Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_Pedagogiki_Original.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

15. Опірність вихованню, основні причини, моделі та способи запобігання їх проявам. Загальні наслідки, що супроводжують непродуктивний педагогічний процес

Опірність виховання – явище протидії вчителя, яке виражається у неприйнятті, ігноруванні, протистоянні виховним вимогам або виховній системі чи певній людині у цілому. Наслідки: - ранній прояв нервово-психічних захворювань; - специфічно психічні якості; - девіантна і деліквентна (злочинна) поведінка; - комплекс неповноцінності; - фазичне спілкування; - деморалізація. Форми опірності: 1)за характером вираження: невербальні, емоційно-вольові, поведінкові.2)за кількістю учасників: внутрішня опірність, індивідуальна опірність, духова опірність. Моделі опору: 1)безпорадність, коли збоку відчувається тиск дорослого; 2)Захисна маскувальна реакція від агресивних до переляканих масок; 3)Стабільне порушення взаємин; 4)стабільне ігнорування прослуханого; 5)реакція протесту. Основна причина опірності – суперечність між активно природою людини і нормативними впливами на неї.

16. Закономірності виховного процесу. Принципи виховання та умови, що забезпечують їх реалізацію

Закономірності виховання – стійкі, повторювальні, об’єктивно-існуючі зв’язки у вихованні, реалізація яких сприяє ефективному розвитку особистості. Закономірності особливо важливі у процесі виховання: 1.Органічний зв’язок виховання із суспільними потребами і умовами виховання. Розвиток суспільства зумовлює зміни, диктує нові потреби і в його виховній системі. 2.Взаємодія у виховному процесі всієї сукупності різноманітних чинників. Виховує все: люди, речі, явища. Найголовнішим чинником є людський. 3.Опора у виховному процесі на позитивні якості дитини, стимуляцію активності особистості, позитивні емоції від досягнутих успіхів. 4.Результати виховання залежать від виховного впливу на внутрішній світ дитини, її духовну, емоційну сфери. 5.Визначальними у вихованні є діяльність і спілкування. Діяльність – головний фактор єдності, свідомості і поведінки. Принципи виховання керівні положення, які відображають загальні закономірності процесу виховання і визначають вимоги до змісту, організації, методів. Процес виховання ґрунтується на принципах: 1.Цілеспрямованість виховання. Початком будь-якої діяльності є визначення мети. Визначивши мету педагог вчасно зможе побачити недоліки у вихованні, скоригувати виховний процес.2.Поєднання педагогічного керівництва з ініціативою і самодіяльністю учнів. 3.Повага до особистості дитини, поєднана із розумовою вимогливістю до неї. 4.Опора на позитивне в людині. Опора вихователя на хороше в людині, його довіру до здорових намірів і прагнень учнів.5.Урахування вікових та індивідуальних особливостей учнів.6.Систематичність і послідовність виховання. Система педагогічних впливів, яка забезпечує формування в кожного учня світогляду, переконань, ідеалів, інтересів, морально-вольових рис, цілісної особистості.7.Єдність педагогічних вимог школи, сім’ї та громадськості. 8.Єдність свідомості і поведінки. Поведінка людини–це її свідомість у дії.9.Народність. Єдність загальнолюдського і національного.10.Демократизація. Усунення авторитарного стилю виховання, сприйняття особистості вихованця як вищої соціальної цінності.11.Етнізація. Наповнення виховання національним змістом, спрямованим на формування самосвідомості громадянин.

Принципи виховання – це керівні положення, які відображають закономірності процесу виховання, основні вимоги до його організації.1.Цілеспрямованість  виховання. Уміння вчителя ставити цілі: колективні, індивідуальні, близькі, далекі. Мета, поставлена вихователем буде успішно реалізована, коли сприйметься учнями. 2.Єдність загальнолюдського і національного, народність у вихованні, етнізація виховання: Формування громадських і соціальних якостей особистості; (національна свідомість, любов до землі, народу, мови), загальнолюдських гуманістичних цінностей (ідеали добра, краси, совісті), оволодіння національною спадщиною, надбаннями світової культури. 3.Гуманізація виховання: побудова взаємовідносин вихователя і вихованців, позитивної орієнтації у взаємодії з вихованцями. 4.Демократизація: сприймати особистість вихованця як вищу соціальну цінність, поважати його права на розвиток здібностей. 5.Природовідповідність, диференціація, індивідуалізація: посилення уваги до кожної дитини, до вивчення її природної особистості, інтересів, нахилів. 6.Особистісно-зорієнтований підхід: Уміння діагностувати рівень сформованості різних якостей особистості, корекція відхилень у вихованні. 7.Культуровідповідність: органічний зв’язок виховання з історією народу, його культурними і побутовими традиціями, мистецтвом. 8. Зв’язок виховання з життям, діяльністю. Включати дітей у різноманітну діяльність: навчально-пізнавальну, трудову, художньо-естетичну, фізично-оздоровчу. 9.Свідомість і активність учнів в процесі виховання, поєднання пед. керівництва з ініціативою й активністю школярів: створювати умови для самореалізації та самоствердження школярів. Мудре керівництво з достатньою долею свободи і самодіяльності. 10.Виховання в колективі: створення здорового згуртованого колективу і умілого використання його впливу для різнобічного розвитку учнів. 11.Інтегративність  - єдність і узгодженість пед. зусиль школи, сім’ї та громадськості: вироблення єдиного підходу до виховання на основі взаємодії усіх виховних систем. 12.Безперервність, послідовність, систематичність, варіативність форм і методів виховання. Виховання триває протягом усього життя. Вимагає від вихователів постійної творчості у виховальних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]