Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP i STV teoria+2 putevoda.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

132. Доходи і рівень життя населення як складові моніторингу.

Моніторинг соц-труд сфери - система безупинного спостереження за фактичним положенням справ у соціально-трудовій сфері для своєчасного виявлення і системного аналізу змін, що відбуваються в ній, попередження негативних тенденцій, що ведуть до формування і розвитку вогнищ соціальної напруженості, а також для короткострокового прогнозування розвитку найважливіших процесів у цій сфері. Моніторинг є одним з інструментів розробки державної соціальної політики. Об'єктами моніторингу є спеціально відібрані (базові) підприємства, установи й інші організації різних форм власності і галузей економіки, регіони, а також відібрані по соц-демограф і професійних ознаках групи населення.

Доходи населення — сукупність коштів і витрат у натуральному виразі для підтримання фізичного, морального, екон й інтелектуального стану людини.

Кожна людина має право на такий життєвий рівень (включаючи їжу. одяг, житло, медичний догляд, соціальне обслуговування), який необхідний для підтримання здоров'я і добробуту її самої та її сім'ї, а також право на забезпечення у разі безробіття, інвалідності тощо. Підвищення рівня життя сприяє поліпшенню якості життя, тобто умов існування людини.

133. МОП

МОП заснували у 1919 році уряди різних країн для того, щоб підтримувати міжнар співробітництво у справі забезпечення миру в світі й зменшити соц несправедливість за рахунок поліпшення умов праці.

Характерною рисою структури МОП є те, що в її роботі спільно беруть участь як представники роботодавців й організацій трудящих, так і представники урядових структур. Основними завданнями МОП: Розробка міжнар політики і програм, спрямованих на розв’язання соц-трудових проблем; Створення і прийняття міжнар трудових норм у вигляді конвенцій і рекомендацій з метою здійснення такої політики; Допомога країнам-учасницям в розв’язанні соц-трудових проблем; Захист прав людини; Боротьба з бідністю за покращення життєвого рівня; Сприяння організаціям трудящих і підприємців у їхній роботі спільно з урядами щодо врегулювання соц-трудових відносин; Розробка заходів щодо захисту найбільшвразливих верств населення: жінок, молоді, інвалідів, людей похилого віку, трудящих- мігрантів.

Основними сферами діяльності МОП є зайнятість та безробіття, професійна підготовка й перепідготовка кадрів, права людини, умови праці та гігієна праці, виробниче навк середовище, заробітна плата, соціальне забезпечення, окремі категорії трудящих, подання допомоги країнам.

135.Механізм нормотворч діяльності моп

МОП заснували у 1919 році уряди різних країн для того, щоб підтримувати міжнар співробітництво у справі забезпечення миру в світі й зменшити соц несправедливість за рахунок поліпшення умов праці.

Для досягнення своїх основних цілей та задач МОП розробляє міжнар програми, направлені на покращення умов праці та життя працівників, підвищення можливостей зайнятості та підтримку основних прав людини, вдосконалення загальної та професійної освіти та інше. Основою для здійснення такої політики є міжнародні трудові норми.

Весь процес нормотворчої діяльності МОП від розробки, прийняття норм до контролю за їх використанням та поширенням обумовлений принципом три партійності, суть якого полягає у постійному пошуку згоди між органами державної влади, роботодавцями та працівниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]