Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
qqqqq.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
527.36 Кб
Скачать

31.Сутність та принципи кредитування

Система кредитування

Суб’єкти:

кредитор;

позичальник.

Об’єкти:

оборотні активи (в перебігу короткострокового кредитування)

капітальні вкладення та довгострокові фінансові інвестиції ( в перебігу довгострокового кредитування)

Принципи кредитування:

Принцип строковості;

Принцип платності;

Принцип повернення;

Принцип забезпеченості.

Види кредитів:

Банківський кредит;

Товарний (комерційний) кредит;

Лізинговий кредит;

Облігаційний кредит;

Державний кредит.

26. Сутність та класифікація банківського кредиту.

У складі фінансового кредиту, що залучається підприємствами для розширення господарської діяльності, пріоритетна роль належить банківському кредиту. Цей кредит має широку цільову спрямованість і залучається в найрізноманітніших видах. В останні роки в кредитуванні підприємств беруть участь не тільки вітчизняні, але й закордонні банки (особливо в кредитуванні спільних підприємств з участю іноземного капіталу).

Під банківським кредитом розуміються кошти, що надаються банком у борг клієнтові для цільового використання на встановлений строк під певний відсоток.

Види банківського кредиту:

Бланковий кредит;

Сезонний кредит;

Онкольний кредит;

Контокорентний кредит (овердрафт);

Кредитна лінія;

Ломбардний кредит;

Іпотечний кредит;

Ролловерний кредит;

Револьверний кредит;

Консорціальний кредит.

Бланковий (незабезпечений) кредит під здійснення окремих господарських операцій. Як правило, він надається комерційним банком, що здійснює розрахунково-касове обслуговування підприємства. Хоча формально він носить незабезпечений характер, але фактично забезпечується розміром дебіторської заборгованості підприємства і його коштами на розрахунковому й іншому рахунках у цьому ж банку. Крім того, цей вид кредиту є, як правило, „таким, що самоліквідується”, тому що здійснена при його посередництві господарська операція генерує при її завершенні грошовий потік, що є достатнім для його повного погашення. Цей вид кредиту надається, як правило, тільки на короткостроковий період.

Контокорентний кредит („овердрафт”). Цей вид кредиту надається банком під забезпечення, але ця вимога не є обов'язковою. При наданні цього кредиту банк відкриває підприємству контокорентний рахунок, на якому обліковуються як кредитні, так і розрахункові його операції. Контокорентний рахунок використовується як джерело кредиту в обсязі, що не перевищує встановлене в кредитному договорі максимальне негативне сальдо (контокорентний ліміт).

Сезонний кредит із щомісячною амортизацією боргу. Цей вид кредиту надається зазвичай на формування змінної частини оборотних активів на період їх зростання у зв'язку із сезонними потребами підприємства. Його особливість полягає в тому, що поряд із щомісячним обслуговуванням цього кредиту (щомісячною виплатою відсотка за ним) кредитним договором передбачається й щомісячна амортизація (погашення) основної суми боргу. Графік такої амортизації боргу за розмірами ув'язаний з обсягом зниження сезонної потреби підприємства в коштах. Перевага такого виду кредиту полягає в ефективному використанні отриманих фінансових ресурсів у розмірах, обумовлених реальними потребами підприємства.

Відкриття кредитної лінії. Оскільки потреба в короткостроковому банківському кредиті не завжди може бути передбачена із прив'язуванням до конкретних строків його використання, договір про нього підприємство може оформити з банком попередньо у формі відкриття кредитної лінії В цьому договорі обумовлюються строки, умови й гранична сума надання банківського кредиту, коли в ньому виникає реальна потреба. Як правило, банк установлює розмір комісійної винагороди (комісійний відсоток) за свої фінансові зобов'язання по наданню кредиту в обсязі невикористовуваного ліміту кредитної лінії. Для підприємства перевага даного виду кредиту полягає в тому, що воно використає позикові ресурси в строгій відповідності зі своїми реальними потребами в них.

Револьверний (автоматично поновлюваний) кредит. Він характеризує один з видів банківського кредиту, що надається на певний період, протягом якого дозволяється як поетапна „вибірка” кредитних ресурсів, так і поетапне часткове або повне погашення зобов'язань по ньому (амортизація суми основного боргу). Внесені в рахунок погашення зобов'язань кошти можуть знову запозичитися підприємством протягом періоду дії кредитного договору (у межах встановленого кредитного ліміту). Виплата залишку непогашеної суми основного боргу та відсотків за нею здійснюється після закінчення терміну дії кредитного договору. Перевагою даного виду кредиту в порівнянні з відкриттям кредитної лінії є мінімальні обмеження, що накладаються банком, хоч рівень відсоткової ставки за ним зазвичай є вищим.

Онкольний кредит. Особливістю цього виду кредиту є те, що він надається позичальникові без визначення терміну його використання (у рамках короткострокового кредитування) із зобов'язанням останнього погасити його на першу вимогу кредитора. При погашенні цього кредиту зазвичай надається пільговий період (за діючою практикою - до трьох днів).

Ломбардний кредит. Такий кредит може бути отриманий підприємством під заклад високоліквідних активів (векселів, державних короткострокових облігацій і т.п.), які на період кредитування передаються банку. Розмір кредиту в цьому випадку відповідає певній (але не всій) частині вартості переданих у заклад активів. Як правило, цей вид кредиту носить короткостроковий характер.

