Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP i STV teoria+2 putevoda.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

111. Сутність і діалектика взаємозв`язку категорій …

Вартість роб сили – сукупність витрат підприємця, пов”язаних з викор-ням роб сили, забезпеченням необхідного її відтворення.

Сукупність життєвих засобів, необхідних для відтворення роб сили у грошовому виразі, визначає ціну роб сили. Залежно від стану ринку праці ціна робочої сили може відхилятися від її вартості.

Ціна робочої сили насамперед залежить від кон'юнктури ринку праці, попиту та пропозиції роб сили. Кон'юнктура може коливатися, викликаючи коливання в ціні.

Нині попит на роб силу в країнах з ринковою економікою завжди менший її пропозиції, тобто постійно існує безробіття.

Ціна роб сили регулюється і контролюється державою і профспілками. Створюються певні закони, трудові (тарифні) угоди профспілок і роботодавців тощо. На ціну роб сили впливає її якість. Чим вищий освітній рівень працівника, тим вища якість праці, а отже, й ціна тобто зарплата.

112. Диференціація доходів населення

Доходи населення - сукупність коштів і витрат у натуральному виразі для підтримання фізичного, морального, екон й інтелектуального стану людини.

Диференціація визначається вівнем розвитку продуктивних сил і сусп відносин і залежить від екон, демограф і соц факторів.

диференціацію можна показати через співвідношення рівнів мат забезпеченості – 10% найб і 10% найменш забезпечені группи (децільний коефіцієнт).

Коеф Джині (індекс концентрації доходів) відображає характер розподілу всієї суми доходів населення мід окремими його групами. Коливається від 0 до 1. Чим ближче жо 1 – тим більше доходи нерівномірно розподілені. Розраховується за допомогою кривої Лоренца.

113. Міжнародна класифікація витрат на рабочу силу

Вартість роб сили – сукупність витрат підприємця, пов”язаних з використанням робочої сили, забезпеченням необхідного її відтворення.

До складу вартості робочої сили входять:

- безпосередньо заробітна плата;

- натуральні виплати, які надаються працівникам підприємцями;

- витрати роботодавців на соц страхування. Установлені законом внески на соц забезпечення. Добровільні чи договірні внескив системі соц забезпечення і приватне страхування. Безпосередні виплати трудівникам у зв'язку з відсутністю на роботі через хворобу, нещасний випадок тощо. Вартість медичного й санітарного обслуговування. Вихідна допомога;

- витрати на професійну підготовку та підвищення кваліфікації персоналу, професійну орієнтацію та підбір кадрів;

- витрати на соціально-побутове обслуговування;

  • податки, які розглядаються як витрати на робочу силу.

На доходи і витрати сімей впливають фактори , обумовлені типом сім’ї, який у свою чергу , залежить від чисельного і соціально – демографічного складу .

114. Еволюція політика доходів у світі

Доходи населення – сукупність коштів і витрат у натуральному виразі для підтримання фізичного, морального, екон й інтелектуального стану людини.

Формування їх здійснюється за рахунок оплати праці працівників, виплат із соц фондів, підприємницьких доходів, доходів від особистого підсобного господарства й індивідуальної трудоваї діяльності, доходів з інших джерел.

Держ регулювання являє собою систему заходів і норм законодавчого, виконавчого і контролюючого характеру і спрямоване на створення умов, які сприяють нормальному відтворенню робочої сили і її розвитку, послабленню соціальної напруженості.

Політика доходів грунтується на певних принципах, що закріплені в Конституції та в інших законодавчих актах. Такими принципами є:

  • соціальна справедливість;

  • соц партнерство і солідарність усіх верств населення;

  • індивідуальна відповідальність за своє мат становище;

  • право на працю і достойна винагорода;

  • право на професіональні об'єднання;

  • економічна доцільність тощо.

Прожитковий мінімум являє собою показник обсягу і структури споживання основних матеріальних благ та послуг на мінімально допустимому рівні, що забезпечує підтримування активного фізичного стану різних соціально-демографічних груп населення. Проте цей показник призначається для певного періоду подолання кризового стану економіки.

В Україні у квітні 1997 р. було ухвалено закон, який передбачає індексацію доходів населення за інфляції більше 5 % .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]