Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам по ЖДС 2 сем 2 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
854.02 Кб
Скачать

Тема: Організація роботи обгінних пунктів

План

  1. Призначення обгінних пунктів

  2. Основні схеми обгінних пунктів

  3. Переваги і недоліки різних схем

л.1, ст.123-124

Методичні вказівки:

В даній темі розглядаються організація роботи обгінних пунктів. Під час вивчання даної теми необхідно звернути увагу які ІПС рекомендує типові обгінних пунктів, які переваги має схема з послідовним розташуванням колій, де бажано розміщати будинки для пасажирів і чому.

Обгінні пункти влаштовують на двоколійних лініях для обгону одних поїздів іншими, більш терміновими. У деяких випадках на обгінних пунктах може виконуватися посадка-висадження пасажирів і навантаження-вивантаження вантажів (у невеликих розмірах).

Для виконання зазначених операцій на обгінних пунктах, крім головного, укладають обгінні колії (один-два), споруджують будинок чергового по обгінному пункту, пасажирські платформи (при посадці й висаджуванні пасажирів), пристрої СЦБ і зв'язку, висвітлення, житлові будинки.

Щоб можна було переключати рух з одної головної колії на іншу (якщо закритий рух по одному з головних колій у зв'язку з ремонтом чи з інших причин), а також для використання обох головних колій для пропуску поїздів одного напрямку, у кожнім кінці обгінного пункту між головними коліями укладають диспетчерські з'їзди. Іноді на першу чергу замість чотирьох з'їздів укладають лише два. Марки хрестовин стрілочних переводів диспетчерських з'їздів повинні бути не крутіше 1/11.

Відповідно до ІПС можливі наступні схеми обгінних пунктів (мал. 61), що відрізняються взаємним розташуванням обгінних колій: схема із-за рівнобіжним розташуванням колій; схема І-з рівнобіжним розташуванням колій; схема ІІ-з зміщеним розташуванням колій,схема ІІІ з однією обгінною колією.

У деяких випадках застосовуються схеми з послідовним розташуванням колій і з однією обгінною колією, розташованою з однієї сторони головної колії.

Мал.61.Схеми обгінних пунктів

Схема 1 із рівнобіжним розташуванням обгінних колій — основна для всіх двоколійних ліній. Перевага цієї схеми полягає в можливості розміщення обгінного пункту на короткій площадці. Однак при занятті колії 3 вантажним поїздом, що одганяється, ускладнюється прохід пасажирів до поїзда, що знаходиться на коліях І чи ІІ.

Схему II зі зміщеним розташуванням обгінних колій застосовують у тих випадках, коли необхідно полегшити зрушенні з місця і розгін поїзда після зупинки, а також при великій кількості місцевих пасажирів (досягаються кращі умови посадки й висаджування пасажирів).

Схему III з однією обгінною колією, розташованим між головними коліями, можна застосовувати на лініях з невеликими розмірами пасажирського руху й у складних топографічних умовах. У цьому випадку обгінна колія використовується поперемінно для обслуговування обох напрямків. До недоліків цієї схеми відноситься скривлення одного чи обох головних колій у межах обгінного пункту, а також незручність проходу пасажирів до поїзда, що знаходиться на колії ІІІ.

Розміщення службових і житлових будинків, розташування переїздів, розміщення сигналів на обгінних пунктах будується практично так само, як і на роз'їздах.

Запитання для самоконтролю:

  1. Де влаштовують обгінні пункти?

  2. Які технічні засоби будують на обгінних пунктах?

  3. Для чого укладають диспетчерські з'їзди?

  4. Розкажіть про схеми з рівнобіжним розташуванням обгінних колій?

  5. Розкажіть про схеми зі зміщеним розташуванням обгінних колій?

  6. Розкажіть про схеми з однією обгінною колією, розташованим між головними коліями?

Самостійна робота №3.1.6

Тема:Колієві і допоміжні пости

План

1.Види залізничних постів.

2.Застосування колієвих постів.

3.Застосування допоміжних постів.

л.1, ст.116-117

Методичні вказівки:

В даній темі розглядають колієві і допоміжні пости. Під час вивчання даної теми необхідно уяснити, що колієві і допоміжні пости, яка між ними різниця та де застосовуються колієві та допоміжні пости.

На залізничних лініях розрізняють колієві і допоміжні пости. І ті, і інші

колієвого розвитку не мають.

Колієві пости є роздільними пунктами на лініях двох видів: блокпости при автоматичному блокуванні, де, крім пристроїв CЦБ, інших пристроїв немає, і пости в місцях якихось з'єднань, сплетень чи сполучень колії. Такі пости влаштовують у місцях зміни числа головних колій, наприклад, при будівництві двоколійних уставок, чи при розгалуженні, злитті головних колій, у вузлах для поділу по роду чи руху по напрямках, і т.п.

Н а мал.10.1.а) показаний колієвий пост у вузлі, на якому відбувається поділ поїздів, що ідуть з напрямку А на пасажирську і сортувальну станції, чи, навпаки, вихід на напрямок А пасажирських і вантажних поїздів. Якщо такий пост улаштовується в місці тільки розгалуження поїздів, тобто рух

Рис. 10.1.Схема колієвий постів.

п оїздів здійснюється тільки в одному напрямку (як показане на мал. а в дужках), необхідний тільки один сигнал перед стрілкою примикання. Якщо рух здійснюється в зворотному напрямку, тобто від пасажирської й сортувальної станції на напрямок А, то для забезпечення безпеки руху передбачається запобіжний тупик і два взаємозалежних світлофори, що дозволяють рух пасажирському, або вантажному поїзду. При русі поїздів в обох

Рис. 10.2. Схема допоміжних постів.

напрямках пост буде мати всі пристрої, показані на схемі.

На мал.10.1 б наведена схема колієвого поста на двоколійному перегоні, де є одноколійний міст через велику ріку. Стрілками й сигналами керує черговий по посаді. Виходи на одноколійний міст відгороджуються запобіжними тупиками 3 і 4 для поїздів, що ідуть по правильній колії.

Допоміжні пости, призначені тільки для обслуговування пункту примикання під'їзних колій на перегоні. Таке примикання робиться у виняткових випадках із дозволу міністра шляхів сполучення. На відміну від колієвий, допоміжні пости не є роздільними пунктами для поїздів слідуючих по всьому перегону.

На мал.10.2. показані схеми допоміжних постів при примиканні під'їзної колії на одноколійному (а) і двоколійному (б) перегоні. Вагони на адресу під'їзної колії надходять на станцію А, відкіля подаються на під'їзну колію для виконання вантажних операцій. При русі на під'їзну колію по схемі, наведеній на мал. б, із станції А поїзд проходить за стрілку 1, а потім, змінивши напрямок руху, іде на під'їзну колію. З під'їзної колії склад витягається за стрілку 3, а потім по з'їзду 3/4 іде на 2-гу головну колію, і далі на станцію А. Стрілочні переводи, покладені на головних коліях, є пошерстними для поїздів, що ідуть по правильним коліям. У випадку коли в пункті примикання під'їзної колії влаштовується одночасно і блок-посада, це буде вже шляховий пост, і є роздільним пунктом.

Запитання для самоконтролю:

1.Чим відрізняються колієві і від допоміжних постів?

2. Коли застосовують колієві пости?

3. Коли застосовують допоміжні пости?

Самостійна робота №3.2.1