Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема:Розташування роздільних пунктів у профілі

План

1.Розташування станційних площадок та їх види.

2.Проектування та розміри витяжних колій.

3.Розміщення витяжних колій.

л.1, ст.45-47

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають розташування роздільних пунктів у плані і профілі, розміщення роздільних пунктів в профілі. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, як потрібно розташовувати станційні площадки при різних топографічних умовах, за допомогою малюнків дізнатись правила проектування витяжних колій.

Станційні площадки необхідно по можливості розташовувати «на горбах», тому що при цьому створюються сприятливі умови для уповільнення поїздів при підході до роздільного пункту і розгону після зупинки, а також забезпечується більша безпека, поїздів на одноколійних лініях і полегшується відвід води. Однак при такому розташуванні роздільного пункту утрудняється зрушенні поїзда, що зупинився перед закритим вхідним сигналом. Тому перед вхідними сигналами бажано мати ділянки, рівні довжині поїзда, ухил яких забезпечував би зрушення поїзда з місця.

У випадках розташування роздільних пунктів «у ямі» погіршуються умови одночасного прийому поїздів на одноколійних лініях і утрудняється розгін поїздів після зупинки, особливо коли від роздільного пункту починається керівний підйом.

Розташування на уступі по своїх якостях займає середнє положення між попередніми випадками.

При проектуванні лінії необхідно передбачати станційні площадки можливо довші, що сприятливо для подальшого розвитку станції в довжину і поліпшує умови розгону поїздів.

Станції, роз'їзди й обгінні пункти, а також окремі парки і витяжні колії розташовують у плані на прямих ділянках, тому що при розташуванні в кривих погіршується видимість сигналів і умови виконання маневрів, збільшується опір руху поїзда при зрушені поїзда з місця. Ці труднощі зростають із зменшенням радіуса кривої.

Станції, роз'їзди й обгінні пункти з рівнобіжним розташуванням колій при необхідності їхнього розміщення в кривій варто розташовувати в кривих, звернених в одну сторону. Розміщення роз'їздів і обгінних пунктів на протилежних кривих допускається у виняткових випадках на лініях II, III, IV категорій

В итяжні колії проектують прямими. У важких умовах можна укладати їх у кривих радіусом 1200 м, а в особливо важких — 600 м. Внутрішній сегмент, що утворився у витяжної колії, не повинний забудовуватися, щоб забезпечити гарну видимість при маневровій роботі. Колії у платформ і вонтажно-розвантажувальних площадок повинні проектуватися на прямій, у важких умовах у кривій радіусом не менш 600 м, а в особливо важких умовах - 500 м.

Самостійна робота № 1.2.5

Тема:Перетинання залізниць із автодорогами й міським транспортом

План

1. Проектування перетину залізниць з автодорогами.

2. Правила при побудові залізниць на перетині.

3. будова переїздів, та шляхопроводів

л.1, ст.57-58

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають перетинання залізниць із автодорогами й міським транспортом. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, як проектують залізниці при перетині, розглянути на прикладі шляхопровід, та правила забезпечення безпеки руху.

Перетинання залізниць із автодорогами або лініями міського транспорту проектують або в різних рівнях зі спорудженням шляхопроводів, або в одному рівні з обладнанням переїздів. Залежно від місцевих умов шляхопровід для пропуску автомобільного або міського транспорту може бути споруджений над або під залізницею. Приклад шляхопроводу для пропуску шосе над залізницею наведений на мал.1.

Р ис 1. Шляхопровід для автодороги над двоколійної залізничною лінією, розташованої у вилученні

Перетинання в різних рівнях, що повністю забезпечує безпека руху, проектує, як правило, у наступних випадках:

якщо залізниця має три й більш головні колії або рух поїздів зі швидкістю більш 120 км/год;

якщо пересічні автомобільні дороги ставляться до I-III категоріям, а також коли дороги мають тролейбусне або трамвайний рух (незалежно від категорії дороги);

якщо пересічні залізниці розташовані у вилученні, а також коли на переїзді не забезпечені норми видимості;

якщо в місці перетинання в районі горловини станції є витяжні колії для розформування й формування поїзд;

при перетинанні з магістральними вулицями загальноміського значення й швидкісними міськими автомобільними дорогами.

На залізницях зі швидкістю руху пасажирських поїздів більш 120 км/год головні колії на перегонах і території станції повинні захищатися типовими огородженнями.

У ряді випадків спорудження шляхопроводу для автодороги окупається економією від ліквідації втрат, пов'язаних із затримкою автомобілів, і витрат на розміщення і обслуговування переїздів.

На станціях переїзди можна розташовувати між вхідним сигналом і вхідною горловиною станції. Переїзд розміщають, як правило, у тому місці, де залізнична колія проходить на невисокому насипі або на нульових оцінках.

Переїзди влаштовуються на прямих ділянках колії й під прямим кутом, щоб забезпечувалася гарна видимість. Ширина переїзду ухвалюється рівній ширині проїзної частини автодороги.

Самостійна робота №1.2.7