Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема:Захист земляного полотна

План

1.Види захисту земляного полотна

2.Захист від розмивання

3. Переваги і недоліки різних видів захисту земляного полотна

л.1, ст.23-24

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають захист земельного полотна. Під час вивчення даної теми необхідно уяснити, що використовують для захисту земельного полотна від різних кліматичних факторів та розглянути використовуючи малюнки мощення укосів та кам’яні отсипи.

Для захисту земляного полотна від розмивання водою, видування ґрунтів вітром і руйнуючого впливу інших факторів застосовують посів трав, одерновку укосів, мощення каменем, кам'яні відсипки, бетонні покриття й деревинно-чагарникові насадження. Вибір типу захисту залежить від конструкції земляного полотна, роду ґрунту, клімату, швидкості бігу води й інших умові. Важливим фактором є також можливість механізації робіт зі зміцнення земляного полотна.

Найбільш простим засобом зміцнення ґрунту є дернової покрив. Для утвору дерну широко застосовують механізоване травосіяння. Для посіву застосовують суміші багаторічних трав.

Рис. 1. Мощення укосів

Суцільна одерновка застосовується так само, як захист від розмиву укосів насипів, підтопляємих тимчасово водою, укосів і дна канав при швидкості бігу води 1 — 1,5 м/с.

При швидкості плину 2-6 м/с омивані укоси зміцнюють мощенням укосів одиночним або подвійним (мал. 1). Мощення застосовують при невеликих хвилях і незначному льодоході. Камінь укладають на шар щебенів, гравію або їх суміші з піском. Для щільності прокладки між шарами каменю застосовують мохи, торф або солому шаром 5-10 див в ущільненому стані.

Кам'яні відсипки (мал. 2) застосовують у вигляді контр банкета для зміцнення постійно

Рис. 2. Кам'яні відсипи а — виконані при будівництві насипи;

Древесно-кустарникові насадження охороняють берега, укоси й підошви насипів від впливу води тим, що знижують швидкість її плину, гасять хвилю, а захисна смуга з декількох рядів дерев і чагарників надійно охороняє насип від руйнування при льодоході.

Описані конструкції ставляться до постійних обладнань. Але бувають випадки, коли виникає раптова небезпека розмиву земляного полотна. У місцях, підданих такий небезпеки, завчасно заготовлюють фашини (пучки хмизу, які прикріплюють до укосів колами), мішки з піском і інші матеріали. Для захисту укосів насипів із дрібних пісків у зоні пустель і напівпустель від видування застосовують покриття укосів шаром глини або щебенів товщиною 10-15 см.

Запитання для самоконтролю:

1 Для захисту земляного полотна що застосовують?

2 Найбільш простим засобом зміцнення ґрунту є?

3 Які бувають мощення укосів?

4 Для чого застосовують древісно - кустарникові насадження?

5 Що роблять при раптовій небезпеці розмиву земляного полотна?

Самостійна робота №1.2.9 Тема:Смуга відводу

План

1 Смуга відводу та її розміри

2 Ширина смуги відводу на перегонах

3 Границі смуги відводу

л.1, ст.25-26

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають смугу відводу. Під час вивчення даної теми необхідно уяснити, що таке смуга відводу, які вона повинна мати розміри та для чого її використовують.

Для розміщення всіх залізничних споруд, станцій із усіма пристроями, захисних устроїв і лісонасаджень, службових і технічних будівель відводять ділянку землі, названу смугою відводу залізниці.

Ширину смуги відводу установлюють на станціях, роз'їздах і обгінних пунктах їх розвитку на 5-й рік експлуатації. В усіх випадках ця відстань повинна бути не менш 10 м від крайнього шляху.

На перегонах ширину смуги відводу рекомендується призначати відповідно до поперечного профілю земляного полотна, з урахуванням будівництва II головного шляху і прилягаючих до земляного полотна водовідвідних і інших споруд. У районах, з сніжними заметами, необхідно враховувати лісозахисну зону, а в місцях, з піщаними заметами,— зону закріплення пісків. В усіх випадках відстань від підошви насипу і брівки виїмки, а при наявності резервів, водовідвідних і нагірних канав — від цих споруд до границі смуги відводу встановлюється не менше 2 м, у виняткових випадках 1 м.

Границі смуги відводу позначають спеціальними покажчиками, що встановлюють друг від друга на відстані не більш 250 м і на кожнім вигині смуги відводу. Покажчик смуги відводу обсипають землею й обкопують по колу. Горбок, що утворився, покривають дерном.

Запитання для самоконтролю:

1 Що це смуга відводу?

2 Яка ширина смуги відводу на роздільних пунктах?

3 Яка ширина смуги відводу на перегонах?

4 Як позначаються границі смуги відводу?