Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
qqqqq.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

22. Сутність та види товарного кредиту.

Товарний (комерційний) кредит являє собою кредит, що надається підприємствам у формі відстрочки платежу за поставлені їм сировину, матеріали або товари.

Переваги товарного кредиту:

  • Є найбільш маневреною формою фінансування за рахунок позикового капіталу найменш ліквідної частини оборотних активів - виробничих запасів товарно-матеріальних цінностей.

  • Дозволяє автоматично згладжувати сезонну потребу в інших формах залучення позикових ресурсів, тому що більша частина цієї потреби пов'язана із сезонними особливостями формування запасів сировини.

  • Не розглядає поставлені сировину, матеріали й товари як майнову заставу підприємства, дозволяючи йому вільно розпоряджатися наданими в кредит матеріальними цінностями.

  • У цьому виді кредиту зацікавлене не лише підприємство-позичальник, але і його постачальники, тому що він дозволяє їм збільшувати обсяг реалізації продукції й формувати додатковий прибуток.

  • Вартість товарного (комерційного) кредиту, як правило, значно нижче вартості фінансового кредиту (у всіх його формах).

  • Залучення товарного (комерційного) кредиту дозволяє скорочувати загальний період фінансового циклу підприємства, знижуючи тим самим потребу у фінансових засобах, які використовуються для формування оборотних активів.

  • Він характеризується найбільш простим механізмом оформлення в порівнянні з іншими видами кредиту.

Недоліки товарного кредиту:

  • Цільове використання цього виду кредиту носить дуже вузький характер - він дозволяє задовольняти потребу підприємства в позиковому капіталі тільки для фінансування виробничих запасів у складі оборотних активів.

  • Має достатньо обмежений у часі характер. Період його надання (не враховуючи вимушених форм його пролонгації) обмежується, як правило, декількома місяцями.

  • У порівнянні з іншими кредитними інструментами він несе в собі підвищений кредитний ризик, тому що за своєю сутністю є незабезпеченим видом кредиту.

Види товарного кредиту:

Товарний кредит з відстрочкою платежу за умовами контракту. Це найпоширеніший у теперішній час вид товарного кредиту, який обумовлюється умовами контракту на поставку товарів і не вимагає спеціальних документів для його оформлення.

Товарний кредит з оформленням заборгованості векселем. Це один з найбільш перспективних видів товарного кредиту, що одержав значне поширення в країнах з розвиненою ринковою економікою й активно впроваджується в нашу господарську практику. Вексельний оборот по товарному кредиту обслуговується простими й переказними векселями. Векселя по товарному кредиту видаються за узгодженням сторін з наступними строками виконання: а) по пред'явленню; б) у певний строк після пред'явлення; в) у певний строк після складання; г) на певну дату.

Товарний кредит по відкритому рахунку. Він використовується в господарських відносинах підприємства з його постійними постачальниками при багаторазових поставках заздалегідь погодженої номенклатури продукції дрібними партіями. У цьому випадку постачальник відносить вартість відвантажених товарів на дебет рахунку, відкритого підприємству, яке погашає свою заборгованість в обумовлений контрактом термін (зазвичай раз на місяць).

Товарний кредит у формі консигнації. Він являє собою вид зовнішньоекономічної комісійної операції, при якій постачальник (консигнант) відвантажує товари на склад торговельного підприємства з дорученням реалізувати його. Розрахунки з консигнантом здійснюються лише після того, як поставлений товар реалізований. Консигнація розглядається як один з видів товарного (комерційного) кредиту, що носить для підприємства самий безпечний у фінансовому відношенні характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]