Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_Pedagogiki_Original.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

46. Зміст освіти в сучасній школі, його компоненти.

Зміст освіти-система наукових знань, умінь і навичок, оволодіння якими забезпечує всебічний розвиток розумових і фіз. здібностей учнів, формування їх світогляду, моралі та поведінки, підготовку до сусп..життя. на всіх етапах розвитку суспільства зміст освіти зазнавав якісних змін під впливом різних чинників: соц..екон.відносин, рівня розвитку виробництва, науки, техніки і культури, розвитку освіти та педаг. теорії, мети і завдань виховання, яке ставить суспільство перед школою. Зміст освіти полягає у забезпеченні передання та засвоєння підростаючим поколінням досвіду старших поколінь, змісту соц..культури з метою його розвитку. Зміст освіти повинен відповідати соц..замовленню суспільства, забезпечувати високу наук.і практ.значущість навч.матеріалу. система освіти в Укр. будується згідно з принципами, формульованими в статті 6 закону Укр “Про освіту”, зокрема: доступність для кожного громадянина всіх форм типів освіт. послуг; рівність умов кожної людини для повної реалізації її здібностей, таланту, всебічного розвитку; єдність і спадкоємність системи освіти; неперервність і різноманітність освіти.

48. Навчальні підручники і посібники, вимоги до них.

Підручник-книга, яка містить основні наук. знання з певної навчальної дисципліни викладені з цілями навчання, визначені програмою і вимогами дидактики. У навчальному процесі підручник виконує такі функції: освітню, розвивальну, виховну, управлінську, дослідницьку. Вимоги до підручників-науковий зміст матеріалу, точність, простота і доступність його викладу, чіткість формування визначень, правил, законів, ідей, точну і доступну мову тексту, розподіл навчального матеріалу. Навчальний матеріал підручника складається з емпіричного і практичного процесу засвоєння знань.

Вимоги держави, суспільства до змісту, обсягу і рівня загальноосвітньої підготовки громадян України визначає державний стандарт загальної середньої освіти, основоположним документом якого є Базовий навчальний план загальноосвітніх закладів. Постановою від 5.08.98р. затверджено Базовий навчальний план, який вводиться в дію з 1.09.2001 (“Освіта України”, 19.08.98). Він дає уявлення про структуру загальної середньої освіти через інваріантну і варіативну складові, окреслює освітні галузі та розподіл годин між ними за роками навчання, визначає тижневе навантаження учнів кожного класу, встановлюється кількість навчальних годин. Інваріантна складова є спільною для всіх загальноосвітніх навчальних закладів України і визначає загальнодержавний її компонент. Варіативна – формується навчальним закладом з урахуванням інтересів, здібностей, життєвих планів учнів. На основі Базового плану Міністерство Освіти розробляє і затверджує типові навчальні плани для різних типів шкіл (школи-п'ятиденки, гімназії, колегіуму, з українською чи російською мовою навчання і т.д.). Місцеві органи управління можуть доповнювати їх за рахунок годин варіативної частини.На основі типових планів навчальні заклади створюють робочі плани на поточний рік, в яких відображають особливості організації навчально-виховного процесу в даному закладі. Затверджуються місцевими органами управління. Навчальна програма – державний документ, в якому дається загальна характеристика змісту кожного навчального предмету, формулюються основні вимоги до організації його вивчення. Складається з: а) пояснювальної записки (цілі навчання з даного предмету та вимоги до організації процесу навчання в кожному класі);б) переліку розділів і тем предмета (з зазначенням кількості годин);в) обсягу ЗУН для кожного класу;г) внутріпредметних та між предметних зв'язків;ґ) переліку унаочнення, рекомендованої літератури для учнів і методичок;д) критеріїв та норм оцінювання ЗУН. Існує два способи побудови навчальних програм:  лінійний (матеріал кожного наступного є логічним продовженням попереднього);  концентричний (певний матеріал вивчається в більш ускладненому вигляді на вищих ступенях навчання).

Підручник – це книга у якій викладено основний зміст навчального предмета у відповідності до навчальної програми. Функції: освітня, виховна, розливальна та управлінська. Типи: (за видом навчання): інформаційні (інформація подається в готовому вигляді за допомогою слова та ілюстрації);   проблемні (на основі проблемного викладу матеріалу);програмовні (матеріал подається окремими порціями, засвоєння кожної дози матеріалу перевіряються контрольними запитаннями). комплексні (кращі риси попередніх). Структура: текст (основний і додатковий) і поза текстові компоненти: апарат орієнтування (форзац, вступ, зміст, посилання), апарату засвоєння матеріалу (запитання, завдання, проблемні ситуації, таблиці і т.д.) та ілюстрацій (фото, малюнки, плани, карти, схеми, формули, діаграми) Вимоги:1)відповідність змісту підручника цілям навчання, навчальним програмам з даного предмета; 2) науковість змісту матеріалу; 3)доступність для певного віку; 4)спрямованість на формування світогляду, пізнавальних здібностей; 5)систематичність і логічність викладу; 6)    забезпечення зв'язку навчання з життям; 7)виділення головного у матеріалі; 8)чітка структурованість матеріалу; 9)естетика зовнішнього вигляду підручника. Ще є навчальні посібники – книги, які уточнюють та урізноманітнюють необхідну учням інформацію, хрестоматіями, збірниками задач і вправ, словниками, довідниками, картами, таблицями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]