Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_z_Pedagogiki_Original.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать

35. Актив як орган управління групою, їх функції і умови ефективної діяльності. Лідери у дитячих та юнацьких групах.

Наявність учнівського активу в класі є запорукою його нормального існування як колективу. Актив добровільно делегується уже у групах-асоціаціях, де з’являється можливість виробити внутрішньо групову ієрархію. Для розвитку групи необхідно, що актив обирався із тих учнів, які мають відповідні лідерські та організаторські здібності, та був підзвітний колективу. Активу учнівський колектив доручає (функції): 1) планувати громадські справи, 2) розподіляти доручення між учнями, 3) перевіряти їх виконання, 4) координувати роботу в колективі, 5) організовувати спільну позакласну діяльність (вечори, екскурсії тощо). Актив класу є сполучною ланкою між учнівським та педагогічним колективом. Умови ефективної діяльності учнівського активу:він не може бути призначеним штучно; він повинен мати вплив (як інституційний, так і особистісний) на колектив; він повинен уміти: ставити цілі перед групою; організовувати процес вільного інформаційного потоку; створювати прості для розвитку ідей, ініціативи; підсумовувати результати діяльності; розвивати механізми внутрішнього контролю.

Лідерство – феномен колективу. Завдяки його внутрішній будові завжди виділяються певні особи, які впливають на ЖД групи більше, ніж інші. Виділяють лідерів-організаторів, емоційних та абсолютних лідерів (які поєднують риси перших і других).Лідери виявляються уже в номінальних групах. Однак на фоні такої групи найшвидше виділяються т. з. «козакуючи лідери» (за Петровським) – люди, які є достатньо активними для того, щоб діяти в умовах невизначеності, хаосу, та які часто демонстративно акцентують на собі увагу. В умовах, коли ззовні групі задані жорсткі моделі і способи поведінки, сферою діяльності лідерів стають міжособистісні стосунки. У грапах-асоціаціях уже досить чітким є поділ на офіційних та неофіційних лідерів. Якщо зовнішнє середовище призначає емоційного лідера офіційним організатором, то він втрачає свій вплив. Частина із неофіційних лідерів розпочинає боротьбу за офіційне лідерство. Теорії лідерства:-теорія рис особистості («теорія великої людини») – лідер володіє певною сукупністю особистісних якостей, які виділяють його з колективу. Це можуть бути відмінні організаторські здібності, навики з риторики, впевненість в собі, ініціативність;-теорія поведінки – акцентує увагу не на внутрішніх якостях лідера, а на його зовнішній поведінці, у якій ці якості акцентуються. Вчені виділяють два основних спрямування поведінки лідера: на колектив (тобто на забезпечення позитивного клімату) і на результат (тобто на досягнення цілей);-діяльнісна (синтетична) теорія – доцентрова тенденція діяльності. У ході тривалої співпраці – рух до управління найкомпетентніших.

36. Педагог як професія. Функції педагогічної діяльності. Поняття і складові педагогічної майстерності.

Головними завданнями класного керівника як керівника учнівського колективу є:-створення умов для структурування групи на перших етапах її виникнення;-створення спільного простору для групової ЖД;-створення позитивного середовища для розвитку групи як соц.-псих. цілісності;-дотримання принципу «не людина для групи, а група для людини».Практичні завдання, які стоять перед класним керівником:-виховання в учнів культури поведінки;-формування високих моральних якостей;-єдність педагогічних вимог;-організація в разі потреби допомоги учням (навчальної, матеріальної, моральної);-проведення колективних заходів;-ведення документації класу;-побудова взаємин з учнями та їх батьками;-організація суспільно-корисної праці учнів класу.Виходячи із зазначених завдань, можна вказати на функції класного керівника:-діагностична («сканування» класу);-організаторська (залучення колективу до спільної діяльності);-виховна (зміст, форми і методи виховання);-координаційна (спрямування виховних зусиль);-стимулююча.

Педагогічна майстерність – сукупність взаємопов’язаних особистісно-ділових якостей вчителя, що розглядає цілісно як його професійну компетентність, що забезпечує високий рівень сам організованої професійної організації. Основа пед. майстерності: особиста готовність до педагогічної діяльності. Складові педагогічної майстерності: 1) гуманне спрямування діяльності вчителя. Система внутрішніх мотивів, потреб та інтересі, що спрямовують його до цієї діяльності. Негативне відношення до себе є однією з умов виховання особистості, відношення до дітей, до професії. 2) загальні та педагогічні здібності: а)пізнавальні здібності – креатині здібності, досвід; б)конструктивні – проектування, прогнозування, побудова педагогічного процесу; в)комунікативні – міжособистісне і ділове спілкування; г)організаторські – здатність бачити людину в перспективі та здатність групи цілої; ініціативність, самостійність, впевненість у собі. 3) професійна компетентність: а)теоретична готовність; б)практична готовність. Спеціальна компетентність – знання історії, соціології, психології, педагогіки; Соціальна компетентність – здатність розвивати свою професію у суспільстві; Особиста компетентність – здатність розвивати себе у професії; Індивідуальна компетентність – здатність розвивати себе. У цілому професійна компетентність – це сукупність знань, умінь та нивиків і професійного досвіду діяльності. 4) індивідуальний стиль діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]