Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Самостійна робота №1.3.5 Тема:Безстикова колія

План

1.Призначення безстикової колії.

2.Роз міри безстикових колій.

3.Зрівнювальні рейки.

л.1, ст.37-38

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають безстикові колії. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити для чого призначені, які мають розміри безстикові рейки, та для чого використовують зрівнювальні рейки.

Через наявність зазору, а також унаслідок того, що прогин у стику, де порушена безперервність рейкової нитки, більше ніж на іншій частині ланки, при проходженні коліс рухомого складу по стиках виникають значні ударно-динамічні впливи. Удари в стиках руйнівно діють на ходові частини рухомого складу й елементи верхньої будови колії і створюють додатковий опір руху поїздів. Це особливо виявляється на ділянках з високими швидкостями руху. Витрати праці на обслуговування стиків досягають 40 % усіх витрат на поточне обслуговування шляху. Скоротити число рейкових стиків у шляху дозволяє конструкція без стикової колії.

Довжина рейкових плітей залежить від розташування ізолюючих стиків і інших місцевих умов. Максимальна довжина батогів установлена 950 м, мінімальна — 250 м. Така довжина визначилася умовами транспортування безстикових рейкових плітей, що зварюють на стаціонарній і пересувній контактно-зварювальній машинах. Процес зварювання цілком автоматизований, а міцність звареного стику така ж, як і цілої рейки.

Безстикову колію укладають на прямих ділянках шляху й у кривих радіусом не менше 500 м. Перед укладанням безстикової колії безодні, осідання й інші дефекти земляної полотнини оздоровлюють, товщину баластового шару приводять у відповідність з типом верхньої будови колії. Баласт укладають щебеневий або з відходів азбесту. Шпали укладають у кількості не менше 1840 шт./км у прямих і положистих кривих і 2000 шт./км у кривих радіусом 2000 м і менше. Безстикова колія різко скорочує витрати на поточне утримування, істотно знижує опір руху поїздів. Усунення стикових скріплень на кожнім кілометрі шляху заощаджує 1;8 т металу.

Для регулювання зміни довжини рейкових плітей при зміні температури між батогами укладають два-три ланки рейок звичайної довжини, що на літній період заміняють укороченими. Ці ланки називають зрівнювальними рейками.

Запитання для самоконтролю:

  1. Чому у стиках виникають значні ударно-динамічні впливи?

  2. На що і як впливають удари в стиках?

  3. Яка довжина рейкових плітей?

  4. Де укладають безстикову рейкову колію?

  5. Скільки шпал укладають на 1 км колії?

  6. Для чого застосовують зрівнювальні рейки?

Самостійна робота № 1.3.7

Тема:Рівнобіжний зсув міжколійя

План

1.Застосування розсунення колій на станції

2. Застосування розсунення колій на перегоні

3. Радіуси кривих при розсунені колій

л.1, ст.47-51

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають рівнобіжний зсув міжколійя. Під час вивчання даної теми необхідно звернути увагу на те як розсовуються станційні колії, по яких обертаються організовані поїзди, які застосовують криві при розсунені колій.

Рівнобіжний зсув міжколійя розсунення застосовується на станціях, коли треба перейти від міжколійя на перегоні 4,1 м до міжколійя 5,3 м на станції, а також при збільшенні міжколійїв до 6,5; 7,5 м і більше для розміщення пасажирських платформ і інших пристроїв. При розсуненні головних колій застосовують криві великих радіусів 4000 чи 3000 м із перехідними кривими Lпер = 20—40 м . Між кінцями перехідних кривих повинна бути пряма вставка не менш 7,5 м, а в стиснутих умовах — не менше 30 м. На головних колій із швидкостями руху понад 140 км/год. вставку приймають відповідно 150 і 50 м.

Якщо розсовуються станційні колії, по яких обертаються організовані поїзди, вставки між кінцями звернених у різні сторони кривих радіусом 250 м і менш повинні бути не менш 15 м. У випадку розсунення інших колій пряму вставку можна не укладати. Щоб розрахувати рівнобіжний зсув без перехідних кривих станційної колії на и (див. мал.25), задаються довжиною вставки do, радіусом R і визначають кут кривої β, її елементи Т, К. і загальну довжину L.

Визначивши кут b, знаходимо значення Т, ДО, L:

T=Rtgb/2; K=2pRb/360°;

L=2T+(2T+d0)cosb.

Кут р округляється до хвилин і перераховується вставка d. При укладанні перехідних кривих у розрахунках враховується їхня довжина й зсув вставки d.

Мал.25.Паралельне зміщення (роздвижка) колій

Запитання для самоконтролю:

  1. В яких випадках проміняють роззув колій?

  2. При розсуненні головних колій, які застосовують криві?

  3. При розсунення яких колій пряму вставку можна не укладати?

Самостійна робота №1.3.8