Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема:Розташування станційних колій у плані

План

1 Поліпшення умов торгання рухомого складу.

2 Розташування площадок з урахуванням топографічних умов.

3.Двохскатний профіль на станції

л.1, ст.53-54

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають розташування станційних колій у плані. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, що робиться для поліпшення умов торгання поїзда зважаючи на топографічні умови.

Станції, роз'їзди й обгінні пункти розмішають на площадці. Це поліпшує умови зрушення поїзда з місця в обох напрямках і його розгону перед підйомами, а також зменшує небезпеку мимовільного відходу з роздільного пункту окремо знаходячихся вагонів від сильного вітру.

В окремих випадках, коли розташування доріг на горизонтальній площадці викликає значне збільшення обсягу земляних робіт, допускається розміщати їх на ухилах не крутіше 1,5%о.

В особливо важких топографічних умовах роздільні пункти в тій частині станційної площадки, де не передбачається виконання маневрів і відчеплення локомотива від поїзда, допускається розташовувати їх на ухилах 2,5 %о і крутіше. В усіх випадках розташування станцій,роз'їздів і обгінних пунктів на ухилах крутіше 2,5 %о повинні бути забезпечені умови утримання поїздів установленої маси гальмами локомотивів, а також умови зрушення з місця цих поїздів.

На станціях, роз'їздах і в обгінних пунктах, де передбачається відчеплення локомотивів чи вагонів від поїзда і проведення маневрових операцій, профіль колії в межах корисної довжини повинен, як правило, виключати можливість мимовільного відходу рухомого складу з роликовими підшипниками. Це може бути досягнуто застосуванням трьохелементного подовжнього профілю увігнутого обрису, з однаковими позначками по кінцях корисної довжини. Довжина протинахилу, м,

li=klкд /i

де k коефіцієнт, що визначає припустимий діапазон глибини зниження (0,45—0,55); lкд—корисна довжина приймально-відправного шляху, м; i— крутість протинахилу, 1,5—2,5 %о.

Відрізок траси, виділений для розміщення станцій, чи роз'їзду обгінного пункту, називають станційною площадкою.

Довжиною станційної площадки вважається відстань L між точками перелому профілю. Розташування стрілочних переводів на кривих, що сполучають, у вертикальній площині не рекомендують, необхідна мінімальна довжина площадки яка визначається довжиною шляхового розвитку станції Lст, рахуючи по головному шляху між вхідними стрілками, плюс довжина тангенсів вертикальних кривих Т з кожної сторони (див. мал.), тобто L min= lст+ T1, + T2

Довжина тангенса вертикальної кривої, м,

T=RB\2000·Di

де RB\2000 радіус вертикальної кривої, м;

Di — алгебраїчна різниця ухилів, %о.

Трьохелементний подовжній профіль роздільного пункту

Запитання для самоконтролю:

1 Де розмішають станції, роз'їзди й обгінні пункти?

2 Коли розмішають на площадці роздільні пункти?

3 Коли допускається розміщати їх на ухилах?

4 Як допускається розміщати роздільні пункти в важких топографічних умовах ?

5 Що називається станційною площадкою?

Самостійна робота №1.6.9