Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
qqqqq.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

34.Сутність та характеристика основних форм реальних інвестицій.

Реальні (або капіталоутворюючі) інвестиції характеризують вкладення капіталу у відтворення основних засобів, в інноваційні нематеріальні активи (інноваційні інвестиції), у приріст запасів товарно-матеріальних цінностей і інші об'єкти інвестування, пов'язані зі здійсненням операційної діяльності підприємства або поліпшенням умов праці й побуту персоналу.

Форми реальних інвестицій:

Придбання цілісних майнових комплексів являє собою інвестиційну операцію великих підприємств, що забезпечує галузеву, товарну чи регіональну диверсифікацію їх діяльності. Ця форма реальних інвестицій забезпечує зазвичай „ефект синергізму”, який полягає в зростанні сукупної вартості активів обох підприємств (порівняно з їх балансовою вартістю) за рахунок можливостей більш ефективного використання їх загального фінансового потенціалу, взаємодоповнення технологій і номенклатури продукції, що випускається, можливостей зниження рівня операційних витрат, спільного використання збутової мережі на різних регіональних ринках і т.ін.

Форми реальних інвестицій:

Нове будівництво являє собою інвестиційну операцію, що пов'язана з будівництвом нового об'єкта із закінченим технологічним циклом по індивідуально розробленому чи типовому проекту на територіях, які для цього спеціально відводяться. До нового будівництва підприємство вдається при кардинальному збільшенні обсягів своєї операційної діяльності в майбутньому періоді, її галузевій, товарній чи регіональній диверсифікації (створенні філій, дочірніх підприємстві і т.ін.).

Форми реальних інвестицій:

Перепрофілювання діяльності (виробництва) реалізується через інвестиційну операцію, яка забезпечує повну зміну технологій виробничого процесу щодо випуску нової продукції.

Реконструкція пов'язана з істотним перетворенням усього виробничого процесу на підприємстві на основі сучасних науково-технічних досягнень. Її здійснюють відповідно до комплексного плану реконструкції підприємства з метою радикального збільшення його виробничого потенціалу, істотного підвищення якості продукції, що випускається, впровадження ресурсозберігаючих технологій і т.ін. У процесі реконструкції може здійснюватися розширення окремих виробничих будинків і приміщень (якщо нове технологічне обладнання не може бути розміщене в діючих приміщеннях); будівництво нових будинків і споруд того ж призначення замість ліквідованих на території діючого підприємства, подальша експлуатація яких з технологічних чи економічних причин визнана недоцільною.

Форми реальних інвестицій:

Модернізація, як інвестиційна операція, пов'язана з удосконалюванням і приведенням активної частини виробничих основних засобів у стан, що відповідає сучасному рівню технологічних процесів, шляхом конструктивних змін основного парку машин, механізмів і устаткування, використовуваних підприємством у процесі операційної діяльності.

Форми реальних інвестицій:

Оновлення окремих видів устаткування обумовлено необхідністю заміни (у зв'язку з фізичним зносом) чи доповнення (у зв'язку зі зростанням обсягів діяльності, з необхідністю підвищення продуктивності праці) наявного парку устаткування окремими новими їх видами, що не змінюють загальної схеми здійснення технологічного процесу. Оновлення окремих видів устаткування характеризує в основному процес простого відтворення активної частини виробничих основних засобів.

Форми реальних інвестицій:

Інноваційне інвестування в нематеріальні активи спрямоване на використання в операційному та іншому видах діяльності підприємства нових наукових і технологічних знань з метою досягнення комерційного успіху. Інноваційні інвестиції в нематеріальні активи здійснюються в двох основних формах:

а) шляхом придбання готової науково-технічної продукції та інших прав (придбання патентів на наукові відкриття, винаходи, промислові зразки і товарні знаки; придбання ноу-хау; ліцензій на франчайзинг і т.п.);

б) шляхом розробки нової науково-технічної продукції як в рамках самого підприємства, так і на його замовлення відповідними інжиніринговими фірмами. Здійснення інноваційного інвестування в нематеріальні активи дозволяє суттєво підвищити технологічний потенціал підприємства у всіх сферах його господарської діяльності.

