Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_Pedagogiki_Original.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

60. Поняття методів навчання як способів взаємодії вчителя та учня у процесі навчання. Функції та обумовленість методів навчання.

Метод навчання-спосіб упорядкованої і взаємопов’язаної діяльності вчителя та учня, спрямованої для вирішення завдань освіти, виховання і розвитку процесів навчання. Сучасна школа висуває свої вимоги до методів навчання. Це стосується і розбудови укр. школи взагалі, й удосконалення її методики навчання зокрема. Ефективність навчання у сучасній школі залежить від уміння вчителя обрати метод чи прийом навчання в конкретних умовах для кожного уроку.

61. Проблема класифікації методів навчання у педагогічній науці. Зовнішня і внутрішня сторона методу.

Метод (грець. – “шлях до чогось”). Метод навчання – спосіб здійснення навчальної діяльності, що веде до досягнення певної дидактичної мети. Функції: освітня, виховна, розвиваольна, стимулююча, контрольно-корекційна. Структура прийом, дія, операція. Прийом – це складова частина методу, яка спрямовує учнів на розв’язання часткових дидактичних завдань. (Бесіда вимагає такі прийоми: постановка запитання, слухання відповідей, їх корекція, висновки). Прийом включення дії та операції. Дія – акт цілеспрямованої діяльності. Характеризується усвідомленням мети, шляхів її досягнення. Дія вимагає конкретні операції, які слід застосовувати у певній послідовності. До класифікації існують різні підходи: за джерелом знань (словесні, наочні, практичні)1)за участю вчителя і учня у навчальному процесі (пасивні і активні) Ващенко 2)за домінуючою функцією у навчальному процесі( 1) методи, що забезпечують первинне сприйняття знань і умінь учнями, 2) методи усвідомлення, розвитку і поглиблення знань) Сухомлинський )3)за характером пізнавальної діяльності (репродуктивні і продуктивні) Скаткін і Харнер 4)Чабанський – 3 гр методів (методи організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності, стимулювання і мотивації, контролю) 5)За переважним видом діяльності учнів (методи засвоєння знань; самостійне оволодіння знаннями, експонуючи емоційно-художна активність, практичні).

62. Класифікація методів навчання за: джерелом передачі і сприйняття навчального матеріалу:

Словесні: пояснення – словесне тлумачення понять, явищ, принципів дій приладів, слів тощо. Метод пояснення використовується переважно під час пояснення нового матеріалу і процесі закріплення. Розповідь -послідовне розкриття змісту навчального матеріалу. Лекція – усний великий за обсягом, складний за логічною побудовою виклад навчального матеріалу. Робота з підручником – організація самостійної роботи з друкованим текстом, що дає їм змогу глибоко осмислити навчальний матеріал, закріпити його, виявити самостійність у навчанні. Наочні : ілюстрування – оснащення ілюстраціями стистичної наочності, плакатів, карт, рисунків на дошці, картин та ін. Для кращого сприйняття матеріалу та наочності. Демонстрування – використання приладів, дослідів, технічних установок тощо. Самостійне спостереження - безпосереднє сприйняття явищ дійсності. Ефективність спостереження залежить від якості зібраного метеріалу спостереження і його обробки під керівництвом вчителя, на їх основі роблять висновки, узагальнення. Практичні: вправи ,лабораторні роботи ,. практичні роботи,дослідницькі роботи .

Існують словесні–джерелом знань служить усне і письмове слово; наочні – образ; практичні –практична дія. I.До словесних методів відносять: розповідь, пояснення, лекцію, бесіду, дискусію, роботу з підручником.II. До наочних – ілюстрацію, демонстрацію, спостереження. III. До практичних–вправи, лабораторні роботи, практичні роботи. Ця класифікація склалась у 30-ті роки ХХ століття. Недоліки: строге відділення в пізнанні слова від образу, відрив раціонального пізнання від чуттєвого, неврахування ставлення до учіння тощо. I.Розповідь – послідовне розкриття змісту навчального матеріалу. Виклад ведеться вчителем за планом, у чіткій послідовності, із застосуванням ілюстрацій, прикладів. Лекція – виклад навчального матеріалу великого обсягу і складного за логічною будовою, із значним рівнем узагальнення. Пояснення – словесне тлумачення окремих теоретичних положень, понять, явищ.Інструктаж – словесне пояснення дій.Бесіда–метод навчання, який передбачає постановку запитань і відповідь на них. Є репродуктивна (відтворення відомих знань) і евристична (введення учнів до нових знань через порівняння, аналогію, логічні судження, висновки). Дискусія – спосіб обговорення питань, обмін думками між вчителем і учнями.Робота з книгою – спосіб самостійної роботи учня з друкованим словом. (читання і аналіз тексту, переказ, складання тез, конспекту і т.д.) II. Ілюстрація – показ ілюстративних (плоских) посібників. Демонстрації – показ об'ємних зображень, моделей, діа- і кінофільмів. Спостереження –тривале сприймання певних явищ з фіксацією їх змін. III.Вправи – повтор певних дій або операцій з метою засвоєння учнями умінь і навичок. Можуть бути: підготовчі – актуалізація; ввідні – проблемна ситуація; пробні, тренувальні, творчі, контрольні. Розв'язування задач – виконання завдань, результат яких невідомий (проблемні, не проблемні, стандартні, творчі). Лабораторна робота – самостійне проведення учнями дослідів під керівництвом вчителя. Практична робота – застосування комплексу знань і умінь в ситуаціях наближених до життєвих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]