Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА_магістри _ЧНУ_2014.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

3.2. Визначення наукового керівництва

Наукове керівництво магістерської роботи здійснюється, як правило, провідними фахівцями профілюючої випускаючої кафедри факультету.

На допомогу магістрантам до написання робіт можуть залучатися консультанти з числа науково-педагогічних працівників вищих закладів освіти та працівників галузі, які мають значний досвід роботи.

3.3. Затвердження теми магістерської роботи, наукового керівництва

Теми магістерських робіт, обраних магістрами та наукове керівництво обговорюються на засіданні відповідних кафедр і затверджуються рішенням вченої ради Університету не пізніше ніж за 5 місяців до захисту.

У необхідних випадках існує можливість зміни та корекції теми магістерського дослідження, плану роботи, заміни наукового керівництва. Ці питання вирішуються на засіданнях випускаючих кафедр не пізніше ніж за 2 місяці до терміну подання магістерської роботи до захисту.

3.4. Складання плану магістерської роботи

На підставі завдання на виконання магістерської роботи та календарного плану роботи (Додаток Б, В), план магістерської роботи складається магістром самостійно, узгоджується з науковим керівником, затверджується на засіданні кафедри.

3.5. Організація написання роботи

Протягом навчального року магістром проводиться опрацювання наукової літератури та інших джерел інформації, визначається методологія дослідження, аналізуються стан та шляхи розробки даної проблеми, розробляються висновки.

Навчальним планом передбачається надання магістрам вільних днів для підготовки магістерських робіт і консультацій.

У період підготовки магістерських досліджень здійснюється поточний кафедральний контроль і робота наукового керівника і консультантів з магістром. Поточний кафедральний контроль, проводиться методом обговорення структурних розділів магістерської роботи з визначенням необхідних моментів дослідження, що потребують опрацювання або переробки.

Кафедрою встановлюються контрольні терміни звітування магістра.

Науковий керівник здійснює:

  • перевірку виконання плану дослідження;

  • рекомендації щодо джерел інформації та застосування методів дослідження;

  • контроль за дотриманням термінів підготовки магістерської роботи.

3.6. Нормоконтроль

магістерська робота (пояснювальна записка та графічна частина) повинна пройти нормоконтроль, під час якого встановлюють відхилення у наданих матеріалах від норм і вимог, наведених у цих методичних вказівках та стандартах.

Під час роботи над магістерська робота проводиться поточна перевірка наданих матеріалів; робляться помітки до елементів, які мають бути виправлені або замінені. Ці помітки зберігаються до підписання матеріалів і знімаються нормоконтролером.

Готова магістерська робота представляється на нормоконтроль, після чого проставляються підписи розробника та керівника проекту.

Нормоконтроль магістерська робота проводить призначена кафедрою відповідальна особа.

У разі, якщо представлена на розгляд магістерська робота не відповідає викладеним вище вимогам, її повертають на доопрацювання.

3.7. Рецензування

Не пізніше ніж за місяць до захисту роботи вона подається науковому керівникові з метою підготовки ним відгуку на дослідження, а також направляється на рецензування.

Закінчена магістерська робота (пояснювальна записка і графічний матеріал) з підписами магістранта, керівника і нормоконтролера передаються призначеному кафедрою рецензенту із числа компетентних учених у даній галузі науки, здатних здійснити вичерпну й об'єктивну експертизу дослідження на ґрунті високої принциповості та вимогливості.

Рецензент на підставі вивчення магістерська робота та праць здобувача, опублікованих за темою магістерська робота , висвітлює в рецензії такі обов'язкові питання:

  1. Актуальність обраної теми.

  2. Ступінь обґрунтованості наукових положень, висновків і рекомендацій, сформульованих у магістерська робота .

  3. Достовірність і новизна наукових положень.

  4. Ефективність використаної методології наукового пошуку.

  5. Рівень використання набутих у процесі навчання в магістратурі теоретичних знань.

  6. Перспективність запропонованих рекомендацій і висновків.

  7. Недоліки роботи.

У рецензії подаються зауваження щодо змісту магістерська робота та висновок щодо її відповідності встановленим вимогам.

Визначаючи актуальність теми, доцільно вказати на її зв'язок з державними чи галузевими науковими програмами, пріоритетними напрямками розвитку науки й техніки, визначеними Верховною Радою України тощо.

Оцінка обґрунтованості наукових положень магістерська робота , їх достовірності й новизни повинна бути об'єктивною та відбивати як позитивні, так і негативні сторони праці, зокрема рецензент має наголосити на ключові питання, звернути увагу на висновки й твердження, що викликають сумніви й можуть слугувати підґрунтям дискусії під час захисту магістерська робота. Рецензент оцінює висновки здобувача щодо значущості його праці для науки й практики та вказує можливі конкретні шляхи використання результатів дослідження. У рецензії також потрібно оцінити зміст магістерська робота , її завершеність у цілому й викласти зауваження щодо її оформлення.

Якщо рецензент встановив брак новизни або недостатню обґрунтованість висновків магістерська робота , її низьку наукову й практичну цінність, виявив помилки або порушення вимог щодо оформлення магістерська робота (запозичення чужих праць без посилань, невідповідність змісту магістерська робота спеціальності, за якою вона подана до захисту, і т. ін.), у рецензії мають бути вказані конкретні причини, через які здобувачеві не може бути присуджено ступінь магістра.

У позитивному висновку щодо магістерська робота рецензент повинен вказати, що вона є завершеною працею, в якій отримані нові науково обґрунтовані результати, що в сукупності вирішують конкретну наукову задачу; або в якій отримані нові науково обґрунтовані теоретичні і (чи) експериментальні результати, що в сукупності є суттєвими.

У рецензії не можна ухилятися від аргументованої оцінки наукового рівня магістерська робота по суті, тому короткий формальний висновок про те, що магістерська робота відповідає встановленим вимогам, є неприйнятним. Рецензія не повинна мати невизначений характер, коли використовують формулювання подібні до «значний науковий інтерес», «суттєвий внесок», «крок до вирішення проблеми» і т. ін.

Можливі випадки, коли за наявності в магістерська робота таких рис, як актуальність теми, певні новизна й практична значущість, рецензент не вважає її науковий рівень таким, що відповідає встановленим критеріям, тобто не рекомендує присуджувати здобувачеві ступінь магістра. У цьому разі у рецензії необхідно відзначити ті результати магістерська робота , які незалежно від рішення щодо надання наукового ступеня доцільно використати в науці та практиці.

Рецензент має право вимагати необхідні додаткові матеріали від магістра чи його керівника.

Якщо оцінка магістерська робота позитивна, рецензія подається на випускову кафедру у двох примірниках, якщо негативна – у трьох примірниках.

Рецензії повинні бути особисто підписані рецензентом і підпис потрібно засвідчити печаткою установи, де працює рецензент.

Термін подання рецензії до випускової кафедри – тиждень з дня одержання рецензентом магістерська робота . Випускова кафедра повертає рецензію для доопрацювання, якщо вона не відповідає вказаним вимогам, або замінює рецензента.