Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_СП_ГОТОВ++++++.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Тема 3. Основні поняття та категорії соціальної педагогіки

Соціальне виховання. Концепція соціального виховання. Соціальне навчання. Соціальна освіта. Соціальна адаптація, форми адаптації. Соціалізація особистості за Г. Тардом, Т. Парсонсом, З. Фрейдом, Г. Андреєвою, Е. Фроммом. Види соціалізації. Соціальна реабілітація в системі соціально-педагогічної роботи. Соціально-профілактична діяльність. Соціальна допомога, її види та напрями. Соціальне обслуговування: поняття про зміст, види та форми. Соціально-педагогічна діяльність. Соціально-педагогічний процес.

Тема 4. Сутність і функції діяльності соціального педагога. Кваліфікаційна характеристика соціального педагога

Сфери діяльності соціального педагога. Провідні функції соціально-педагогічної діяльності, особливості їх реалізації в роботі соціального педагога. Кваліфікаційна характеристика соціального педагога. Базові та спеціальні знання соціального педагога. Групи професійних умінь соціально-професійної діяльності. Професійний і духовний портрет соціального педагога.

Тема 5. Принципи та методи соціальної педагогіки

Закономірності розвитку соціальних процесів. Функції соціальної педагогіки: теоретико-пізнавальна,прикладна. Основні принципи: гуманізму, природовідповідності, культуровідповідності, дитиноцентризму та ін. Взаємозв’язок принципів і методів соціальної педагогіки. Методи діагностики (спостереження, бесіда, інтерв’ю, опитування та ін.). Педагогічні методи (методи формування свідомості, методи організації діяльності і поведінки, методи стимулювання і педагогічної корекції). Психологічні методи (індивідуальне консультування, психодрама, ігрова терапія, психологічний тренінг). Інтегративний характер теорії і практики соціальної педагогіки, застосування в соціальній практиці філософських, загальнонаукових і спеціальних методів. Класифікації методів соціальної педагогіки.

Тема 6. Державно-правові основи соціального захисту

Основні напрями державної політики України з питань соціальної роботи. Конституція України – правовий документ соціальної роботи. Національна програма «Діти України», «Державна національна програма «Освіта», Закон України «Про освіту», Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Закон України «Про організацію служби у справах неповнолітніх і спеціальні підліткові заклади для неповнолітніх». Соціальні права громадян, право на соціальну допомогу і соціальний захист. Міжнародні правові документи захисту прав дитини. Конвенція про права дитини. Всесвітня декларація про забезпечення виживання, захисту і розвитку тощо. Соціальна рівність громадян і правовий статус, які закріплені в нормах моралі, правових актах. Нормативно-правові акти, які регулюють відносини громадян. Роль соціального педагога в захисті і реалізації прав особистості в Україні. Сутність понять «соціальний захист», «захист дитинства», «соціальний захист різних категорій населення». Напрями соціального захисту.

Тема 7. Соціально-виховні інститути в системі соціалізації особистості

Вплив культури, навчання, настанови на самовизначення особистості. Система соціально-виховних інститутів. Роль соціального педагога у формуванні особистості дитини у межах діяльності різних соціально-виховних закладів.