Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP i STV teoria+2 putevoda.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

42. Ринок праці

Ринок праці - система суспільних відносин, пов'язаних із купівлею і продажем товару «робоча сила». Крім того, ринок праці є сферою працевлаштування, формування по­питу й пропозиції на робочу силу. Його можна трактувати і як механізм, що забезпечує узгодження ціни та умов праці між ро­ботодавцями і найманими працівниками.

  • Особливість ринку праці полягає в тому, що він охоплює не тільки сферу обігу товару «робоча сила», а й сферу виробництва, де найманий працівник працює. У ринковій економіці ринок праці охоплює всіх здатних працювати: як зайнятих, так і не зайнятих найманою працею.

РП – це ринок найманої праці. Він охоплює відносини від моменту наймання працівників на роботу до їх звільнення.

43. Механізм формування рп.

РП – це система сусп. відносин, пов’язаних із купівлею і продажем товару “РС”. Також це сфера формування пориту і пропозиції на РС. РП виступає механізмом, що забезпечує узгодження ціни та умов праці між роботодавцями і найманими працівниками.

Для виникнення, формування й функціонування ринку праці необхідні умови:

- мають бути забезпечені пра­вові умови функціонування цього ринку, зокрема можливість ві­льного пересування на ньому громадян, вільного вибору роботи, тобто юридична свобода працівника, можливість самостійно роз­поряджатися своєю здатністю працювати.

- Відповідність працівника вимогам роб місця, а запропо­нованого місця — інтересам працівника.

- ор­ганізація єдиної, замкненої по території країни й ефективно діючої системи бірж праці; широкомасштабна система професійної орієн­тації, професійного навчання, підвищення кваліфікації і перепідго­товки; наявність у територіальних органів виконавчої влади необ­хідних фінансових і матеріальних коштів, достатніх для організації ефективної роботи системи працевлаштування, організації громад­ських робіт, стимулювання зайнятості; соціальна підтримка грома­дян, включаючи безробітних і членів сімей, які перебувають на їх­ньому утриманні, та ін.

Ринковий механізм являє собою єдність 2 складових: 1) стихійних регуляторів попиту і пропозиції РС; 2) регулюючий вплив держави.

44. Сегментація рп.

Сегментація РП - це поділ працівників і РМ на замкнуті сектори, зони які обмежують мобільність РС своїми рамками. Ознаками С-ції можуть бути:

1) територіальне положення - регіон, місто;

2) демограф хар-ки — статево-віковий склад;

3) соц-ек хар-ки - рівень освіти, стаж роботи;

4) ек-ні критерії - розподіл покупців за формами власності, за їхнім фін станом; розподіл продавців за рівнем мат-ної забезпеченості та ін.;

5) психографічні показники - особисті якості працівників, їх належність до певних верств;

6) поведінкові хар-ки - мотивація зайнятості.

Великого значення набуває створення сегментів для тих, хто особливо потребує соціальної підтримки з боку держави

С-ція РП передбачає поділ на 2 частини:

1) первинний РП (присутні «хороші роботи»). Ознаки цього ринку: стабільність зайнятості; високий рівень з/п; чітко визначені можливості для проф росту; використання прогресивних технологій; наявність ефективних профспілок.

2) вторинний РП (присутні “погані роботи”).Все навпаки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]