Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP i STV teoria+2 putevoda.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

3.Сучасні тенденції у сфері зайнятості.

Існують нетрадицій­ні види зайнятості, до яких належать: сезонна, поденна та тимчасова зайнятість, зайнятість неповний робочий день. Сьогодні в Україні ці види зайнятості охоплюють велику час­тину населення.

Зайнятість неповний роб час - робота в неповну ро­бочу зміну у зв'язку з неможливістю забезпечити працівника ро­ботою на повну норму робочого часу або за бажанням працівника відповідно до його соціальних потреб, а також у зв'язку з модер­нізацією або реконструкцією виробництва.

Тимчасова зайнятість - робота за тимчасовими контрак­тами.

Сезонна зайнятість - зайнятість, яка пов'язана зі специфі­кою виробництва. Робота надається на певний період на умовах по­вного робочого часу і оформлюється відповідним контрактом.

В умовах перехідної економіки в Україні досить поширена нерегламентована форма зайнятості, яка функціонує і як первинна, і як вторинна зайнятість громадян.

------------------------------------------

4.Значення пп для соц-екон розвитку.

ПП - ефективність затрат конкретної праці, яка визначається кількістю продукції, виробленої за одиницю роб часу, або к-істю часу, витраченого на одиницю продукції.

Розвиток економіки,підвищ нац добробуту залежить від подальшого підвищення продуктивності. Нац дохід або ВНП у разі підвищ продуктивності збільшується швидше, ніж показники витрат. Зниження ж продуктивності призводить до інфляції, пасивного торгов. балансу, спаду вироб-ва, інфляції, безробіття. Модель ”пастки” низької продуктивності: повільне зростання продуктивності (порівняно з витратами, особливо на працю і енергію) - підвищ. цін (на вітч і експ товари) - підвищ. одиничних витрат (на роб силу й енергію) - уповільнений збут (на внут і зовн ринках) -низьке завантаження виробн. потужностей-уповільнене накопиченя капіталу (недостат капіталоозброєність) - повільне зрост-ня продуктивності.

Підвищ. продуктивності має такі цілі:

- стратегічну - підвищ жит рівня насел-ня.

- найближчу - підвищ ефективності діяльності галузей і підприємств,а також реальне зрост-ня особист доходів працівників.

Підвищ. пргодукт. праці означає,що частка затрат живої праці в продуктах зменшується,а частка затрат уречевл. праці-збільшується. При цьому заг сума праці,яка міститься в кожній одиниці продукції зменшується.Зростання продуктивності праці сприяє скороченню часу вироб-ва й обігу товару,збільшенню маси і норми прибутку.

-----------------------------------------------------

.20.

1.Поняття та суч розуміння сутності ств.

СТВ – комплекс взаeмовiдносин мiж iх сторонами, що пов'язанi з наймом, використанням, вiдтворенням робочоi сили та спрямованi на забезпечення високого рiвня життя особистостi, колективiв та суспiльства.

Спочатку був термін „трудові відномини”, а за радянських часів – „виробничі відносини”.

Труд відносини – взаємодія найманого працівника і роботодавця з приводу умов купівлі-продажу та викор-ня роб сили.

Не можна виокремити лише трудові або соц відносини, тому викор поняття „СТВ”.

Риси СТВ: багатоелементність, ієрархічність, цілісність.

Сторони: наймані працівники, роботодавці, держава.

Основною умовою виникнення та функцiонування соц-труд вiдносин у ринковiй економiцi є юрид незалежнiсть сторiн. У процесi виникнення та функцiонування соц-труд вiдносин найманi працiвники передають право використання своei робочоi сили власниковi засобiв виробництва при збереженнi своei особистоi незалежностi

-----------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]