Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP i STV teoria+2 putevoda.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
699.9 Кб
Скачать

3.Фактори пп, їх класифікація.

Фактори - рушійна сила, причина, обставина, що впливає на певний процес або явище та змінює рівень і динаміку продуктивності.

Є дві групи факторів продуктивності: зовнішні (не контролюються), внутр (контролюються).

Зовнішні фактори включають політичні, соц й екон аспекти розвитку сусп-ва; урядові рішення та інституційні ме­ханізми; наявність фінансів, транспорту, комунікацій і сировини. Внутр фактори - ті, які перебувають в зоні контролю окремого підп-ва і поділяються на «тверді» та «м'які».

«Тверді» (стійкі, сталі) включають в себе виріб ,технологію та устаткування, сировину

«М'які» (змінні) фактори включають якість робочої сили, підвищення ефективності її використан­ня за допом подальшого удосконалення мотивації праці, по­ліпшення її поділу і кооперації, участі всіх категорій працівників в управлінні підп-вом; організаційні системи і методи, стилі і методи управління

Фктори ПП: три групи:

- матеріально-технічні;

- організаційно-економічні (хар-зують ступінь розвитку організації та управління суспільного виробництва);

- соц-психологічні, що пов'язані з роллю людини в су­спільному вир-ві і хар-зують ступінь використання робочої сили.

-----------------------------------------------------------

4.Основна і додаткова з/п.

зар плата - винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконан роботу.

Основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу відповідно до установлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і підрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата - це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційна виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

----------------------------------------------------

.16.

1.Сутність та структура доходів населення.

Доходи населення - інструмент для визначення рівня добробуту суспільства.

Доходи населення - сукупність коштів і витрат у натуральному виразі для підтримання фізичного, морального, екон й інтелектуального стану людини.

Розрізняють грошові і натуральні доходи. Формування грошових доходів здійснюється за рахунок оплати праці працівників, виплат із соціальних фондів, підприємницьких доходів, доходів від власності, доходів від особистого підсобного господарства та індивідуальної трудової діяльності, інших доходів

Натуральні доходи включають продукцію особистого підсобного господарства, що використовується на особисте споживання, а також трансферти в натуральній формі.

Виділяють номінальні і реальні доходи.

Номінальні доходи - це величина нарахованих виплат і натуральних видач. Реальні доходи - це номінальні доходи, скориговані на зміни цін на товари і тарифів на послуги.

-------------------------------------

2.Хар-ка елементів організації з/п на підп-ві.

Заробітна плата - винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Організація з/п на підприємстві - система її диференціації і регулювання за категоріями персоналу залежно від складності виконуваних робіт, а також індивідуальних і колективних результатів праці при забезпеченні гарантованого заробітку за виконання норми праці.

-------------------------------------------

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]