Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_Pedagogiki_Original.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

52. Поняття про процес навчання як пізнавальний, його структура.

І навчання і пізнання відбуваються за схемою:живе спостереження об’єкта навчання чи пізнання—осмисленні і стотних властивостей, особливостей, зв’язків цього об’єкта—застосування здобутих знань на практиці. Навчання можна вважати специфічною формою пізнання об’єктивної дійсності, набуття суспільного досвіду. Між процесами навчання і наукового пізнання існують і певні відмінності. Передувсім на всіх рівнях навчання об’єктивно неможливе відкриття нових знань, оскільки учні засвоюють уже пізнані істини. Водночас відбувається дослідження об’єкта пізнання, який може бути представлений наочним або словесним зображенням. У процесі пізнання учні тільки здобувають нові знання, під час навчання, крім засвоєння цих знань, вони опановують уміння і навички.

53. Процес навчання як специфічна форма пізнання. Функції процесу навчання.

Освітня функція у традиційному навчанні є базовою і передбачає озброєння учнів певною системою знань, навичок і вмінь. Виховна функція невіддільна від освітньої і спрямована на забезпечення єдності навчально-виховного процесу її різних освітньо-виховних системах , на його гуманізацію. Розвиваюча має глибокий соціально-психологічний і педагогічний зміст. Функція самовдосконалення має забезпечити постійну самоосвіту учнів, самовиховання, систематичне формування навичок і умінь. Виокремлення цієї функції означає орієнтацію освіти на європейський і світовий освітні рівні, в педагогічній теорії яких особлива увага звертається на самовдосконалення, самонавчання, самореалізацію особистості, досягнення нею життєвого успіху.

Розрізняють 3 основні функції навчання: 1) освітня, 2) виховна 3) розвиваюча. Освітня функція передбачає засвоєння ЗУН учнями. Знання – це зрозумілі, збережені в пам’яті і відтворені основні факти науки і теоретичні узагальнення, що з них витікають. Уміння – це володіння способами застосування знань на практиці. Навички – це автоматизовані безпомилкові і досконалі дії. Уміння і навички є загальні і спеціальні. Загальні характерні для всіх навчальних предметів (читати, писати ...) Спеціальні – для математичного розв’язання задач. Виховна функція реалізується в процесі навчання через спеціальну реалізацію в процесі навчання через спеціальну організацію спілкування вчителя  з учнями і забезпечує формування в учнів світогляду, моральних, трудових, естетичних уявлень, поглядів, переконань, способів відповідної поведінки і діяльності, систему ідеалів, відносин, потреб. Виховна функція реалізується через зміст навчального матеріалу. Розливальна функція реалізується через забезпечення спеціальної розливальної спрямованості навчання. В процесі навчання повинно розвиватися сенсорне сприймання, інтелект, емоційна сфера, фізичні якості. Навчання, яке сприяє розвитку учнів називається розвиваючим. Розвиток і навчання чергуються по концепції Виготського про зону найближчого розвитку дитини. Щоб навчання забезпечувало реалізацію всіх 3-х функцій необхідно, щоб мета уроку включала освітню, виховну і розливальну складову, зміст діяльності забезпечував би виконання всіх 3-х компонентів мети і робота вихователя за 3-ма параметрами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]