Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
qqqqq.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

35. Сутність та характеристика основних форм фінансових інвестицій.

Фінансові інвестиції характеризують вкладення капіталу в різні фінансові інструменти інвестування, головним чином у цінні папери, з метою одержання доходу.

Форми фінансового інвестування:

1. Вкладення капіталу в статутні фонди спільних підприємств. Ця форма фінансового інвестування має найбільш тісний зв'язок з операційною діяльністю підприємства. Вона забезпечує зміцнення стратегічних господарських зв'язків з постачальниками сировини й матеріалів (при участі в їх статутному капіталі), розвиток своєї виробничої інфраструктури (при вкладенні капіталу в транспортні й інші аналогічні підприємства), розширення можливості збуту продукції або проникнення на інші регіональні ринки (шляхом вкладення капіталу в статутні фонди підприємств торгівлі); різні форми галузевої й товарної диверсифікації операційної діяльності й інших стратегічних напрямів розвитку підприємства. За своїм змістом ця форма фінансового інвестування багато в чому підмінює реальне інвестування, будучи при цьому менш капіталомісткою й більш оперативною. Пріоритетною метою цієї форми інвестування є не стільки одержання високого інвестиційного прибутку (хоча мінімально необхідний його рівень повинен бути забезпечений), скільки встановлення форм фінансового впливу на підприємства для забезпечення стабільного формування свого операційного прибутку

Форми фінансового інвестування:

2. Вкладення капіталу в дохідні види грошових інструментів. Ця форма фінансового інвестування спрямована насамперед на ефективне використання тимчасово вільних грошових активів підприємства. Основним видом грошових інструментів інвестування є депозитний внесок у комерційних банках. Як правило, ця форма використовується для короткострокового інвестування капіталу та її головною метою є генерування інвестиційного прибутку.

Форми фінансового інвестування:

3. Вкладення капіталу в дохідні види фондових інструментів. Ця форма фінансових інвестицій є найбільш масовою й перспективною. Вона характеризується вкладенням капіталу в різні види цінних паперів, що обертаються на фондовому ринку (так звані „ринкові цінні папери”). Використання цієї форми фінансового інвестування пов'язане із широким вибором альтернативних інвестиційних рішень, як по інструментам інвестування, так і по його строкам; більш високим рівнем державного регулювання й захищеності інвестицій; розвинутою інфраструктурою фондового ринку; наявністю інформації про стан і кон'юнктуру фондового ринку в розрізі окремих його сегментів, яка оперативно надається і інших факторів Основною метою цієї форми фінансового інвестування також є генерування інвестиційного прибутку, хоча в окремих випадках вона може бути використана для встановлення форм фінансового впливу на окремі компанії при рішенні стратегічних завдань (шляхом придбання контрольного або достатнього вагомого пакета акцій).

25.Сутність та джерела формування інвестиційних ресурсів підприємства.

Інвестиційні ресурси підприємства являють собою частину сукупних фінансових ресурсів, які спрямовуються ним для здійснення вкладень в об’єкти реального та фінансового інвестування.

За титулом власності виділяють:

1. Власні інвестиційні ресурси – загальна вартість засобів, що забезпечують його інвестиційну діяльність і належить йому на правах власності.

2. Позикові інвестиційні ресурси – це сукупність засобів, що залучаються підприємством для фінансування інвестицій на строковій основі (повертається в кінці терміну кредитування).

За джерелами залучення по відношенню до підприємства виділяють:

1. Інвестиційні ресурси, що формуються із внутрішніх джерел – характеризують частину фінансових ресурсів, що формуються на підприємстві і спрямовуються на фінансування інвестиційної діяльності.

2. Інвестиційні ресурси, що формуються із зовнішніх джерел – частина засобів, що формується за межами підприємства для фінансування інвестиційної діяльності.

Внутрішні джерела формування власних інвестиційних ресурсів:

Реінвестова частина чистого прибутку;

Амортизаційні відрахування;

Кошти від реалізації вибуваючих необоротних активів;

Імобілізований в інвестиції надлишок власних оборотних коштів;

Інші внутрішні джерела.

Зовнішні джерела формування власних фінансових ресурсів:

Емісія акцій;

Залучення додаткового пайового капіталу;

Асигнування з бюджетів різних рівнів на безповоротній основі;

Цільові асигнування недержавних фондів та інститутів на безповоротній основі;

Інші зовнішні джерела.

Джерела формування позикових інвестиційних ресурсів:

Довгострокові кредити банків;

Довгострокові кредити і займи небанківських установ;

Державні цільові та пільгові кредити;

Фінансовий лізинг;

Облігаційні позики (емісія облігацій);

Інші позикові джерела.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]