Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема:Геодезичні роботи й інструменти

План

1.Геодезія

2.Вимірювальні інструменти

3.Розрахунок відміток

л.1, ст.5-6

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають геодезичні роботи й інструменти. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, що таке геодезія, які інструменти використовують для вимірів на місцевості, та що таке нівелір.

Геодезія — наука про виконання вимірів на місцевості для відображення земної поверхні, а також доріг, населених пунктів і інших споруд на планах і картах.

Інструментом для виміру різниці оцінок на місцевості служить нівелір з нівелірними рейками (мал. 1). Основними частинами нівеліра є: зорова труба, установлювана при вимірах за допомогою рівня в строго горизонтальне положення. Для визначення перевищення точки В над точкою А (мал. 1) у цих точках прямовисно ставлять рейки нульовою оцінкою вниз. Нівелір ставлять між ними посередині. Направляючи візирну вісь нівеліра послідовно на обидві рейки, роблять по них розрахунки а й b і знаходять перевищення: h = а — b.

Знаючи відмітку Н (абсолютну або умовну), точки А и перевищення h, одержують відмітку H2 точки H2= H1.+h. Якщо по осі проектованої залізничної лінії відкласти в масштабі всі горизонтальні відрізки і їх вертикальні відмітки й ці відмітки з'єднати один з одним, то отримана ламана лінія буде являти собою поздовжній профіль напрямку А-В.

Рис. 1. Нівелір (а) і нівелірна рейка (б), нівелювання із середини (в)

Запитання для самоконтролю:

1.Яка наука називається геодезією? 2.Який інструмент використовують для виміру різниці оцінок на місцевості?

3.З яких частин складається нівелір?

Самостійна робота № 1.1.4

Тема:Повздовжній профіль

План

1.Роботи при прокладці залізничної дороги.

2.Знаходження нахилу.

3.Відмітки землі.

л.1, ст.7-9

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають які роботи проводять при прокладці залізничної дороги. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, які ділянки бувають в залежності від напрямку руху і які бувають поздовжні профілі і відмітки землі, що таке нахил і як його знайти.

Нерівність земної поверхні при прокладці залізничної дороги вирівнюють зрізкою чи підсипкою землі. Тому повздовжній профіль лінії складається із горизонтальних та нахилих ділянок. В залежності від напрямку руху одна і та же ділянка може бути підйомом і спуском. Загальна назва нахилених ділянок – нахили. Нахил ί знаходиться як відношення :

ί= , тобто tg α - кута захила.

За основу береться відстань в 1000 м; тому крутизна нахилу прийнято вимірювати не градусами кута нахилу, а тисячними. Так якщо h=5м, то і=5м/1000 м=0,005 тисячні можна позначити цілим числом 0,005=5%о з доданням знака (промілі) %о.

Крутизна буває різною і від неї залежить допустима вага поїзда. Тому допустима крутизна на проектній ділянці є керівний нахил лінії. Він встановлюється в залежності від топографічних умов, маси і швидкості руху поїздів, об’єму перевезень, категорії лінії.

Розрізняють два види повздовжнього профілю це : нормальний і скорочений, які відрізняються масштабом.

Профіль складається з нижньої частини, яка називається сіткою, а верхня представляє собою профіль.

Відмітки землі на сітці показані як чорні відмітки, а проектуємий профіль як червоні відмітки. Різницю між чорними й червоними відмітками називають робочими відмітками. Вони показують висоту насипу, чи глибину виїмки. Всі розрахунки розпочинають із головної колії.

Запитання для самоконтролю:

  1. Як вирівнюють крутизну нахилу?

  2. З чого складається повздовжній профіль лінії?

  3. Від чого залежить допустима вага поїзда?

  4. Що розуміють під допустимою крутизною?

  5. Від чого залежить допустима крутизна?

  6. На кресленнях, що представляє собою профіль?

  7. Що це чорні відмітки?

Самостійна робота № 1.2.2