Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема:Водовідвід із насипу

1.Водовідводні споруди.

2.Правила при будівництві водовідвідних споруд

3.Застосування лотків і канав для відводу води

л.1, ст.18-19

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають водовідвід із насипу. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, від чого залежить міцність і стійкість земельного полотна, та яких правил треба дотримуватися при будівництві водовідвідних споруд.

Міцність та стійкість земляного полотна в значній мірі залежить від наявності водовідвідних споруд і їх справності.

Для відводу поверхневих вод від земляного полотна передбачено будівництво кюветів, канав, а земляне полотно повинно мати форму яка забезпечує відвід води безперешкодно. Полосу відводу планують так, щоб вода не застоювалась.

В нестійких ґрунтах, що погано утримують відкоси, а також в стиснених умовах замість відкритих канав застосовують водозбірні й водовідвідні лотки. Канави і лотки застосовують не тільки для відводу поверхневих вод, а і як дренажні споруди, призначені для відводу вод у понижені місця. Не радять будувати канави глибиною більше 1,5 м і лотки більше 2 м,тому що із збільшенням глибини збільшуються капітальні затрати на будівництво й обслуговування. Тому будують закриті дренажі замість канав і лотків. При заляганні ґрунтових вод від 6 до 10 м дренажі будують у вигляді галереї, а при глибині більше 10 м тунелі. Дно має нахил 3%о і виводять її у понижені місця.

При пилкоподібних профілях вода в між кілля збирається в збірні залізничні котки різних розмірів. Зібрана вода потрапляє в поперечні підземні труби колектори і її виводять на поверхню землі.

При великій кількості опадів для полегшення стоку води до подовжніх лотків, а також для відводу води від централізованих стрілок застосовують між шпальні лотки.

На ділянках із крутим падінням води її відводять при допомозі швидко токів. Швидкотік це канави зі збірного бетону прямокутного типу. Щоб зменшити затрати застосовують перепади. Вони бувають одноступінчаті і багато ступінчаті.

Запитання для самоконтролю:

  1. Від чого залежить міцність і стійкість земляного полотна?

  2. Що роблять для відводу поверхневих вод від земляного полотна?

  3. Де застосовують водозбірні й водовідвідні лотки?

  4. Як використовують канави й лотки?

  5. Як відводять воду з пилкоподібних профілів?

  6. Де застосовують між шпальні лотки?

  7. Де застосовують і що це швидкотік?

Самостійна робота № 1.2.3

Тема:Призначення земляного полотна, ґрунти

План

1.Земляне полотно.

2.Властивосты земляного полотна.

3 Грунти

л.1, ст.10-11

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають призначення земельного полотна. Під час вивчення даної теми необхідно уяснити для чого служить земельне полотно, його властивості та призначення.

Земляне полотно служить підставою для укладання верхньої будови колії і являє собою смугу землі, сплановану відповідно до поздовжнього й поперечного профілів лінії, що забезпечують безпечний рух поїздів установленої маси з оптимальними швидкостями. Перш ніж укласти верхню будову колії, необхідно зняти рослинний шар, підсипати ґрунт у знижених місцях і зрізати його на височинах. Укосам земляного полотна додають форму схилу, що забезпечує стік води і не допускає осідання ґрунту. Для запобігання шляху від видування вітром і розмиву споруджують водовідвідні й зміцнювальні пристрої. Земляне полотно піддається значним впливам від поїздів і руйнується під впливом природних факторів.

Від стану й цілісності земляного полотна залежить справність, а отже, і надійна робота всього шляху. Земляне полотно повинно мати такі властивості, як висока міцність, надійність і довговічність, здатність витримати поїзне навантаження без яких-небудь руйнувань, надійна захищеність від дії води, що руйнує, вітру й інших природних факторів

Землянe полотно споруджують із грунтів, що володіють різними фізико-технічними властивостями (щільністю, пористістю, вологістю й ін.), від яких залежать надійність роботи й довговічність земляного полотна. Найкращими для земляного полотна є грубозернисті ґрунти (щебеневі, галькові, гравійні, крупно і середньозернисті піщані) , що володіють високою несучою здатністю, добре пропускають воду, не змінюють своїх властивостей при насиченні водою й замерзанні. Однак ґрунти земної поверхні частіше представлені глиною або сумішшю її з піщаником і суглинками. Тому і земляне полотна приходиться в більшості випадків споруджувати саме з цих ґрунтів.

Для забезпечення вимог, пропонованих до земляного полотна, необхідно дотримувати наступні технологічні умови: земляне полотно споруджують з однорідних ґрунтів, відсипання виконується пошарно по 30—40 см. з наступним ущільненням ґрунту ковзанками або спеціальними машинами; форма земляного полотна повинна відповідати затвердженим поперечним профілям.

Запитання для самоконтролю:

  1. Для чого призначене земляне полотно?

  2. Що необхідно виконати перш ніж укласти земляне полотно?

  3. Які властивості повинно мати земляне полотно?

  4. З яких грунтів споруджають земляне полотно?

  5. Які технологічні умови при будівництві полотна необхідно придержуватись?

Самостійна робота №1.2.4