Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
qqqqq.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

21.Сутність та види оборотних активів.

Згідно з Національними стандартами бухгалтерського обліку оборотні активи – це грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом одного операційного циклу чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу

Оборотні активи – це сукупність економічних ресурсів підприємства, що знаходяться в постійному кругообігу, змінюють свою функціональну форму впродовж одного операційного циклу (одного року) та в повному обсязі переносять свою вартість на виготовлену продукцію.

Види оборотних активів:

Запаси:

Запаси сировини, матеріалів і напівфабрикатів. Цей вид оборотних активів характеризує обсяг їх вхідних матеріальних потоків у формі запасів, що забезпечують виробничу діяльність підприємства.

Запаси незавершеного виробництва, які відображають витрати на незавершене виробництво і незавершені роботи (послуги).

Запаси готової продукції. Цей вид оборотних активів характеризує обсяг їх вихідних матеріальних потоків у формі виготовленої продукції, призначеної до реалізації.

Поточна дебіторська заборгованість. Вона характеризує суму заборгованості на користь підприємства, що представлена фінансовими зобов'язаннями юридичних і фізичних осіб за розрахунками за товари, роботи, послуги, видані аванси тощо.

Дебіторська заборгованість за товари, роботи і послуги;

Дебіторська заборгованість за розрахунками;

Інша поточна дебіторська заборгованість.

Грошові активи. До них відносять залишки коштів у національній і іноземній валюті (у всіх їх формах), короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, що вільно конверсуються в грошові кошти та які характеризуються незначним ризиком зміни вартості.

Поточні фінансові інвестиції, які являють собою інвестиції, що легко реалізуються та призначаються для утримання впродовж терміну, що не перевищує один рік.

Інші оборотні активи. До них відносяться оборотні активи, які не включено до складу вищерозглянутих їх видів, якщо вони відбиваються в загальній їх сумі.

9. Оборот оборотних активів. Сутність операційного циклу підприємства.

Оборот оборотних активів являє собою процес їх безперервного руху при здійсненні господарської діяльності, який супроводжується послідовною трансформацією їх видів та зміною вартості.

Операційний цикл являє собою період повного обороту всієї суми оборотних активів, в процесі якого відбувається зміна окремих їх видів.

Стадії операційного циклу

  • Перша стадія пов’язана з інвестуванням грошових коштів у сировину та матеріали: грошові кошти трансформуються у виробничі запаси підприємства.

  • Друга стадія пов’язана безпосередньо з процесом виробництва продукції, в перебігу якого виробничі запаси трансформуються в готову продукцію (частково в незавершене виробництво).

  • Третя стадія пов’язана з процесом реалізації продукції. Як правило, в сучасних умовах господарювання певна частина продукція реалізується в кредит. Тому на цій стадії операційного циклу готова продукція трансформується в поточну дебіторську заборгованість.

  • Четверта стадія пов’язана з інкасацією дебіторської заборгованості і її трансформацією в грошові кошти.

Довжина операційного циклу

Складові операційного циклу:

  • Виробничий цикл;

  • Фінансовий цикл.

Виробничий цикл підприємства характеризує період повного обороту матеріальних оборотних активів, які обслуговують виробничий процес підприємства, починаючи з моменту надходження сировини, матеріалів та напівфабрикатів та закінчуючи моментом відвантаження готової продукції покупцям.

Довжина виробничого циклу

Фінансовий цикл (цикл грошового обороту) підприємства характеризує проміжок часу між початком оплати постачальникам поставленої сировини, матеріалів, напівфабрикатів (погашенням кредиторської заборгованості) та початком надходження грошових коштів від покупців за реалізовану продукцію (погашенням дебіторської заборгованості).

Довжина фінансового циклу

Довжина фінансового циклу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]