Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА_магістри _ЧНУ_2014.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

36

Міністерство освіти і науки україни

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

Методичні вказівки

до оформлення та виконання магістерських робіт

галузей знань

0403Системні науки та кібернетика

0501Інформатика та обчислювальна техніка

Затверджено на засіданні

кафедри інтелектуальних систем прийняття рішень,

протокол № 1 від 28.09. 2012 р.

Черкаси 2014

УДК

ББК

Укладачі: Голуб С.В, Авраменко В.С., Косенюк Г.В.

Рецензент: Салапатов В.І.

Методичні вказівки до оформлення та виконання магістерської роботи для магістрантів галузей знань 0403 „Системні науки та кібернетика” і 0501 „Інформатика та обчислювальна техніка”

Уклад.: / Голуб С.В, Авраменко В.С., Косенюк Г.В. – Черкаси: ЧНУ, 2012. – с.

Методичні вказівки містять рекомендації до виконання та оформлення магістерської роботи згідно вимог діючих стандартів. Призначені для магістрантів факультету обчислювальної техніки інтелектуальних та управляючих систем галузей знань 0403 „Системні науки та кібернетика” і 0501 „Інформатика та обчислювальна техніка”

Можуть бути корисні для магістрантів суміжних спеціальностей.

ЗМІСТ

1. Загальні положення 3

2. Обсяг та структура магістерської роботи 4

3. Порядок виконання магістерської роботи 5

4. Захист магістерської роботи 8

5. Вимоги до змісту магістерської роботи 9

6. Вимоги до оформлення роботи 18

7. Типові помилки при виконанні магістерських робіт 30

Перелік посилань 30

Додатки 32

1. Загальні положення

Магістр - це освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі кваліфікації бакалавра або спеціаліста здобув поглиблені спеціальні уміння та знання інноваційного характеру, має певний досвід їх застосування та продукування нових знань для вирішення проблемних професійних завдань у певній галузі. Магістр повинен мати широку ерудицію, фундаментальну наукову базу, володіти методологією наукової творчості, сучасними інформаційними технологіями, методами отримання, обробки, зберігання і використання наукової інформації, бути спроможним до творчої науково-дослідницької і науково-педагогічної діяльності.

Магістерська освітньо-професійна програма включає в себе дві приблизно однакові за обсягом складові - освітню і науково-дослідницьку. Зміст науково-дослідницької роботи магістра визначається індивідуальним планом. Одночасно призначається науковий керівник, котрий повинен мати науковий ступінь і (або) вчене звання і. працювати в даному ВНЗ.

Підготовка магістра завершується захистом магістерської роботи на засіданні Державної екзаменаційної комісії.

Магістерська робота - це самостійна випускна науково-дослідницька робота, яка виконує кваліфікаційну функцію, тобто готується з метою публічного захисту і отримання академічного ступеня магістра. Основне завдання її автора - продемонструвати рівень своєї наукової кваліфікації, уміння самостійно вести науковий пошук і вирішувати конкретні наукові завдання.

Магістерська робота, з одного боку, має узагальнюючий характер, оскільки є своєрідним підсумком підготовки магістра, а з іншого - самостійним оригінальним науковим дослідженням студента, у розробці якого зацікавлені установи, організації або підприємства, при цьому студент упорядковує за власним розсудом накопичені наукові факти та доводить їх наукову цінність або практичну значимість.

Для викладу матеріалу роботи характерні аргументованість суджень та точність приведених даних. Орієнтуючись на читачів з високою професійною підготовкою, автор включає в свій текст увесь знаковий апарат (таблиці, формули, символи, діаграми, схеми, графіки тощо), тобто все те, що складає мову науки.

Таким чином магістерська робота є закінченим науковим дослідженням, яка повинна мати внутрішню єдність та свідчити про підготовленість автора до виконання професійної роботи у відповідності до освітньо-кваліфікаційної характеристики магістра, а також до самостійної наукової роботи з використанням теоретичних знань і практичних навичок, на підставі захисту якої Державна екзаменаційна комісія приймає рішення про надання йому відповідної кваліфікації та видачу диплома магістра.

магістерська робота повинна мати:

  • характер прикладної розробкинауково-дослідного напрямку або може присвячуватися розв’язку задач з фундаментальних досліджень;

  • розв’язок конкретних наукових або науково–технічних задач, проведення експериментальних і науково-практичних досліджень;

  • доказовий, аргументований зміст, що базується на самостійних (або співавторських) опублікованих дослідженнях та розрахунках і обґрунтованих пропозиціях щодо удосконалення дослідженого об’єкта.

До захисту магістерська робота подається у вигляді, який дозволяє зробити висновок, наскільки повно відображені та обґрунтовані положення, висновки та рекомендації, які містяться в роботі, їх новизна і значимість. Сукупність отриманих у такій роботі результатів повинна свідчити про наявність у її автора первинних навичок наукової роботи. Магістерська робота як наукова праця досить специфічна. Перш за все, її відрізняє від інших наукових робіт те, що вона виконує кваліфікаційну функцію. У зв'язку з цим основне завдання її автора - продемонструвати рівень своєї наукової кваліфікації та вміння самостійно вести науковий пошук і вирішувати конкретні наукові завдання. Магістерська робота закріплює отриману інформацію у вигляді текстового та ілюстративного матеріалу, в яких студент-магістрант упорядковує за власним розсудом накопичені наукові факти та доводить наукову цінність або практичну значимість тих чи інших положень. Магістерська робота відображає як загальнонаукові, так і спеціальні методи наукового пізнання, правомірність яких обґрунтовується в кожному конкретному випадку їх використання.