Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_СП_ГОТОВ++++++.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Тема 8. Технології соціального проектування у діяльності соціального педагога

Сутність соціального проектування. Типи соціальних проектів. Алгоритм технології проектування. Поняття „життєвий цикл проекту”. Моніторинг соціальних проектів. Оцінка і експертиза соціальних проектів.

Тема 9. Технології консультування у соціально-педагогічній діяльності

Сутність технології консультування. Моделі консультування. Типи і види консультування. Етапи консультативної бесіди. Основні правила і принципи проведення консультативної бесіди. Вимоги до соціального педагога-консультанта. Особливості консультування різних категорій клієнтів. Технологія індивідуального консультування. Алгоритм бесіди соціального педагога. Поняття дистанційного консультування. Методика психолого-терапевтичного консультування.

Тема 10. Технології управління в соціально-педагогічній діяльності

Соціальне управління як предмет вивчення окремого напряму в теорії управління. Поняття „менеджмент соціально-педагогічної діяльності”.

Технологія посередництва. Зміст технології посередництва. Форми реалізації посередницької діяльності. Алгоритм посередницької діяльності. Прийоми надання посередницьких послуг. Реалізація посередництва в різних формах. Соціально-педагогічне посередництво. Посередництво у вирішенні міжособистісних, сімейних конфліктах.

Методика соціально-педагогічної експертизи, її специфіка. Контроль і облік соціально-педагогічної діяльності.

Тема 11. Методика і технологія соціально-педагогічної роботи з особистістю

Методика діагностики особистості. Реалізація соціальним педагогом діагностичної функції. Метод спостереження. Метод бесіди. Метод анкетування та інтерв’ю. Метод експертної оцінки. Метод оцінки ефективності. Аналіз документів. Тестування. Біографічний метод. методи соціально-педагогічної роботи з різними категоріями дітей: діти-інваліди, діти-сироти, безпритульні діти. Профілактика соціальної і педагогічної занедбаності. Технології соціальної адаптації. Технологія роботи соціального педагога з підлітками. Профілактика соціальних відхилень. Групи неповнолітніх правопорушників. Технологія девіантної поведінки підлітків. Технології соціальної реабілітації та корекції. Індивідуальна комплексна реабілітація.

Тема 12. Методика і технологія роботи соціального педагога з сім’єю. Технології роботи з кризовими сім’ями

Мета, зміст та особливості роботи з сім’єю. Нормативно-правова база роботи. Алгоритм, основні форми та методи роботи з сім’ями. Методика діагностики сім’ї. Методика соціально-педагогічного консультування. Методика соціального патронажу: нагляду. Технологія соціального супроводу сім’ї у межах компетенції загальноосвітньої школи, соціальної служби тощо. Особливості роботи з соціальної підтримки молодих сімей у системі діяльності ЦСССДМ.

Методика роботи з сім’ями з низьким рівнем педагогічної грамотності: з демонстративним стилем виховання; з позицією кругової оборони; виховання з педантично-підозрювальним стилем; виховання, з жорстоко-авторитарним стилем; виховання, по типу “кулінар сім’ї”; з непослідовним стилем виховання тощо. Методика роботи з малозабезпеченими сім’ями та сім’ями непрацюючих громадян. Методика роботи з багатодітними сім’ями. Методика роботи з неповною сім’єю. Технології роботи з дистанційними сім’ями. Технології роботи з асоціальними, конфліктними, кризовими сім’ями. Технології соціально-педагогічної роботи з прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу.