Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА_магістри _ЧНУ_2014.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

2. Обсяг та структура магістерської роботи

Обсяг магістерська робота повинен бути 50 – 70 сторінок друкованого тексту. Обсяг розділу «постановка задачі» повинен бути не більше 20% обсягу магістерська робота (тобто 10 – 14 сторінок). До обсягу магістерська робота не входять додатки, список використаних джерел, таблиці та рисунки, які повністю займають площу сторінки. Але всі сторінки зазначених елементів магістерська робота підлягають суцільній нумерації.

Структура магістерської роботимістить:

  1. титульний аркуш;

  2. анотації українською, російською та англійською мовами;

  3. зміст;

  4. перелік умовних позначень та скорочень;

  5. вступ;

  6. розділи і підрозділи основної частини;

  7. висновки;

  8. список використаних джерел;

  9. додатки: А-завдання на магістерську роботу, ...

Наповнення кожної частини магістерської роботи визначається темою. Вибір теми, етапи підготовки, пошук бібліографічних джерел, вивчення їх і добір фактичного матеріалу, методика написання, правила оформлення та захисту магістерської роботи мають багато спільного з дипломною роботою студента і кандидатською дисертацією здобувача наукового ступеня. Тому в процесі її підготовки слід застосувати методичні і технічні прийоми підготовки наукової праці.

Норми наукової комунікації суворо регламентує характер викладу наукової інформації, вимагаючи відмову від висловлювання власної думки у чистому вигляді. У зв'язку з цим автори роботи намагаються уживати мовні конструкції, які виключають застосування особового займенника "я". Автор виступає у множині, вживає замість "я" займенник "ми", і це виправдано, бо будь-яке дослідження є наслідком роботи групи людей, колективна творчість.

Вимоги до магістерської роботи в науковому відношенні вищі, ніж до дипломної роботи, однак нижчі, ніж до кандидатської дисертації.

На відміну від дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата і доктора наук, що є науково-дослідницькими працями, магістерська робота як самостійне наукове дослідження кваліфікується як навчально-дослідницька праця, в основу якої покладено моделювання більш-менш відомих рішень. її тематика та науковий рівень мають відповідати освітньо-професійній програмі навчання. Виконання зазначеної роботи повинне не стільки вирішувати наукові проблеми (завдання), скільки засвідчити, що її автор здатний належним чином вести науковий пошук, розпізнавати професійні проблеми, знати загальні методи і прийоми їх вирішення.

Майбутня професійна діяльність магістра педагогічної, наукової чи управлінської діяльності у відповідній галузі повинна бути пов'язана з виконанням функцій викладача вищого навчального закладу, наукового працівника чи менеджера. Ось саме готовність до такої діяльності і повинна засвідчувати магістерська робота.

3. Порядок виконання магістерської роботи

Порядок виконання і захисту магістерської роботиможна подати за наступною схемою.

3.1. Обрання теми магістерської роботи

Теми магістерських наукових досліджень повинні відповідати напрямку професійного спрямування згідно зі спеціалізацією.

Теми магістерських робіт розробляються професорсько-викладацьким складом факультету Університету. З метою уникнення плагіату теми робіт поновлюються щороку.

Магістранту надається право самостійно обирати тему магістерська робота згідно с тематикою, розробленою кафедрою. Магістрант також може, за згодою наукового керівника, запропонувати свою тему за умови обґрунтування доцільності її розробки. Одночасно з вибором теми визначається об’єкт дослідження, на матеріалах якого буде виконуватися магістерська робота .

Магістрант обирає тему згідно зі своєю спеціальністю та спеціалізацією, про це ним складається заява на ім'я завідувача випускаючої кафедри (Додаток А).