Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
qqqqq.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

40.Фінансова структура підприємства.

Впровадження системи контролінгу та фінансового контролінгу, як його функціонального виду передбачає проектування на підприємстві його фінансової структури.

Фінансова структура підприємства – ієрархічно побудована сукупність центрів фінансової відпові­дальності, їх підсис­тем та бізнес-об’єктів

Відмітною особливістю контролінгу як управлінської системи є виокремлення у складі підприємства центрів відповідальності, а у складі об’єднань – бізнес-об’єктів

Центр відповідальності – сегмент (структурний підрозділ) підприємства, в межах якого встановлюється персональна відповідальність його керівника за назначені показники діяльності

Бізнес-об’єкт – окремий об’єкт управління, структурно відокремлений елемент об’єднання, з конкретною функ­ціональною (регіональною, продуктовою тощо) спрямова­ністю діяльності та визначенням її фінансових результатів. В розрізі бізнес-об’єктів організується управлінський облік усіх аспектів діяльності та формується звітність, анало­гічна фінансовій звітності підприємства Бізнес-об’єкт формально може не бути самостійною юридичною особою.

Традиційно на в фінансовій структурі підприємства виділяють наступні центри відповідальності:

1. Центр маржинального прибутку – підрозділ, керівник якого відповідає за отримуваний маржинальний дохід. Менеджери таких центрів несуть відповідальність за різницю між виручкою від реалізації продукції та прямими витратами.

Прикладом центру маржинального доходу може бути торговельно-збутовий підрозділ, який реалізує продукцію та несе відповідаль­ність за певні витрати.

2. Центр витрат – підрозділ, керівник якого відповідає тільки за витрати. Менеджери таких центрів несуть відповідальність лише за раціо­нальне використання виробничих ресурсів, повне і своєчасне виконання виробничої програми. Прикладом центру витрат може бути виробничий підрозділ, цех ремонту устаткування, транспортний цех, підрозділи апарату управління.

3. Центр доходів – підрозділ підприємства, керівник якого відповідає переважно чи виключно за обсяг реалізованої про­дукції та отриманої виручки. Менеджери таких центрів несуть відповідальність лише за своє­часну реалізацію виготовленої продукції, отримання максимальної виручки, своєчасні розрахунки з покупцями. Прикладом центру доходів може бути відділ збуту, торговельні об’єкти.

4. Центр прибутку – підрозділ підприємства, керівник якого відповідає за всі фінансово-економічні показники: доходи, витрати та прибуток. Такі центри відповідальності можуть бути диференційовані і за ієрархією управління: декілька центрів відповідальності можуть входити в центр прибутку. Прикладом центру прибутку може бути функціональний підрозділ, який об’єднує декілька центрів доходів та витрат, або підприєм­ство в цілому.

5. Центр інвестицій – підрозділ, керівник якого відповідає за обсяг інвестицій і прибутки від їх здійснення. Менеджери таких центрів несуть відповідальність за обсяги здійс­нених інвестицій, рівень інвестиційного ризику та доходи, отри­мані від інвестицій. Прикладами центру інвестицій можуть бути інвестиційний депар­тамент, фінансовий відділ та ін.

21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]