Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP i STV teoria+2 putevoda.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

53. Регулювання рп.

Ринок праці - система суспільних відносин, пов'язаних із купівлею і продажем товару «робоча сила». Державне рег-ня РП здійснюється на підставі законодавчих актів. Закони гарантують всім працездатним особам працездатного віку:

1) право здійснювати б-я законну ек-ну д-сть,

2) захист від дискримінаційної практики найму на роботу і звільнення,

3) безкоштовну допомогу в пошуках роботи,

4) вихідну грошову допомогу у разі втрати постійної роботи,

5) безкоштовне навчання й перенавчання безробітних.

Рег-ня РП здійснюється для забезпечення відповідності між попитом і пропозицією за обсягом і структурою, та має на меті досягнення їх ефективної збалансованості. И саме створення дійової системи рег-ня сфери зайнятості є одним з основних соц-х заходів розвитку суспільства.

54. Державна служба зайнятості.

Основним ел-м інфраструктури РП є ДСЗ. В Україні ДСЗ було створено в 1991 році як автономний орган при міністерстві праці та соц. політики з метою реалізації програми зайнятості. Обов’язки і права ДСЗ визначені ЗУ “Про зайнятість населення”.

До обов’язків ДСЗ входить:

1) аналіз стану ринку праці,

2) прогнозування попиту та пропозиції робочої сили,

3) облік громадян з питань працевлаштування,

4) надання допомоги в працевлаштуванні,

5) надання інформації про вільні робочі місця та вакантні посади,

6) проведення професійної орієнтації і консультації населення,

7) організація професійної підготовки,

8) здійснення контролю за дотриманням підприємствами, установами та організаціями законодавства про зайнятість населення.

Функції служби зайнятості: трудове посередництво і сприяння роботодавцям у забезпеченні підприємств роб силою, а громадянам - в одержані роботи; регулювання ринку праці, сприяння зайнятості; допомога безробітним, яка містить як попередні функції, так і мат підтримку на період безробіття; безпосередня участь у реалізації державної політики зайнятості.

55. Пасивна і активні політика на рп.

Ринок праці — система суспільних відносин, пов'язаних із купівлею і продажем товару «робоча сила». Крім того, ринок праці є сферою працевлаштування, формування по­питу й пропозиції на робочу силу. Його можна трактувати і як механізм, що забезпечує узгодження ціни та умов праці між ро­ботодавцями і найманими працівниками.

Пасивна політика передбачає виплату допомоги безробітним і надання найпростіших послуг для підбору робочих місць через ДСЗ. Однак тактика пасивного очікування ек-го підйому може оправдати себе лише при високій гнучкості РП. Оскільки, стримуючі регулятори пасивної політики на РП є досить слабкими і тому можуть навіть погіршити ситуацію.

Активна політика – це сукупність правових, організаційних і ек-х мір впроваджених державою з метою зниження рівня безробіття. Вона передбачає заходи пов’язані з профілактикою звільнення робітники і збереження робочих місць, навчання, перепідготовка, підвищення кваліфікації осіб шукаючих роботу, активний пошук і підбір робочих місць, фінансування створення нових робочих місць, організацію нових робочих місць через систему громадських робіт. Відсутність активної політики значно звужує функції служби зайнятості .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]