Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
qqqqq.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

39. Сутність та порядок розробки плану доходів та витрат.

  • План доходів та витрат по операційній діяльності є одним з основних видів поточного фінансового плану підприємства, який розробляється на початковому етапі поточного планування його фінансової діяльності (тому що ряд його показників слугує базисом розробки інших видів поточних фінансових планів).

  • Метою розробки цього плану є визначення суми чистого прибутку по операційній діяльності підприємства.

  • У процесі розробки цього плану має бути забезпечений чіткий взаємозв'язок планованих показників доходів від реалізації продукції (валового і чистого), витрат, податкових платежів, прибутку до оподаткування й чистого прибутку підприємства.

Основні показники, що відображаються в плані доходів та витрат

Обсяг виробництва (реалізації) продукції. Визначається на основі виробничої програми підприємства.

В процесі фінансового планування обгрунтовується:

  1. мінімально-необхідний обсяг виробництва;

  2. цільовий обсяг виробництва;

  3. можливий обсяг виробництва.

Мінімально-необхідний обсяг виробництва продукції визначається як обсяг діяльності підприємства, що забезпечує беззбитковість:

Овм = Впост./ (Ц-СЗВо)

Впост - сума постійних витрат;

Ц- ціна одиниці продукції;

СЗВо - середні змінні витрати на одиницю продукції.

Цільовий обсяг виробництва визначається виходячи з необхідного підприємству обсягу чистого прибутку:

Овц = (Вп + ЧПц/(1-Спп))/(Ц - СЗВо)

Можливий обсяг виробництва продукції визначається виходячи з тенденцій попиту на продукцію, виробничих потужностей підприємства.

Виручка від реалізації продукції. Визначається на основі планового обсягу виробництва та реалізації продукції та цін на продукцію:

ВР = ОВ * Ц

  • Витрати виробництва. Обгрунтовуються методом прямого розрахунку по окремих видах та статтях витрат.

  • Валовий прибуток. Визначається як різниця між виручкою від реалізації, податками, що включаються в ціну продукції та витратами виробництва:

ВП = ВР - ПДВ - А - ВВ

  • Прибуток від операційної діяльності.

Под = ВП + ІОД - ІОВ - АВ - ВЗ

  • Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування.

Пзд = Под + Дф - Дф + Ді - Ві

  • Чистий прибуток

ЧП = Пзд - ПП

30. Сутність та порядок розробки плану надходження та витрачання грошових коштів.

План надходження та витрачання грошових коштів – це вид поточного плану підприємства, в якому відображаються результати зведеного планування надходження та витрачання грошових коштів в середньостроковому періоді.

Основною метою розробки плану надходження та витрачання грошових коштів є прогнозування в часі надходження, витрачання, чистого руху та залишку грошових коштів підприємства в розрізі окремих видів його господарської діяльності і забезпечення постійної платоспроможності на всіх етапах планового періоду.

План надходження та використання грошових коштів розробляється на підприємстві в наступній послідовності:

1. Прогнозування надходження та витрачання грошових коштів з операційної діяльності;

2. Обґрунтування планових показників руху грошових коштів з інвестиційної діяльності;

3. Розрахунок планових показників надходження та витрачання грошових коштів з фінансової діяльності;

4. Прогнозування валового надходження і витрачання грошових коштів та чистого руху грошових коштів за усіма видами діяльності.

Прогнозування руху грошових коштів з операційної діяльності передбачає прогнозування надходження та витрачання грошових коштів виходячи з планового обсягу реалізації продукції. (Таблиця 2)

Прогнозування показників руху грошових коштів з інвестиційної діяльності здійснюється методом прямих розрахунків виходячи з:

  • Суми надходження грошових коштів від запланованого продажу основних засобів та нематеріальних активів, обсяг яких визначається згідно з програмою оновлення операційних необоротних активів;

  • Запланованих сум дивідендів, відсотків до отримання

  • Програми реальних інвестицій, яка характеризує обсяги вкладення грошових коштів в окремі реальні інвестиційні проекти, початок їх освоєння;

  • Портфелю довгострокових фінансових інвестицій, який визначає суми інвестицій в окремі фінансові інструменти та період їх здійснення;

Прогнозування надходження та витрачання грошових коштів з фінансової діяльності здійснюється методом прямого розрахунку на основі потреби підприємства в зовнішньому фінансуванні та витрат по його залученню. Основою для проведення таких розрахунків є:

  • Запланований обсяг емісії акцій, або залучення додаткового пайового капіталу. В план надходження та витрачання грошових коштів включається лише та частина додаткової емісії акцій, яка може бути реалізована в плановому періоді;

  • Запланований обсяг залучення різних форм довгострокового та короткострокового кредиту;

  • Сума очікуваного надходження грошових коштів на засадах цільового безкоштовного фінансування;

  • Суми основного боргу по фінансовим кредитам, що передбачаються до виплати в плановому періоді (визначаються згідно з укладеними кредитними угодами);

  • Запланований обсяг дивідендних виплат акціонерам (відсотків на пайовий капітал), який визначається згідно з розробленою дивідендною політикою та запланованим обсягом чистого прибутку;

Плановий обсяг валового надходження грошових коштів представляє собою суму надходжень грошових коштів з операційної, інвестиційної та фінансової діяльності:

ВПГПпл = ПГПодпл + ПГПідпл + ПГПфдпл ,

Де: ВПГПпл - плановий обсяг валового надходження грошових коштів; ПГПод(ід;фд)пл – плановий обсяг надходження грошових коштів з операційної (інвестиційної; фінансової) діяльності.

Плановий обсяг валового витрачання грошових коштів представляє собою суму запланованого витрачання грошових коштів з операційної, інвестиційної та фінансової діяльності:

ВВГПпл = ВГПодпл + ВГПідпл + ВГПфдпл ,

Де: ВВГПпл - плановий обсяг валового витрачання грошових коштів; ВГПод(ід;фд)пл – плановий обсяг витрачання грошових коштів з операційної (інвестиційної; фінансової) діяльності.

Плановий обсяг чистого руху грошових коштів представляє собою різницю між плановим надходженням та витрачанням грошових коштів:

ЧГПодпл = ПГПодпл - ВГПодпл

ЧГПідпл = ПГПідпл - ВГПідпл

ЧГПфдпл = ПГПфдпл - ВГПфдпл

ЧГПпл = ВПГПпл – ВВГПпл

або

ЧГПпл = ЧГПодпл + ЧГПідпл + ЧГПфдпл,

де: ЧГПпл – загальний обсяг запланованого чистого руху грошових коштів; ЧГПод(ід; фд)пл - запланований обсяг чистого руху грошових коштів з операційної (інвестиційної; фінансової) діяльності.

Запас грошових коштів на кінець планового періоду визначається виходячи з балансового рівняння грошових коштів:

ЗГКкпл = ЗГКппл + ВПГПпл – ВВГПпл або ЗГКкпл = ЗГКппл + ЧГПпл,

Де: ЗГКкпл – запас грошових коштів на кінець планового періоду; ЗГКппл – запас грошових коштів на початок планового періоду, який представляє собою запас грошових коштів на кінець звітного періоду.

Результати планових розрахунків оформлюються в спеціальному документі, рекомендована форма якого представлена в таблиці 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]