Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP i STV teoria+2 putevoda.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

115. Функції зп

Заробітна плата - винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Як важлива соц-екон категорія з/п в ринковій економіці має виконувати функції: відтворювальну; стимулюючу; регулюючу; соціальну.

Сьогодні заробітна плата виконує функції:

  • збереження зайнятості, запобігання безробіттю ціною заниження з/п;

  • забезпечення соціальних гарантій;

  • збереження попереднього статусу, пов'язаного з попереднім роб місцем;

  • стримування інфляції;

  • перерозподіл зайнятих по галузях і сферах економіки;

  • поширення нелегальної діяльності та вторинної зайнятості;

  • посилення мобільності робочої сил

116. Чинники що впливають на рівень і динаміку зп.

Заробітна плата - винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Якщо ціни на товари зростають швидше, ніж номінальна з/п, то реальна заробітна плата знижується. Підвищення рівня реальної заробітної плати та забезпечення стабільних темпів її зростання, а отже і підвищення купівельної спроможності населення, може бути досягнуто лише двома способами:

- суттєвим підвищенням номінальної з/п;

- стримуванням зростання цін на споживчі товари та послуги, запровадженням ефективного механізму індексації заробітної плати з метою підтримання її купівельної спроможності, а також грошових доходів і збережень громадян.

Основна з/п - винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці. Додаткова з/п - винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці.

117. Організація зп, принципи та елементи

Заробітна плата - винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. принципи.

1.Оплата праці найманого працівника залежно від його особистого трудового вкладу, кількості і якості витраченої праці.

2. Надання самостійності підприємствам у виборі форм і систем оплати праці і визначенні її розміру.

3. Співвідношення в оплаті праці різних категорій і професійно-кваліфікаційних груп з урахуванням складності виконуваних робіт і умов праці, її престижності.

4. Стимулювання підвищення технічного й організаційного рівня виробництва, зниження собівартості й підвищення якості продукції.

5. Регулювання розмірів мінімальної з/п, які мають забезпечувати просте відтворення робочої сили працівни кам різної кваліфікації.

6. Забезпечення випереджувальних темпів зростання продуктивності праці порівняно з темпами підвищення заробітної плати.

7. Посилення соціального захисту працівників.

8. Ясність і простота.

Основні принципи організації оплати праці здійснюються за допомогою таких її складових елементів, як система угод і договорів на різних рівнях економіки, а також через:

  • нормування праці;

  • установлення норм оплати праці;

  • визначення системи оплати праці;

  • установлення порядку змін в організації оплати праці на окремих підприємствах і його структурних підрозділах.

118. Хар-ка елементів організації ЗП

Заробітна плата - винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Організація заробітної плати на підприємстві - система її диференціації і регулювання за категоріями персоналу залежно від складності виконуваних робіт, а також індивідуальних і колективних результатів праці при забезпеченні гарантованого заробітку за виконання норми праці.

вимогою до організації ЗП є забезпеченя необхідного підвищення ЗП при зниженні її затрат на одиницю продукції, а також гарантованості виплати ЗП за рахунок результатів діяльності підприємства. Організація оплати праці здійснюється на підставі:

  • законодавчих та нормативних актів;

  • генеральної угоди на держ рівні;

  • галузевих, регіональних угод;

  • колективних договорів;

  • трудових договорів.

Оплата за працею передбачає порівняння праці різної якості. Диференціація заробітної плати працівників на підп-ві залежно від складності й умов праці здійснюється за допомогою тарифної системи.

Спосіб формування ЗП кожне підп-во вибирає самостійно - або на основі тарифної системи, або на основі безтарифної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]