Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
qqqqq.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

6. Методи розробки фінансового плану.

Методи фінансового планування являють конкретні способи та прийоми планових розрахунків фінансових показників діяльності підприємства.

Методи розробки фінансових планів:

Метод кореляційного моделювання. Сутність цього методу полягає у встановленні кореляційної залежності між двома розглянутими показниками в динаміці й наступному прогнозуванні одного з них залежно від зміни іншого (базового). У фінансовому менеджменті широкого поширення одержало прогнозування суми активів підприємства (у цілому й окремим їхніх видах), а також деяких інших показників залежно від зміни обсягу реалізації продукції.

Метод оптимізаційного моделювання. Його сутність полягає в оптимізації конкретного прогнозованого показника залежно від ряду умов його формування. Цей метод використовується у фінансовому плануванні при прогнозуванні структури капіталу, чистого прибутку й деяких інших показників.

Метод багатофакторного економіко-математичного моделювання. Сутність цього методу полягає в тому, що прогнозний показник визначається на основі конкретних математичних моделей, що відбивають функціональний взаємозв'язок його кількісного значення від системи певних факторів, які також мають кількісне вираження. У фінансовому плануванні широко використовуються різноманітні моделі стійкого росту підприємства, що визначають обсяги його зовнішнього фінансування залежно від темпу росту реалізації продукції (або у зворотній постановці) і інші.

Розрахунково-аналітичний метод. Його сутність полягає в прямому розрахунку кількісних значень прогнозних показників на основі використання відповідних норм і нормативів. У фінансовому плануванні цей метод використовується при прогнозуванні суми амортизаційного потоку (на основі використання різних методів амортизації), а відповідно й чистого грошового потоку (при раніше спрогнозованій сумі чистого прибутку підприємства).

Статистичний метод. Сутність цього методу полягає в дослідженні закономірностей динаміки конкретного показника (визначенні лінії його тренда) і перенесенні темпів цієї динаміки на прогнозний період. Незважаючи на відносну простоту цього методу, його використання дає найменшу точність прогнозу, тому що не дозволяє врахувати нові тенденції й фактори, що впливають на динаміку розглянутого показника. Цей метод може застосовуватися в прогнозних розрахунках лише за незмінності умов формування того або іншого фінансового показника, що в наших економічних умовах досить проблематично.

Балансовий метод. Цей метод полягає в узгодженні підсумкових показників доходів та витрат, а також витрат і доходів за окремими статтями.

Процес фінансового планування

1. Аналіз фінансового стану підприємства та зовнішнього середовища функціонування;

2. Розробка перспективного фінансового плану згідно з фінансовою стратегією підприємства;

3. Розробка поточного фінансового плану;

4. Коригування, узгодження і конкретизація фінансового плану;

5. Розробка оперативних фінансових планів;

6. Контроль за виконанням планів, коригування планових показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]