Іпотечний кредит. Такий кредит може бути отриманий від банків, які спеціалізуються на видачі довгострокових позик під заставу основних засобів або майнового комплексу підприємств у цілому („іпотечних банків”). Підприємство, що передає в заставу своє майно, зобов'язане застрахувати його в повному обсязі на користь банку. При цьому заставлене в банку майно продовжує використовуватися підприємством. В умовах різкого скорочення видачі підприємствам незабезпечених банківських позик іпотечний кредит стає основною формою довгострокового банківського кредитування.

Ролловерний кредит. Він характеризується як один з видів довгострокового кредиту з відсотковою ставкою, що періодично переглядається (тобто з перманентним „перекредитуванням” у зв'язку зі зміною кон'юнктури фінансового ринку). У європейській практиці надання ролловерних кредитів перегляд відсоткової ставки здійснюється один раз у квартал або півріччя (в умовах високої інфляції та частої зміни дисконтної ставки центрального банку періодичність перегляду відсоткових ставок за кредит може здійснюватися з більшою частотою).

Консорціумний (консорціальний) кредит. Кредитна політика банку, система встановлених нормативів кредитування або високий рівень ризику іноді не дозволяють йому повною мірою задовольнити високу потребу підприємства-клієнта у кредиті. У цьому випадку банк, що обслуговує підприємство, може залучити до кредитування свого клієнта інші банки (союз банків для здійснення таких кредитних операцій має назву „консорціум”). Після укладання з підприємством-клієнтом кредитного договору банк акумулює кошти інших банків та передає їх позичальникові, відповідно розподіляючи суму відсотків при обслуговуванні боргу. За організацію консорціумного кредиту ведучий (той, що обслуговує клієнта) банк одержує певну комісійну винагороду.

Форми банківського кредиту:

Залежно від мети залучення:

Кредит під фінансування оборотних активів;

Кредит під фінансування необоротних активів.

Залежно від терміну залучення:

Короткостроковий кредит (до 1 року);

Довгостроковий кредит ( понад 1 року).

Залежно від ставки кредитування:

Безвідсотковий кредит;

Кредит з розрахунком платежів за процентною ставкою;

Кредит з розрахунком платежів за обліковою стовкою.

Залежно від виду ставки кредитування:

Кредит з плаваючою процентною ставкою;

Кредит з фіксованою стовкою.

Залежно від строку стягнення платежів:

Кредит з виплатою відсотків в момент надання;

Кредит з виплатою відсотків впродовж терміну кредитування;

Кредит з виплатою відсотків в момент погашення.

Залежно від валюти кредиту:

Кредит в національній валюті;

Кредит в іноземній валюті;

Залежно від строку повернення основної суми боргу:

Кредит з поверненням основної суми боргу в кінці терміну кредитування;

Кредит з поверненням суми боргу впродовж терміну користування.

Умови банківського кредитування:

Термін надання кредиту є однією з основних умов його залучення. Оптимальним вважається строк надання кредиту, протягом якого повністю реалізується мета його залучення (наприклад, іпотечний кредит - на строк реалізації інвестиційного проекту і т.п.).

Відсоткова ставка за кредит характеризується трьома основними параметрами:

формою

видом

розміром.

За формами розрізняють:

процентну ставку (для нарощення суми боргу)

дисконтну ставку (для дисконтування суми боргу).

Якщо розмір цих ставок однаковий, то перевага повинна надаватися процентній ставці, тому що в цьому випадку витрати по обслуговуванню боргу будуть меншими.

За видами розрізняють:

фіксовану ставку процента (встановлюється на весь строк кредиту)

плаваючу ставку про цента (з періодичним переглядом її розміру залежно від зміни дисконтної ставки центрального банку, темпів інфляції й кон'юнктури фінансового ринку). Час, протягом якого ставка відсотка залишається незмінною, називається процентним періодом.

В умовах інфляції для підприємства більш прийнятною є фіксована ставка або плаваюча ставка з високим процентним періодом.

Розмір відсоткової ставки за кредит. Є основною умовою при оцінці його вартості.

Умови виплати суми відсотка характеризуються порядком виплати його суми. Цей порядок зводиться до трьох принципових варіантів: виплати всієї суми відсотка в момент надання кредиту; виплати суми відсотка рівномірними частинами; виплати всієї суми відсотка в момент сплати основної суми боргу (при погашенні кредиту). За інших рівних умов більш прийнятним є третій варіант.

Умови виплати основної суми боргу характеризуються визначеними періодами його повернення. Ці умови зводяться до трьох принципових варіантів: часткового повернення основної суми боргу протягом загального періоду функціонування кредиту; повного повернення всієї суми боргу після закінчення строку використання кредиту; повернення основної або частини суми боргу з наданням пільгового періоду після закінчення строку корисного використання кредиту. За інших рівних умов третій варіант є для підприємства більш прийнятним.

Інші умови, пов'язані з одержанням кредиту, можуть передбачати необхідність його страхування, виплату додаткової комісійної винагороди банку, різний рівень розміру кредиту стосовно суми заклада або застави і т.п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]