Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема:Розташування рейкової колії на кривих ділянках

План

1.Розширення колії.

2. Підвищення зовнішньої рейки.

3. Скорочені рейки.

л.1, ст.54-55

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають розташування рейкової колії на кривих ділянках. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, що роблять для покращення плавності проходження рухомого складу.

Рейкова колія в кривих ділянках має особливості, викликані умовами проходження рухомого складу.

Розширення колії в кривих малих радіусів і при радіусі від 349 до 300 м – 1530 мм; при радіусі від 299 і менше – 1535 мм. Уширення необхідне для того, щоб рухомий склад з довгою й жорсткою базою міг безперешкодно проходити по кривих без заклинювання колісних пар. Розширення відбувається здвижка внутрішніх ниток до центра кривої. Перехід від розширення до нормальної колії роблять у межах перехідної кривої;

Підвищення зовнішньої рейки над внутрішньою виконують для того, щоб рухомий склад підлягає дії центробіжних сил, направлених від центра кривої. Якщо дві рейки в кривих находяться на одному рівні, то при наявності центробіжної сили : складається перевантаження зовнішньої рейки і його більш швидкий знос; з’являється бічний тиск, що може привести до здвигу рейки по шпалі. Щоб нейтралізувати ці небажані явища, у кривих радіусом 4000 м і менше зовнішню рейку підіймають. Розміри перевищення зовнішньої рейки над внутрішньою не повинна перевищувати 150 мм.

Для забезпеченої плавності хода від прямої ділянки до кругової кривої, між ними укладають перехідну криву.

Внутрішні нитки кривої укладають скорочені рейки. На кривих ділянках колій радіус і довжина зовнішньої рейкової колії більше, чим внутрішні. Щоб число рейок у звені обох ниток було однаковим і стики знаходились на одній відстані, зовнішню нитку укладають стандартної довжини (25 м), а внутрішню вкорочують. Число вкорочених рейок знаходять по спеціальним таблицям.

Запитання для самоконтролю:

  1. Що це розширення колії?

  2. Що це підвищення зовнішньої рейки?

  3. Що це перехідна крива?

  4. Де укладають вкорочені рейки?

Самостійна робота №1.6.10

Тема:Глухі схрещення, сполучення й сплетення колій

План

1. Глухі схрещення та їх види

2.Склад обладнання сполучення

3.Сплетення колій

л.1, ст.65-66

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають глухі схрещення, сполучення й сплетення колій. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, де влаштовують глухі схрещення та які вони бувають, дізнатися з чого складається обладнання сполучення.

Глухі схрещення влаштовують при перетинанні колій, коли не потрібен перехід рухомого состава з однієї колії на іншій. З різних видів глухих схрещень найбільше часто застосовують типові глухі схрещення марок 2/11, 2/9 і 2/6, у яких кут перетинання дорівнює подвійному куту хрестовини стрілочного переводу (мал. 4.24, а), найчастіше застосовувані при обладнанні перехресних з'їздів. У глухім схрещенні є дві тупі (у тупому куті перетинання) і дві гострі хрестовини з контррейками. Типові епюри глухих схрещень марок 2/11 і 2/9 розроблені для рейок Р65, Р50 і Р43, а марки 2/6 — для рейок Р50 і Р43.

Є також епюри глухих схрещень під кутом 45 і 90° для колій з рейками Р50 і Р43. В окремих випадках можуть застосовуватися глухі схрещення колій у кривих і колій різної колії. Загальний вид глухого схрещення під кутом 90° показаний на мал. 4.24, б.

Основні дані для розрахунків глухих схрещень наведено в додатку 3.

У деяких випадках необхідно розмістити на загальних шпалах дві колії з різною або однаковою шириною колії.

Сполучення колії в три нитки (мал. 4.25, а) можливо, коли різниця між широкої й вузької коліями Еш-Еу достатня для розміщення й закріплення двох підошов рейок. Так, при, сполученні колії 1520 мм із західноєвропейської 1435 мм різницю відстаней між нитками Еш-Еу=,85 мм, що явно недостатньо для розміщення двох підошов рейок шириною більш 120 мм. Триниткове сполучення влаштовують найчастіше в стиснутих умовах при підведенні до складів перевантаження доріг шириною 1520 м-м і вузької (1000, 750 мм і т.д.) колії.

Рис. 4.24. Схеми глухих схрещень: а-а— під кутом 2а; б-б— під кутом 90°

Рис, 4.25. Сполучення (а) і сплетення (б) колій

Одна рейкова нитка в цьому випадку загальна, а друга — для кожної колії окрема. В обладнання сполучення входять гостра хрестовина з контррейками й один гостряк з перевідним механізмом.

Сплетення колій (мал. 4.25, б) застосовують у випадках, коли триниткове сполучення колій при малій різниці, Еш-Яу неможливо, і у випадках, коли укладання гостряка небажане. На практиці сплетення колій улаштовують на стику нормальної й західноєвропейської колії й на двоколійних лініях, коли в ремонті колії або штучних споруд і необхідно перейти на одноколійний рух на короткій ділянці без обладнання з'їздів.

Запитання для самоконтролю:

1.Де влаштовують глухі схрещення?

2.Які типи глухих схрещень застосовують найчастіше?

3. Для яких рейок розроблені епюри глухих схрещень марок 2/12, 2/9,2/6?

4.У якому випадку укладання гостряка небажане?

Самостійна робота №3.1.2