Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема:Призначення проміжних станцій

План

1.Задачи проміжних станцій.

2. Операції проміжних станцій.

3.Види проміжних станцій.

л.1, ст.124-125

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають призначення проміжних станцій. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, які задачі і операції виконуються на проміжних станціях та на які види підрозділяють проміжні станції.

З загальної кількості станцій на залізницях основна частка приходиться на проміжні станції. На відміну від роз'їздів і обгінних пунктів, що споруджуються тільки для забезпечення необхідної пропускної здатності лінії, на кожну проміжну станцію покладається ще і задача задоволення потреб у перевезеннях вантажів і пасажирів. Отже, для проміжних станцій основними і постійних операціями будуть: пропуск пасажирських і вантажних поїздів через станцію, а при необхідності їхнє схрещення й обгін; прийом і відправлення пасажирських чи поштово-багажних поїздів, що мають зупинки на станції; прийом і відправлення вантажних поїздів, що мають роботу на станції; маневрові операції по відчепленню і причепленню вагонів до таких поїздів, обслуговування вантажних пунктів і під'їзних колій; організація і забезпечення пасажирських, поштово-багажних і вантажних операцій, а також взаємодія з іншими видами транспорту.

Крім того, на деяких проміжних станціях по місцевих умовах можуть провадитися: формування відправницьких, формування збірних чи інших місцевих поїздів, коли на дільничних чи сортувальних станціях формувати їх дуже складно чи неефективно.

Для виконання основних операцій проміжні станції повинні мати колієвий розвиток і пристрої з відповідним оснащенням. Для організації пропуску, обгону і схрещення поїздів (чи інших зупинок, передбачених у графіку руху відповідно до особливостей лінії), зупинок пасажирських і поштово-багажних поїздів, крім головних, предбачаються приймально-відправні колії. Для організації роботи з поїздами, що мають чи відчеплення причеплення вагонів по даній станції, улаштовуються витяжні колії.

Для виконання вантажні операції передбачаються вантажно-розвантажувальні колії, склади чи площадки для прийому, збереження, видачі вантажів, машини і механізми для навантаження і вивантаження вантажів, а при необхідності і зважування вагонів при великому навантаженні навалочних вантажів, виставочні колії для вагонів на під'їзні колії.

До пасажирських пристроїв відносяться пасажирський будинок, платформи, переходи в одному чи різних рівнях (пішохідні містки чи тунелі), поштово-багажні приміщення і машини (електрокари) для перевезення пошти і багажу, санітарно-побутові і торгові приміщення.

Проміжні станції обладнають пристроями СЦБ і зв'язку, висвітлення і водопостачання і водовідводу; на електрифікованих лініях приймально-відправні колії обладнають контактною мережею. До пасажирського будинку і вантажних складів повинні бути зручні авто проїзди по обидва боки від станції з пристроєм переїздів чи колієвопровідних розв'язок.

У залежності від взаємного розташування приймально-відправних колій, так само як роз'їзди й обгінні пункти, проміжні станції підрозділяються на станції поперечного, напівподовжнього і подовжнього типу.

Запитання для самоконтролю:

1Чим відрізняється робота проміжної станції від роботи роз'їздів і обгінних пунктів?

2 Які основні операції виконують проміжних станціях?

3 Для виконання основних операцій проміжні станції повинні мати?

4 Що проміжні станції повинні мати для виконання вантажних операцій?

5 Що відноситься до пасажирських пристроїв?

6 Як підрозділяються проміжні станції ?

Самостійна робота №3.2.5, 3.2.7