Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема: Основні схеми роз’їздів та організація їх роботи

План

1 Застосування роз’їздів

2 Основні схеми роз’їздів

3 Переваги і недоліки різних схем

л.1, ст.117-123

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають основні схеми роз’їздів та організація їх роботи. Під час вивчання даної теми необхідно звернути увагу які ІПС рекомендує типові схеми роз'їздів, які переваги має схема з послідовним розташуванням колій, де бажано розміщати будинки для пасажирів і чому.

Роз'їзди влаштовують на одноколійних лініях для схрещення й обгону поїздів. У деяких випадках на роз'їздах може виконуватись посадка-висадження пасажирів, навантаження-вивантаження вантажів (у невеликому обсязі). Для виконання зазначених операцій на роз'їздах, крім головного, укладають приймально-відправні колії (один-два), споруджують пасажирський будинок, платформи для посадки й висаджування пасажирів, пристрої СЦБ і зв'язку, освітлення і ін. У залежності від виконуваної роботи розрізняють роз'їзди для схрещення поїздів із зупинкою і для невпинного схрещення.

У залежності від експлуатаційних і місцевих умов ІПС рекомендує наступні типові схеми роз'їздів (мал. 58): схеми Іа і Іб із подовжнім розміщенням приймально-відправних шляхів; схема ІІ з напівподовжнім розміщенням шляхів; схема ІІІ з поперечним розташуванням шляхів.

Пасажирські поїзди, що йдуть із зупинкою на роз'їзді, приймаються на колії, розташовані у основної пасажирської платформи (колія 2 у схемі ІІІ, головна колія). Для прийому вантажних поїздів під обгін чи схрещення використовуються

Мал.58. Схеми розїздів

колії 2 і 3, а для обгону (наскрізного пропуску) — головна колія І. У схемах 58б, II і III приймально-відправні колії 2 і 3 доцільно спеціалізувати по напрямках руху, що забезпечує велику чіткість у роботі і зменшує витрати на пристрої автоматики й телемеханіки. Головна колія і колія 2 у схемі спеціалізуються для прийому поїздів обох напрямків.

Схему 58а з подовжнім розташуванням приймально-відправних колій по одну сторону від головної колії рекомендується застосовувати на лініях, де найближчим часом передбачається спорудження другої головної колії та двоколійних вставок. У цьому випадку при перебудові лінії у двоколійну і закритті частини роз'їздів приймально-відправні колії 2 і 3 можна цілком використовувати для пристрою другого головної колії.

Схему 58б подовжнього типу з розташуванням приймально-відправних колій по обох сторонах від головної колії рекомендується застосовувати на лініях з великим числом пасажирських і інших прискорених поїздів, що пропускаються через роз'їзд з обгоном вантажних поїздів. На роз'їздах за схемою 58б забезпечується одночасний прийом двох вантажних поїздів на колії 2 і 3 із зупинкою; пасажирських поїздів при схрещенні з вантажними й обгоні пропускають по головній колії.

Схему II із напівподовжнім розміщенням приймально-відправних колій рекомендується застосовувати на лініях I і II категорій при обмеженій по довжині площадці.

Схему III із поперечним розташуванням приймально-відправних колій можна застосовувати на залізницях III категорії, а у важких умовах і на лініях I і II категорій.

У порівнянні зі схемою поперечного типу роз'їзди подовжнього й напівподовжнього типів мають наступні переваги:

1) підвищується пропускна здатність прилягаючих перегонів унаслідок скорочення витрат часу на заняття перегону й створення умов для організації невпинного схрещення поїздів;

2) забезпечуються кращі умови і підвищується безпека руху при одночасному прийомі зустрічних поїздів;

3) створюються кращі умови для розгону поїздів після зупинки;

4) забезпечується можливість схрещення довгосоставних (здвоєних) поїздів;

5) створюються кращі умови для обслуговування пасажирів.

Схеми роз'їздів проектують по можливості однотипними в межах тягової ділянки для полегшення орієнтування локомотивних бригад.

Кількість приймально-відправних шляхів на роз'їздах залежить від характеру й розмірів руху: при розмірах руху до 12 пар поїздів у 1 доб — одина колія, від 13 до 24 пар — один чи дві колії, більш 24 пар-дві колії (крім головного). На перед-вузлових роз'їздах ця кількість може бути збільшене на одину колію.

Роз'їзди обгороджують вхідними сигналами. На лініях, обладнаних блокуванням, установлюють також вихідні, а при подовжніх і напівподовжніх схемах роз'їздів і маршрутні сигнали (мал. 58, схеми 1а, 1б і ІІ).

На роз'їздах улаштовують будинок роз'їзду з приміщеннями для пасажирів і чергового, пасажирську платформу, стрілочні пости (на малодіяльних лініях), житлові будинки. Усі будинки рекомендується розташовувати з боку населеного пункту.

Запитання для самоконтролю:

  1. Для чого приміняють роз'їзди?

  2. Які технічні засоби приміняють на роз'їздах?

  3. Які бувають роз'їзди в залежності від виконуваної роботи?

  4. Які типові схеми роз'їздів Ви знаєте?

  5. Розкажіть про схеми з подовжнім розташуванням приймально-відправних колій?

  6. Розкажіть про схеми з напівподовжнім розміщенням приймально-відправних колій?

  7. Розкажіть про схеми з подовжнім розташуванням приймально-відправних колій?

Самостійна робота № 3.1.5