Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА_магістри _ЧНУ_2014.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

5. Вимоги до змісту магістерської роботи

Зміст магістерської роботив найбільш систематизованому вигляді фіксує як вихідні передумови наукового дослідження, так і весь його хід, а також отримані при цьому результати. Причому тут не просто описуються наукові факти, а й проводиться їх всебічний аналіз, розглядаються типові ситуації, відповідно до обраної теми.

Успішність виконання магістерської роботи великою мірою залежить від уміння вибрати найрезультативніші методи дослідження, оскільки саме вони дозволяють досягти поставленої у роботі мети. Методологія виконання магістерської роботи, вимоги до її оформлення аналогічні дипломній роботі, але детальніше розкривається актуальність теми дослідження, наукова проблема і її доведення. Якомога ретельніше формується зміст вступної частини, обов'язковим є визначення об'єкта і предмета дослідження. Загальні висновки магістерської роботи виконують роль закінчення обумовленого логікою проведення дослідження у формі послідовного, логічного викладення отриманих підсумкових результатів, їх співвідношення з загальною метою, конкретними завданнями, поставленими і сформульованими у вступі. Саме результатами теоретичного і практичного дослідження у своїй роботі магістрант має змогу засвідчити рівень наукової підготовки.

5.1. Назва

Назва магістерська робота повинна бути по можливості короткою, відповідати спеціальності та суті вирішеної наукової задачі, вказувати на мету дослідження і його завершеність.

5.2. Анотації

Анотації розміщують на першій, після завдання, сторінці українською, російською й англійською мовами. Анотації займають, зазвичай, одну сторінку. Номер сторінки не ставлять, в загальну кількість аркушів вона не входить. Анотація складається в останню чергу після закінчення пояснювальної записки.

5.3. Зміст

Зміст подають на початку магістерська робота . Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаних джерел.

5.4. Перелік умовних позначень та скорочень

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів подається, якщо в магістерська робота вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше. Перелік може бути поданий у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа – їх розшифрування.

Якщо в магістерська робота спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні.

5.5. Вступ

Вступ містить загальну характеристику магістерська робота в наданій нижче послідовності.

5.5.1. Актуальність теми

Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв'язаннями наукової задачі обґрунтовують актуальність і доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва, особливо на користь України.

Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність наукового завдання.