Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
qqqqq.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

18. Сутність оборотного капіталу та джерела його формування.

Оборотний капітал це частина капіталу, інвестована в оборотні активи підприємства.

Важливу роль в забезпеченні ефективного функціонування підприємства, та його задовільного фінансового стану відіграє рівень достатності та структура фінансових ресурсів, що інвестуються в оборотні активи.

Оборотний капітал фінансується за рахунок власних та позикових фінансових ресурсів.

Власний капітал виконує головну роль в забезпеченні кругообігу оборотних активів. Його сума та рівень суттєво впливають на рівень платоспроможності і фінансової стійкості підприємства. На формування оборотних активів спрямовується частина статутного капіталу, частина чистого прибутку підприємства, амортизаційні відрахування (у періоди, коли підприємство не здійснює оновлення основних засобів).

Важливу роль у фінансуванні оборотних активів посідає позиковий капітал. Традиційними позиковими джерелами фінансування оборотних активів, які отримали назву спонтанних джерел фінансування діяльності є:

  • товарний кредит оформлений і неоформлений вексклем;

  • поточні зобов’язання за отриманими авансами;

  • поточні зобов’язання за розрахунками з бюджетом, позабюджетними платежами, зі страхування, оплати праці, з учасниками, із внутрішніх розрахунків та інші поточні зобов’язання.

Якщо власних коштів та короткострокових спонтанних джерел фінансування не вистачає для покриття потреби в оборотних активах підприємство залучає короткострокові кредити банків.

Фінансово-експлуатаційні потреби (ФЕП) характеризують поточні потреби в оборотному капіталі на фінансування запасів і дебіторської заборгованості, які не покриваються кредиторською заборгованістю (спонтанними джерелами)

ФЕП = З + ПДЗ -ПКЗ

Власний оборотний капітал характеризує частину власного та довгострокового капіталу, інвестованого в оборотні активи.

ВОК = ОбА – ПЗ

Чистий оборотний капітал (чисті оборотні активи) характеризує частину власного капіталу, інвестованого в оборотні активи.

ЧОК = ВК - НА

33.Сутність та форми рефінансування дебіторської заборгованості.

Рефінансування дебіторської заборгованості - прискорений перевод дебіторської заборгованості в інші форми оборотних активів (як правило грошові кошти)

Форми рефінансування дебіторської заборгованості:

  • Факторинг;

  • Облік векселів;

  • Форфейтинг.

Факторинг – фінансова операція з перепоступки підприємством-продавцем права отримання грошових коштів по платіжним документам за поставлену продукцію на користь банка або фактор-компанії.

Облік векселів – фінансова операція з їх продажу банку (або іншій фінансовій установі чи господарюючому суб’єкту) по певній (дисконтній) ціні, що встановлюється залежно від їх номіналу, строків погашення та рівня облікової вексельної ставки.

Форфейтинг – фінансова операція по рефінансуванню дебіторської заборгованості по експортному товарному кредиту шляхом передачі переводного векселя на користь банку (фактор-компанії) з виплатою останньому комісійної винагороди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]