Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_Pedagogiki_Original.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

37. Поняття педагогічного спілкування, його функції. Структура і параметри педагогічного спілкування.

П.с. – комунікативна взаємодія педагога з учнями, батьками, колегами, спрямована на встановлення сприятливого психологічного клімату та оптимізації діяльності. Складові п.с.:-перцептивний бік (сприйняття + розуміння);-інтерактивний бік (взаємодія);-комунікативний бік (обмін інформацією). Суб’єкт-суб’єктивний характер п.с. – особистісна орієнтація співрозмовників, рівність психологічних позицій, співпереживання, взаємна довіра. П.с. реалізується у формі монологу, діалогу та полілогу. Е.Берн – звертаючись до іншої людини, ми несвідомо обираємо один із станів «Я»: «Батько», «Дорослий», «Дитина». Спілкування учитель-учень за моделлю «Батько»-«Дитина» є застарілим, обов’язковою ж є модель «Дорослий»-«Дорослий». Функції п.с.:1)комунікативна (встановлення і регуляція стосунків між учителем і учнями, батьками, колегами);2)психологічна (зняття псих. і соціальної напруги);3)пізнавальна (повноцінне сприймання інформації учнями);4)організаційна (раціональна організація діяльності).

Виділяють 3 етапи педагогічного спілкування: І етап – проектування майбутньої системи взаємодії. ІІ етап – комунікативна атака, триває 2-3 хв. Передстартова апатія – психічний стан пригнічення, діяльнісно-організований. Функції вчителя, коли він нездатен швидко і енергійно розпочати спілкування і визначити темп та характер діяльності. У першому і другому випадку період початку взаємодії можна скоротити за рахунок формальних процедур початку діяльності до яких учні звикли. Готовність – внутрішній стан мобілізації усіх психічних функцій і здатність людини до організації діяльності інших. ІІІ етап – організація професійного спілкування: а)рганізація професійних дій; б)організація взаємодії між вчителем і учнем.

38. Рівні, бар’єри та стилі у педагогічному спілкуванні

Барєри спілкування - перешкоди, що спричиняють опір партнера впливові співрозмовника. На особливості взаємодії між учнем і вчителем впливає багато чинників (соціальний, психологічний, фізичний, смисловий), відповідно до цього розрізняють і барєри у спілкуванні. Соціальний—переважання рольової позиції вчителя під час педагогічної взаємодії. Фізичний - повязаний із організацією фізичного простору під час взаємодії. Смисловий –повязаний з несприйняттям школярами мовлення вчителя, яке занадто насичене незрозумілими словами, науковими термінами. Психологічний - виявляється як негативна установка, сформована на підставі попереднього досвіду, неспівпадіння інтересів партнерів комунікації. Естетичний – несприйняття співрозмовником зовнішнього вигляду, міміки тощо. Усувається шляхом самоконтролю поведінки. Емоційний - зявляється при невідповідному настрої, негативних емоціях, які деформують сприйняття. Стиль педагогічного спілкування - це усталена система способів та прийомів, які використовує вчитель під час взаємодії. Стиль спілкування може бути авторитарним, демократичним і ліберальним.

39. Типологія конфліктів.

Залежно від головних ознак конфлікти класифікують: За характером взаємодії: міжособистісні, міжгрупові, міжнаціональні, міжстатеві, внутрішньоособисті.; За ознаками вияву: відкриті, приховані.; За типом вирішення: прості, складні; За змістом: реалістичні (мають реальне підгрунтя для виникнення), нереалістичні (не мають реальної бази для виникнення); За кінцевим результатом: продуктивні (корисні), непродуктивні(шкідливі, не дають нікому користі); Залежно від напрямків комунікації: горизонтальні (конфлікт між рядовими членами колективу), вертикальні ( конфлікт між підлеглим і керівником); За кількістю осіб, які береть участь у протиборстві: діадичні (парні), в яки хдіють дві людини, локальні-охоплюють невелику кількість члені коллективу, загальні-втягнуті всі члени коллективу а також це можуть бути міжгрупові.; На етапі виникнення конфілкти бувають: стихійні, заплановані, спровоковані, ініціативні.; Під час їх розвику: короткочасні, тривалі,затяжні.; На етапі усунення: керовані , погано керовані, некеровані.; Щодо результативноті: моблізуючі, чи дезорганізуючі.; З етичної точки зору: соціально прийнятні інеприйнятні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]