Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_СП_ГОТОВ++++++.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Тема 8. Проблеми соціальної адаптації і реабілітації

Актуальні проблеми соціальної адаптації (дезадаптації). Теоретичні і практичні основи соціальної адаптації особистості. Закономірності, особливості і рівні соціальної адаптації. Сутність соціальної адаптації як специфічної форми соціалізації особистості. Умови соціальної адаптації особистості, соціальна діяльність, спілкування і самопізнання – механізми соціальної адаптації особистості. Види і структура соціальної адаптації. Форми і методи соціальної роботи з регулювання адаптаційних процесів. Сутність поняття «дезадаптація». Шкільна і соціальна дезадаптація. Основні методи реабілітації (трудотерапія, групова терапія тощо).

Тема 9. Сучасна сім’я як об’єкт соціально-педагогічної роботи

Місце і роль сім’ї в соціалізації особистості. Соціалізуючі функції сім’ї. Аналіз основних тенденцій розвитку сім’ї в світі і в Україні. Різні структури і типи сімей. Характеристика основних типів сімей. Батьківська позиція. Батьківський авторитет. Типові помилки сімейного виховання. Соціальне благополуччя сім’ї і його вплив на становлення особистості. Особливості взаємовідносин між батьками і дітьми. Альтернативні сім’ї. Соціально-педагогічна робота з сім’єю.

Тема 10. Роль соціального педагога в діяльності з дітьми „групи ризику”

Діти-сироти як соціально-педагогічне явище. Сирітство, його причини, поширеність, прогнози. Соціальна підтримка дітей-сиріт. Соціально-педагогічна підтримка дітей з різними соціальними та фізичними вадами. Соціальний портрет особистості з обмеженими можливостями в структурі сучасного суспільства. Поняття інвалідності, її види. Основні напрями соціальної роботи з дітьми-інвалідами. Програма підтримки дітей-інвалідів. Робота соціального педагога з сім’ями, в яких виховується дитина-інвалід. Робота соціального педагога з важковиховуваними учнями в умовах загальноосвітнього закладу. Соціально-педагогічна і психолого-педагогічна корекція дітей з проявами адиктивної поведінки. Бездоглядні діти як категорія ризику. Характеристика «дітей вулиці».

Тема 11. Робота соціального педагога з обдарованими дітьми та молоддю

Характеристика понять «обдарована дитина», «талановита дитина», «здібна дитина». Діагностична обдарованість. Критерії оцінки та способи розвитку обдарованих дітей. Специфіка та напрями соціально-педагогічної роботи з обдарованими дітьми та молоддю. Соціально-психологічний підхід до соціального захисту обдарованих дітей. Соціально-інтегративний підхід до підтримки обдарованих дітей. Соціально-педагогічний захист обдарованих дітей та молоді. Особливості соціально-педагогічної діяльності в навчальних закладах для обдарованої молоді.

Тема 12. Молодь як об’єкт соціально-педагогічної роботи

Молодь як особлива соціальна група. Соціально-демографічний портрет молоді. Основні соціальні проблеми молоді в умовах економічних реформ. Сутність і принципи державної молодіжної політики. Діяльність Комітету у справах молоді. Провідні напрями молодіжної політики в Україні та шляхи її реалізації. Система соціальних організацій, служб, центрів по роботі з молоддю в Україні. Порівняльна характеристика напрямів роботи з молоддю в Україні та в розвинутих країнах Заходу.