Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_Pedagogiki_Original.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

40. Способи розв’язання конфліктних ситуацій у педагогічній діяльності

Способи вирішення конфліктів виходять з двох критеріїв: 1.На що орієнтована людина у кофлікті, на активу, чи пасивну роль. 2.На індивідуальні чи пасивні дії. У педагогічній науці виділяють пять способів виходу із конфлікту. 1. Конкуренція (активні, індивідуальні дії)-це прагнення стати центром ситуації. Погляди і потреби інших не сприймаються як значущі. Кожен обстоює свою думку і поведінку як єдино правильну, ігнорує інтереси інших осіб. 2.Уникнення (пасивні, індивідуальні дії)-це намагання відсунути конфліктну ситуацію якомога далі, сподіваючись, що все вирішиться само собою. 3.Пристосування(спільні, пасивні дії)-це взаємне пристосування партнерів, при якому Людина діє не відстоюючи своїх інтересів. 4. Співробітництво (активні, спільні дії)- прегнення разом дійти до ефективного вирішення конфлікту з урахуванням інтересів і потреб обох сторін. При цьому досягаються взаємовигідні умови. Ця стратегія є найефективнішою. 5.Компроміс. Намагання не загострювати ситуаціїза рахунок взаємних поступок інтересами. Він схожий на співробітництво,Але йогго досягнення відбувається на поверхневому рівні стосунків..

41. Загальне поняття дидактики як теорії освіти і навчання.

Дидактика-галузь педагогіки, яка розробляє теорію освіти і навчання, виховання у процесі навчання.. цей термін запровадив педагог В. Ратке. Обктом дидактики є навчання як особливий вид діяльності, спямований на передачу підростаючим поколінням. Дидактика розглядає змістову і процесуальну сторону навчання в їх єдності. Вона розробляє більш досконалу організацію процесу навчання, нові навчальні системи, нові технології навчання. Дидактика виконує 2 головні функції: 1. Теоретичну,2. Практичну. Основними категоріями дида-ки є: навчання, учіння, знання, уміння, навички, форми, закономірності, методи навчання.

42. Понятійний апарат сучасної дидактики. Зміна поглядів на процес учіння.

Понятійний апарат суч. дидактики: навчання, освіта, самоосвіта, викладання, учіння, знання, уміння, навички, зміст освіти, процес і методи навчання та форми організації. Навчання–процес взаємодії вчителя та учня, в результаті якого учень засвоює знання. Освіта-процес засвоєння систематизованих знань і формування на них основі світогляду, розвитку пізнавальних сил. Викладання—організація та управління вчителем пізнавальної діяльності учнів. Учіння-власна навчальна діяльність учня. Знання-факти, відомості, наукові теорії, які системно закріплені у свідомості людини. Уміння–здатність свідомо діяти на основі засвоєних знань. Передбачають використання набутих знань. Навички-автоматизовані, звичні, безпомилково виконувані дії.

43. Історія становлення основних рис сучасної дидактики

В 2 пол.20ст. починают формуватися нові дидакт. системи. основними її ознаками були: 1.методологічні основи-об’єктивні закономірності філософії пізнання. 2. сутність навчання-навчання повинно ґрунтуватися на суб’єктно-об’єктних відносинах між педагогом та учнем. Таким чином основним завданням навчання є переорієнтація на особистість того, що вчиться. Основні ідеї програмованої концепції навчання: доза інформації про предмет, який вивчається; завдання операції , щодо роботи з інформ. та її засвоєння.; контрольні завдання і вказівки про повторення вправи або перехід до наступного етапу. В сучасній дидакт., крім програм викор. і інші інфор. технології: бази даних, бази знань, комп’ютерні дидакт. ігри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]