Форми реальних інвестицій:

Інвестування приросту запасів матеріальних оборотних активів спрямоване на розширення обсягу використовуваних операційних обігових активів підприємства, що забезпечує необхідну пропорційність (збалансованість) розвитку необоротних та оборотних операційних активів у результаті здійснення інвестиційної діяльності. Необхідність цієї форми інвестування пов'язана з тим, що будь-яке розширення виробничого потенціалу, забезпечуване раніше розглянутими формами реального інвестування, визначає можливість випуску додаткового обсягу продукції. Однак ця можливість може бути реалізована тільки при відповідному збільшенні обсягу використання матеріальних оборотних активів окремих видів (запасів сировини, матеріалів, напівфабрикатів, малоцінних і швидкозношуваних предметів і т.ін.).

Напрями реального інвестування:

1. капітальне інвестування або капітальні вкладення (перші шість форм);

2. інноваційне інвестування (сьома форма);

3. інвестування в приріст оборотних активів (восьма форма)

10.Основні показники оцінки ефективності реальних інвестицій.

Принципи оцінки ефективності реальних інвестицій:

1. Оцінка ефективності реальних інвестиційних проектів повинна здійснюватися на основі зіставлення обсягу інвестиційних витрат, з одного боку, і сум та строків повернення інвестованого капіталу, з іншого.

Принципи оцінки ефективності реальних інвестицій:

2. Оцінка обсягу інвестиційних витрат повинна охоплювати всю сукупність використовуваних ресурсів, які пов'язані з реалізацією проекту.

Принципи оцінки ефективності реальних інвестицій:

3. Оцінка повернення капіталу, що інвестується, повинна здійснюватися на основі показника "чистого грошового потоку" [net cash flow]. Цей показник формується в основному за рахунок сум чистого прибутку й амортизаційних відрахувань у процесі експлуатації інвестиційного проекту.

Принципи оцінки ефективності реальних інвестицій:

4. У процесі оцінки суми інвестиційних витрат і чистого грошового потоку повинні бути приведені до теперішньої вартості.

Принципи оцінки ефективності реальних інвестицій:

5. Вибір дисконтної ставки в процесі приведення окремих показників до дійсної вартості повинен бути диференційований для різних інвестиційних проектів. У процесі такої диференціації повинні бути враховані рівень ризику, ліквідності й інші індивідуальні характеристики реального інвестиційного проекту.

Показники оцінки ефективності реальних інвестицій:

Чистий приведений дохід;

Індекс доходності;

Період окупності;

Індекс рентабельності;

Внутрішня норма (індекс) доходності.

Чистий приведений дохід [net present value, NPV] дозволяє одержати найбільш узагальнену характеристику результату інвестування, тобто його кінцевий ефект в абсолютній сумі. Під чистим приведеним доходом розуміється різниця між приведеною до теперішньої вартості сумою чистого грошового потоку за період експлуатації інвестиційного проекту й сумою інвестиційних витрат на його реалізацію.

Чистий приведений дохід

Індекс (коефіцієнт) доходності [Profіtabіlіty Іndex, PІ] також дозволяє співвіднести обсяг інвестиційних витрат з майбутнім чистим грошовим потоком за проектом.

Індекс доходності

Індекс (коефіцієнт) рентабельності в процесі оцінки ефективності інвестиційного проекту може відігравати лише допоміжну роль, тому що не дозволяє повною мірою оцінити весь зворотний інвестиційний потік за проектом (значну частину цього потоку становлять амортизаційні відрахування) і не порівнює аналізовані показники в часі.

Індекс рентабельності

Період окупності [Payback Perіod, PP] є одним з найпоширеніших і зрозумілих показників оцінки ефективності інвестиційного проекту. Розрахунок цього показника може бути здійснений двома методами - статичним (бухгалтерським) і дисконтованим.

С татичний (недисконтований) період окупності:

Дисконтований період окупності:

Внутрішня ставка доходності [Іnternal Rate of Return, ІRR] є найбільш складним показником оцінки ефективності реальних інвестиційних проектів. Вона характеризує рівень доходності конкретного інвестиційного проекту, що відображається дисконтною ставкою, за якою інвестиційні витрати приводяться до теперішньої вартості. Внутрішню ставку доходності можна охарактеризувати і як дисконтну ставку, за якою чистий приведений дохід у процесі дисконтування буде приведений до нуля (тобто ВСД=і, при якій ЧПД=0). Математичної формули прямого визначення показника внутрішньої ставки доходності не існує.

Внутрішня ставка доходності:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]