Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
English_exam_6507_2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
422.4 Кб
Скачать

#1 6507

I. Translate the following text into Ukrainian

Marketing Challenges into the Next Century

Marketing operates within a dynamic global environment. Every decade calls upon marketing managers to think afresh about their marketing objectives and practices. Rapid changes can quickly make yesterday's winning strategies out of date. As management thought-leader Peter Drueker once observed, a company's winning formula for the last decade will probably be its undoing in the next decade.

What are the marketing challenges as we head into the twenty-first century? Today's companies are wrestling with changing customer values and orientations, increased global competition, environmental decline, economic stagnation and a host of other economic, political and social problems. In the European Union (EU), as the concept of nationally separate markets vaporizes, competition among sellers will further intensify. There is increasing pressure on individual firms within member countries to adjust to evolving deregulation and advancement of universal trading standards within the single market. However, these problems also provide marketing opportunities.

We now look more deeply into several key trends and forces that are changing the marketing landscape and challenging marketing strategy: the growth of non- profit marketing, the information technology boom, rapid globalization, the changing world economy and the call for more socially responsible actions.

II. Write a brief summary of the following text in English (not more than 50 words)

Історія успіху Heinz

На початку кар’єри юний коммерсант Хейнц продавав надлишки овочів і фруктів сусідам, а потім став постачальником кількох місцевих магазинів. Йому навіть довелося найняти робітників, щоб вони допомагали йому вирощувати й розвозити врожай. Вже тоді у Генрі з'явилися свої, успадковані від прискіпливого у справах батька, принципи: він був чесний і честолюбний, прагнув поставляти своїм партнерам продукти тільки вищої якості і дуже пишався, коли клієнти були задоволені ним.

У 1869 році разом зі своїм другом і сусідом Кларенсом Ноублом Генрі Хайнц заснував компанію Heinz & Noble.

Перший же продукт, випуск якого налагодила новонароджена компанія - тертий хрін у прозорій пляшці - став хітом продажів. У той час хрін зазвичай випускався в темних зелених флягах, вміст яких було приховано від очей цікавих покупців. Хайнц зіграв на психології споживача і переміг. По-перше, він хотів показати покупцям, що в пляшечці з хроном немає ніяких опадів і підозрілих добавок. А по-друге, він надав пляшечці витончену форму, яка сподобалися споживачам.

Наступний крок 25-річного підприємця був не менш вражаючим. Власне, він і визначив подальший тріумф бренду Heinz, нині популярного в усьому світі. Саме Генрі Хайнц був першим, хто зробив відкриття: успіх харчових продуктів у споживачів у величезній мірі залежить від того, як і в що вони упаковані. Упаковка та маркування продукції - це ціла наука. І глава молодої фірми першим у світі зайнявся розробкою стандартів, що описують і регламентують ці процеси.

Типова американська кухня була тоді досить прісною і нудною. Помідори вважалися «екзотичними мексиканськими плодами». Втім, дехто в Сполучених Штатах вже встиг познайомитися з томатним соусом, які завезли вихідці з Китаю. Китайці називали цю приправу на свій манер - «ке-ціап». Серед широких споживчих мас новинка була маловідомою і непопулярною. Але Хайнц зумів оцінити її гідності. Він підкоригував смак «ке-ціапа» і зробив з нього знаменитий американський кетчуп, який завоював весь світ завдяки масовому виробництву і агресивній рекламі.

За кетчупом пішли нові продукти: соуси з червоного і зеленого перцю, соус «чилі», яблучний оцет, яблучні підливи, гірчиця, маслини, засолений лук, засолена кольорова капуста, запечені боби, розсоли тощо. Компанія Heinz захопила і такий сектор ринку, як виробництво консервованого тунця і заморожених сніданків. І у всіх випадках схема успіху була одна: відбір самого вдалого продукту з декількох варіантів, коректування смаку, оригінальна упаковка, активна реклама, масове виробництво.

Таким чином власник помідорних плантацій став найбільшим у світі виробником харчової продукції. Чистий дохід його компанії перевищував $ 1,5 млн на рік.

Рушійною силою і філософською концепцією бізнесу Генрі Хайнца була ідея якості.

Фінансово-аналітична група "Про-консалтинг"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]