Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. для 2 - го курсу.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ”ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ТРАНСПОРТНО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ”

СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ РУХУ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для самостійного опрацювання

для студентів 2 – го курсу спеціальності 5.070 10 103

«Організація перевезень та управління на залізничному транспорті»

Розглянуто і ухвалено на засіданні

предметної комісії «Організація

перевезень і управління на

залізничному транспорті»

Протокол №

Голова ПК _________М.І.Клюшник

Самостійна робота №1

Тема : Способи управління об’єктами

  1. Загальні свідчення про елементи.

  2. Магнітна педаль ПБМ – 56.

  3. Реле, трансмітери, дешифратори.

  4. Конструкція елементів.

Методичні рекомендації для виконання роботи: Дана тема передбачає вивчення основних та загальних свідчень про способи управління об’єктами та елементами. Особливу увагу треба звернути в процесі вивчення теми на такі поняття як : реле, трансмітери, дешифратори, магнітна педаль ПБМ - 56.

Використана література: Л.А.Кондратьева, Б.Б.Борисов « Устройства автоматики, телемеханіки и святи на железнодорожном транспорте», Москва 1991, с. 9 - 10

1.Будь – яка система автоматики і телемеханіки складається із окремих зв’язаних між собою елементів. Кожен елемент системи виконує відповідну функцію по якісному або кількісному перетворенні енергії і характеризується залежністю вихідної величини від величини яка подається на його вхід. У елементів, які здійснюють якісне перетворення, вхідна і вихідна величини мають різну рівномірність. Елементи, які виконують кількісне перетворення, мають на вході і виході різні кількісні значення одної і тої ж фізичної величини.

В системах залізничної автоматики і телемеханіки приміняються в основному електричні елементи, в яких одна із величин або дві величини являються електричними (струм, напруга). В подальшому будем розглядати тільки електричні елементи.

В залежності від виконуючих функцій в системах автоматики і телемеханіки використовуються наступні елементи : датчики, електричні фільтри, реле, трансмітери, стабілізатори, усилювачі, дешифратори, трансформатори, двигуни, розподілювачі і т.д.

2.Електричний датчик вимірює або преобразовує неелектричні величини в електричні. Прикладом таких датчиків служить магнітна педаль ПБМ – 56, за допомогою якого контролюється прибуття поїзда на станцію при напівавтоматичному блокуванні, і рейковий ланцюг, за допомогою якого контролюється наявність або відсутність рухомої одиниці на ізольованій шляховій ділянці.

Електричний фільтр пропускає електричні сигнали ( напруга, струм) одних частот і створює велике затухання для електричних сигналів інших частот, він кількісно і якісно перетворює впливання, яке отримане від попереднього елемента і передає його на наступний елемент.

3. Реле перетворює електричну величину (струм, напругу) в механічну (переміщення якоря), яка знову перетворюється в електричну величину замиканням або розмиканням електричного контакту.

Трансмітер виробляє кодові сигнали, які використовуються в роботі систем автоматики і телемеханіки. Стабілізатор підтримує постійність вихідної величини при зміненні в відомих межах вхідної величини. Усилювач служить для підсилювання електричних сигналів, він кількісно перетворює впливання.

Дешифратор розшифровує прийнятий код і передає якісно перетворену дію на слідуючий елемент. Трансформатор кількісно перетворює напругу. Двигун перетворює електричну енергію в механічний рух з ціллю дії на об’єкт автоматичного управління або регулювання. Розподілювач забезпечує розподілення як в часі, так і по окремим електричним ланцюгам по яким подано на його вхід серію імпульсів.

Таким чином, елементи являються составною частиною систем залізничної автоматики і телемеханіки, які виконують відповідальні функції по регулюванню та забезпеченню безпеки руху поїздів. Тому до елементів автоматики і телемеханіки вимагається ряд потреб.

4. Елементи повинні бути простими по конструкції і принципу дії, мати високу надійність дії і захист від поміх, мати малі габаритні розміри і масу, легко замінятися в системі і бути доступними для ремонту і профілактичних оглядів.

При відмові елемента повинні повністю виключатися в системі положення, небезпечні для руху поїздів.

Виходячи з конкретних умов експлуатації до елементів може пред’являтися і ряд додаткових потреб. Наприклад, елементи на локомотивах і в релейних шафах на шляху повинні бути вібростійкими і захищені від атмосферних впливів і пилюки.

Запитання для самоконтролю :

  1. Яке значення елементів в системах залізничної автоматики і телемеханіки ?

  2. Що таке ПБМ – 56 і для чого використовується?

  3. Що собою являють реле, трансмітери, дешифратори?

  4. Яка конструкція елементів?