Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. для 2 - го курсу.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Самостійна робота № 7

Тема : Основні режими роботи рейкових кіл

  1. Надійність дії систем РК.

  2. Три основних режими РК.

Методичні рекомендації для виконання роботи: Дана тема передбачає вивчення основних та загальних понять про основні режими роботи рейкових кіл. Особливу увагу треба звернути на шунтовий режим який відповідає зайнятому рухомому складі стану РЦ. У цьому режимі при занятті РЦ рухомим складом відбувається шунтування рейкових ниток колісними парами, що мають незначний опір у порівнянні опором обмотки шляхового реле.

Використана література: Л.А.Кондратьева, Б.Б.Борисов « Устройства автоматики, телемеханіки и святи на железнодорожном транспорте», Москва 1991, с. 45 - 47

1. Рейкові кола забезпечують надійність дії систем автоматики й телемеханіки й безпека руху поїздів, тому до їхньої роботи пред'являють ряд вимог. При вільній від рухливої сполуки рейкового кола шляхове реле повинне надійно фіксувати її вільний стан. При знаходженні на рейковому колі хоча б однієї колісної пари або при повному зламі рейки шляхове реле повинне відпускати якір і фіксувати зайнятий стан рейкового кола.

При електричному замиканні ізолюючих стиків і надходженні в РЦ токи від джерела харчування суміжної РЦ шляхове реле не повинне притягати якір і надійно фіксувати в цьому випадку помилкову зайнятість рейкового кола, тобто її несправний стан.

2. Відповідно до цих вимог РЦ повинна працювати в трьох основних режимах: нормальному, шунтовому й контрольному. На умови роботи РЦ у цих режимах впливають незалежні змінні величини: опору баласту й рейок, напруга джерела харчування, причому кожна зі змінних величин у тім або іншому режимі впливає по-різному.

Нормальний (регулювальний) режим відповідає вільному від рухливої сполуки стану РЦ. У цьому режимі через шляхове реле П (мал. 3.5, а) протікає струм, при якому якір реле надійно втримується в притягнутому положенні або надійно притягається (при імпульсному харчуванні) при самих несприятливих для даного режиму умовах.

Несприятливими умовами для роботи РЦ у нормальному режимі є ті, які приводять до зниження робочого струму у шляховому реле до значення струму відпускання або не притягання якоря реле. До зниження робочого струму у шляховому реле приводять: збільшення опору рейкових ниток при порушенні цілісності стикових з'єднувачів, збільшення струму витоку через баласт через зменшення опору баласту (внаслідок забруднення баласту і несприятливих метеорологічних умов), зниження напруги джерела живлення.

Для визначення необхідної напруги на затисках реле при вільній РЦ залежно від її довжини й стану баласту проводяться розрахунки РЦ. На підставі цих розрахунків складені регулювальні таблиці, за допомогою яких регулюють РЦ із обліком цих несприятливих умов роботи в нормальному режимі.

Шунтовий режим відповідає зайнятому рухомому складі стану РЦ. У цьому режимі при занятті РЦ рухомим складом відбувається шунтування рейкових ниток колісними парами, що мають незначний опір у порівнянні опором обмотки шляхового реле. При цьому напруга на реле повинне знижуватися до значення напруги відпускання і якір повинен бути надійно відпущений при самих несприятливих умовах шунтового режиму. Несприятливими умовами являються ті, які приводять до збільшення струму в шляховому реле, а саме: найбільша напруга джерела харчування, найменший опір рейок, найбільший опір баласту.

Запитання для самоконтролю :

  1. Що забезпечують рейкові кола ?

  2. Які ви знаєте три основних режима РК?

  3. Що собою являє нормальний (регулювальний) режим?

  4. Що являється несприятливими умовами для роботи РЦ у нормальному режимі ?

  5. Що собою являє шунтовий режим?