Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. для 2 - го курсу.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Самостійна робота № 25

Тема : Конструкції пульта – маніпулятора з виносним табло

  1. Головні складові пульта – маніпулятора з виносним табло

  2. Схема пульта – маніпулятора з виносним табло

Методичні рекомендації для виконання роботи: Дана тема передбачає вивчення основних та загальних понять про конструкцію пульта – маніпулятора з виносним табло. Особливу увагу треба звернути на панель секції М с маршрутними й іншими кнопками керування має прямокутну форму, схеми станції така кінцева кнопка встановлена у маневрового світлофора.

Використана література: Л.А.Кондратьева, Б.Б.Борисов « Устройства автоматики, телемеханіки и святи на железнодорожном транспорте», Москва 1991, с. 187 - 188

Пульт-маніпулятор (мал. 9.19) складається із секцій комутаторів ДО, маршрутних й інших кнопок керування М и секції зв'язку та малюнку не показана). Всі панелі пульта мають нахил до горизонталі 15 . Панель секції К с комутаторами має форму трапеції. На панелі секції розміщаються 34 трипозиційних комутатора для індивідуального переведення стрілок. Над кожним комутатором є три лампочки: ліва із зеленою лінзою контролює п носове положення стрілки, права з жовтою лінзою - мінусове, середня із червоною лінзою - втрату контролю стрілки.

Панель секції М с маршрутними й іншими кнопками керування має прямокутну форму. На панелі встановлюються двохпозиційні кнопки. Маршрутні кнопки розділені на три групи: поїзні, маневрові й варіантні. Вони розміщаються вертикальними рядами по п'ятьох кнопок у кожному ряді. У середній частині панелі розташовуються поїзні кнопки. Варіантні кнопки розміщаються в ряді поїзних кнопок і мають жовті головки.

Поїзні кнопки мають зелені головки. На кожної поїзний світлофор установлюється початкова кнопка, що позначається літерою світлофора. Для зустрічних поїзних маршрутів ця кнопка є кінцевою. Для прийомовідправних колій, що не мають вихідних світлофорів, і для колії відправлення двоколійних перегонів з однобічним рухом установлюються кінцеві поїзні кнопки із червоною головкою, які позначаються літерою колії, на якому закінчується поїзний маршрут. Наприклад, для схеми станції така кінцева кнопка встановлена у маневрового світлофора М19 і на панелі М позначається 1П ( рис. 9.19).

Запитання для самоконтролю :

  1. З яких основних складових складається пульт – маніпулятор ?

  2. Який принцип роботи пульта – маніпулятора з виносним табло ?

Самостійна робота № 26

Тема : Пульт – табло жолобкового типу

  1. Загальні відомості

  2. Робота пульт – табло жолобкового типу

Методичні рекомендації для виконання роботи: Дана тема передбачає вивчення основних та загальних понять про пульт – табло жолобкового типу. Особливу увагу треба звернути на підвищення безпеки руху при короткочасній втраті шунта під составом і відміна встановленого маршруту системі РЦЦ

Використана література: Л.А.Кондратьева, Б.Б.Борисов « Устройства автоматики, телемеханіки и святи на железнодорожном транспорте», Москва 1991, с. 175 - 178

Релейна централізація з роздільним управлінням і з значним об’ємом маневрової роботи. В зв’язку з зростаючими потребами до централізації малих станцій двохколійних ліній, забезпеченню можливості установки маршрутів прийому і відправлення по двом перегінним шляхам і маршрутизацією всього руху на станції широке застосування на малих станціях знаходить релейна централізація з центральними залежностями і центральним живленням (РЦЦ).

В системі РЦЦ всі рухи (поїзні, маневрові) маршрутизовані.Тому збільшується число маршрутів в порівнянні з РЦЦМ. Якщо будувати для кожної групи маршрутів свої електричні схеми, як в системі РЦЦМ, то значно усложняються пристрої релейної централізації, що призводить до їх подорожчанню.

Для більш економного розходу релейної апаратури в системі РЦЦ електричні схеми будуються по плану станції і є загальними для маршрутів всіх категорій і напрямків.

Розмикають встановленого важкого маршруту, що складається з елементарних, при русі поїзда виконується посекціонно, а не після повного звільнення поїздам всіх ділянок маршруту, як в РЦЦМ. При такому способі розімкнеться маршруту розімкнувши стрілки при звільненні поїздом елементарного маршруту можна вже використовувати в ін. маршрутах, не очікуючи повного звільнення всього маршруту. Це підвищує пропускну здібність горловини станції.

Для підвищення безпеки руху при короткочасній втраті шунта під составом і відміна встановленого маршруту системі РЦЦ введена витримка часу: 6 с. для відміни маршруту в випадку вільної ділянки приближення, чим забезпечується завчасне розімкнення маршруту при короткочасній втраті шунта під составом, слідуючому по ділянці приближення; 1 хв. для відміни маневрового маршруту при зайнятому участкі приближення; 3 хв. для відміни поїзного маршруту при зайнятій ділянці наближення і для штучного розімкнення зайнятих секцій поїзного маневрового маршрутів.

Запитання для самоконтролю :

  1. Що таке РЦЦ ?

  2. Які всі рухи в системі РЦЦ ?

  3. Що збільшується в РЦЦ в порівнянні з РЦЦМ ?

  4. Як будуються електричні схеми в системі РЦЦ ?

  5. Що зроблено для підвищення безпеки руху в системі РЦЦ ?