Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP i STV teoria+2 putevoda.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

101.Показники і методи виміру пп

два показники: виробіток і трудомісткість.

Виробіток - кількість виробленої продукції за одиницю часу або кількість продукції, яка припадає на одного робітника за рік, квартал, місяць. B=Q/T, де В - виробіток; Q - обсяг виробленої продукції; Т - затрати роб часу.

Трудомісткість - показник, який хар-зує затрати часу на одиницю продукції (тобто обернена величина виробітку): Тр=T/Q,

Чим більший виробіток продукції за одиницю часу або чим менші затрати часу на одиницю продукції, тим вищий рівень продуктивності праці.

Методи вимірювання ПП (виробітку) за­лежать від способу визначення обсягів виробленої продукції. Є натуральний, трудовий і вартісний (грошовий) методи.

Натуральний метод обсяг продукції і ПП розраховуються в нату­ральних одиницях (штуках, тонах, метрах тощо). Трудовий метод найчастіше використовується на робочих міс­цях, у бригадах, на виробничих дільницях і в цехах, де обсяг вироб­леної продукції або виконаних робіт визначається в нормо-годинах. вартісний (грошовий), .

102. Фактори продуктивності, класифікація

Фактори - рушійна сила, причина, обставина, що впливає на певний процес або явище та змінює рівень і динаміку продуктивності.

Є дві групи факторів продуктивності: зовнішні (не контролюються), внутр (контролюються).

Зовнішні фактори включають політичні, соц й екон аспекти розвитку сусп-ва; урядові рішення та інституційні ме­ханізми; наявність фінансів, транспорту, комунікацій і сировини. Внутр фактори - ті, які перебувають в зоні контролю окремого підп-ва і поділяються на «тверді» та «м'які».

«Тверді» (стійкі, сталі) включають в себе виріб ,технологію та устаткування, сировину

«М'які» (змінні) фактори включають якість робочої сили, підвищення ефективності її використан­ня за допом подальшого удосконалення мотивації праці, по­ліпшення її поділу і кооперації, участі всіх категорій працівників в управлінні підп-вом; організаційні системи і методи, стилі і методи управління

Фктори ПП: три групи:

- матеріально-технічні;

- організаційно-економічні (хар-зують ступінь розвитку організації та управління суспільного виробництва);

- соц-психологічні, що пов'язані з роллю людини в су­спільному вир-ві і хар-зують ступінь використання робочої сили.

-----------------------------------------

103. Резерви зростання пп

Резерви зростання ПП - невикористані можливості економії затрат праці (як живої, так і уречевленої), які виникають унаслідок дії тих чи інших факторів (удосконален­ня техніки, технології, організації виробництва і праці тощо). Рівень продуктивності праці залежить від ступеня використання резервів.

За часом використання розрізняють поточні й перспективні резерви.

За сферами виникнення розрізняють загальнодержавні, регіо­нальні, міжгалузеві, галузеві, внутрішньовиробничі резерви.

внутрішньовиробничі резерви можна поділити на резерви зниження трудомісткості продукції;резерви поліпшення використання робочого часу.

Резерви підвищення продуктивності праці безмежні, як і НТП, удосконалення організації виробництва, праці й управління. Тому в кожний конкретний період треба ви­користовувати ті резерви, що дають максимальну економію праці за мінімальних витрат.

Необхідною умовою виявлення і використання резервів є їх кількісна оцінка.

Резерви можуть оцінюватися в абсолютних і відносних вели­чинах. На конкретний період величину резервів можна визначити як різницю між досягнутим і максимально можливим рівнем про­дуктивності праці.

-----------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]