Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема:Рейки

План

1.Зовнішній вигляд рейки.

2.Типи рейок.

3. Розмір рейок.

4.Дефекти рейок.

л.1, ст.33-34

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають рейки. Під час вивчення даної теми необхідно уяснити, як виглядає, які мають розміри на які типи поділяються рейки, та через які дефекти рейки можуть вийти з ладу.

За формою поперечного перерізу рейка (мал. 68) нагадує двотавр. Поперечний переріз у виді двотавра .найкращим видом пручається вигину, що і потрібно в такій конструкції як залізнична колія. Оскільки в силу специфіки роботи верхня полиця

цього двотавра постійно й безпосередньо стикається з рухомим навантаженням. Верхня полиця зветься головка рейки, нижня — підошва, вертикальна стінка — шийка рейки.

Чим більше колісні навантаження й швидкості рухомого поїзда, що рухається по рейках, тим більше повинні бути показники опірності, що залежать від геометричних розмірів поперечного перерізу. Отже, повинні бути більші розміри поперечного перерізу. Зі збільшенням розмірів підвищується загальна вага рейки. Основною ознакою класифікації рейок є вага погонного метра рейки.

Основні типи рейок на дорогах загального користування — Р75, Р65 і Р50. Цифра, що знаходиться поруч із буквою Р, відповідає вазі погонного метра рейки.

Стандартна довжина рейок складає 25 м. Рейки можуть виходити з ладу по зносі і по дефектах. Зі шляху їх знімають після зносу на визначену припустиму величину. Величина ця може знаходитися в межах 6...9 мм.

Незважаючи на міри, прийняті останнім часом для поліпшення якості рейок, вони часто до встановленого по зносі терміну виходять із ладу по пороках і дефектам, а також через підвищений знос рейок.

Норми періодичності ремонтів шляху, а отже, і термінів служби рейок установлюють у залежності від пропущеного тоннажу. Рейки, зняті .після першого капітального ремонту, можна укласти на мало діяльних ділянки, або на станційні колії. Їх використовують після деякого ремонту, що полягає в наплавленні зношених кінців рейок, обрізку, зварюванню і т.п. Окремі рейки в залежності від їхнього стану можна укладати на ділянки шляху тієї ж вантажонапруженості, що і на тих ділянках шляху, де вони лежали до першого капітального ремонту.

Відповідно до встановлених норм рейки до першого капітального ремонту повинні пропустити не менш наступної кількості, млн. т брутто: 600 ... 650 для рейок Р75, 500 для Р65, 350 для Р50.

У кривих ділянках шляху рейки варто змінювати після пропуску не менш чим 350 ... 400 для рейок Р75, 250 для Р65, 175 для Р50. '

У даному випадку рейки можна перемінити до настання терміну капітального ремонту.

Дефекти, через які рейки виходять із ладу, можуть бути різні:

1. Викрашування металу, при недостатній міцності рейки, викрашування загартованого шару, наплавленого шару.

2. Тріщини в рейці через внутрішні надриви, недостатньої контактної міцності. Тріщини у звареному стику, у загартованому шарі, у місцях приварки рейкових з'єднувачів, по болтових отворах.

3. Розшарування головки чи шейки рейки.

4. Зминання головки рейки і бічний знос, зминання у звареному стику.

5. Хвилеподібний знос рейок.

6. Зламу рейки через дефекти металу, ударної дії коліс. Вигин рейки. Корозія рейок.

Основними заходами для продовження термінів служби рейок і запобіганню дефектів є поліпшення якості металу, наплавлення зношених кінців рейки, систематичне поліпшення поточного утримання колії.

Запитання для самоконтролю:

1. Яку форму нагадує рейка?

2. Назвіть складові частини рейки?

3. Які основні типи рейок застосовують на Укр. залізниці?

4. Яка стандартна довжина рейок?

5. Що роблять з рейками після першого капітального ремонту

6. Через які дефекти рейки виходять з ладу?

Самостійна робота №1.3.3, 1.3.4