Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP i STV teoria+2 putevoda.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

2.Вартісна ціна робочої сили.

Індивідуальна робоча сипа являє собою сукупність фізичних та духовних якостей людини, які використовуються у процесі виро­бництва товарів і послуг. Є об'єктом купівлі-продажу.

Купівля товару «робоча сила» називається найманням на роботу.

Ціна РС виступає у вигляді з/п. На ціну РС безпосередньо впливає кон’юнктура РП (співвідношення попиту і пропозиції праці на даний період, яке визначає ставки з/п та рівень зайнятості населення).

------------------------------------------------------

3.Інфраструктура ринку праці.

Ринок праці - система сусп відносин, пов'язаних із купівлею і продажем товару «робоча сила». Крім того, ринок праці є сферою працевлаштування, формування по­питу й пропозиції на робочу силу. Його можна трактувати і як механізм, що забезпечує узгодження ціни та умов праці між ро­ботодавцями і найманими працівниками.

------------------------------------------------------

4.Планування чисельності персоналу.

Планування персоналу є складовою заг планування діяльності і розвитку підп-ва, спрямованою на забезпечення пропорційного і динамічного розвитку персоналу. Воно передбачає визначення заг і додатк потреби в наступному періоді, а також розрахунок його кваліфікаційної структури.

Планування персоналу охоплює:

• прогнозування перспективних потреб підприємства в персоналі (за окремими його категоріями);

• вивчення ринку праці (ринку кваліфікованої робочої сили);

• аналіз стану робочих місць підприємства;

• розроблення програм та заходів щодо розвитку персоналу.

При укрупнених розрахунках загальна потреба підприємства в кадрах (Ч) визначається відношенням обсягу виробництва (Ов) до запланованого виробітку на одного працюючого (В):

Ч = Ов / В.

---------------------------------------------------

.14.

1.Сторони соціально-трудових відносин.

СТВ – комплекс взаeмовiдносин мiж iх сторонами, що пов'язанi з наймом, використанням, вiдтворенням робочоi сили та спрямованi на забезпечення високого рiвня життя особистостi, колективiв та суспiльства.

Сторона СТВ – носій первинних (від свого імені) інтересів.

Сторони:

- наймані працівники (фіз. особи, що уклали труд договір з роботодавцем про виконання певної роботи відповідно до своїх здібностей, фахової підготовки, навичок),

- роботодавці (фіз. або юр особи, що є власниками засобів вир-ва і наймають на роботу осіб, здатних надавати послуги праці),

- держава (специфік сторона, яка може виступати законодавцем, посередником, організатором і є гарантом прав і свобод громадян).

--------------------------------------------------

2.Методи регул зайнятості населення.

Зайнятість населення являє собою діяльність частини населення щодо створення суспільного продукту. Активні заходи: Створення додаткових сфер зайнятості (реструктуризація ек-ки, додаткові роб. місця на державних під-х, створення нових роб. місць у приватному секторі, організація громадських робіт, сприяння розвитку малого бізнесу, створення умов для іноземних інвестицій та для самозайнятості громадян). Професійна організація населення, перепідготовка та підвищення кваліфікації кадрів. Посилення мобільності роб. сили. Субсидіювання частини витрат під-в на з/п. Надання допомоги з працевлаштуванні. Надання допомоги в разі трудової міграції. Розвиток служби зайнятості тощо.

До пасивних заходів відносять асигнування коштів та часткове відшкодування безробітним утрати доходів, на забезпечення дострокового виходу на пенсію та інші грошові допомоги.

---------------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]