Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

71.Матерія та її основні форми руху.

поняття матерії вищезгадані філософи пов’язували не з кон­кретними її властивостями, а з чимось загальним, абстрактним, всеохоп­лю­ючим, безмежним. Такий підхід став важливим кроком на шляху визначення поняття матерії як філософської категорії.

Таким чином, поняття матерії вироблено у філософії для позначення об’єктивної реальності, котра дається людині у її відчуттях. Ця об’єктивна реальність і є змістом такої філософської категорії, як матерія.

Види матерії. В яких видах зустрічається матерія як конкретна об’єктивна реальність? Існує така класифікація конкретних видів матерії:

1)   речовинні види (речовина;

2)   неречовинні види матерії (поле) – магнітне поле;

3)    антиречовинні види матерії (антиречовина). Антиречовина – матерія, котра складається з античастинок.

. У філософії розглядаються, далі, структурні рівні видів матерії. Картина виглядає так:

неорганічний рівень – мікросвіт макросвіт; мегасвіт

органічний рівеньсоціальний рівень – людина, сім’я

І насамкінець слід підкреслити, що матерію як поняття не можна ототожнювати з конкретними її видами, як це було, скажімо, в античній філософії, коли першооснову всього існуючого визначали через конкретні види матерії – воду, повітря, вогонь тощо.

Рух – спосіб існування матерії. З точки зору філософії, матерія не виникає і не зникає. Вона існує вічно. Матерія не може перетворюватися в ніщо. Які б зміни у світі не відбувалися кільність і якість матерії залишаються стабільнимиВсе існуюче знаходиться у русі.. Рух – це сам спосіб існування матерії.

У філософії розрізняють п’ять основних форм рух матерії: 1)   механічна форма руху 2)   фізична форма руху 3)   хімічна форма руху 4)   біологічна форма руху 5)   соціальна форма руху

Рух матерії відбувається у певному просторі і часі.

Простір – форма існування (буття) матерії, ка характеризується принаймні, двома суттєвими моментами, а саме: протяжністю матеріальних об’єктів та  їх взаємодією.

72.Простір і час (основні характеристики).

Простір і час, як відомо, існують незалежно від людини, її свідомості. Вони об’єктивні за своєю природою. Разом з тим, їх сприйняття не позбавлено і суб’єктивних моментів. Все залежить від суб’єктивних відчуттів людини, її захопленості, уваги, інтересу.

Автора теорії відносності – Альберта Ейнштейна кореспонденти якось запитали, як розуміти його утвердження про те, що час – поняття відносне, може уповільнюватися, коли відомо, що час завжди в земних умовах протікає однаково. На це запитання маестро відповів у жартівливій формі: “Одна справа, коли ви тримаєте на колінах гарну дівчину, інша, – коли ви стоїте голими п’ятами на гарячій сковороді. Час для вас буде протікати по-різному. У першому випадку час буде для вас протікати швидко. У другому – надто повільно”.

Навіть залежно від віку люди сприймають час не однаково. Американський дослідник Петер Манган провів такий експеримент. Він відібрав три групи людей різного віку: тим, кому 19 – 24 роки; 45 – 50 років; 60 – 70 років. І попросив їх, зосередившись, повідомити, коли для них пройдуть три хвилини часу. Виявилася така картина: для групи осіб 19 – 24-ти річних оцінка трьох хвилин дорівнювала 3,01 хвилини; для групи осіб 45 – 50-ти річних три хвилини дорівнювали 3,25 хвилини; для групи осіб 60 – 70-ти річних три хвилини становили 3,67 хвилини. Тобто, для літніх людей час проходить швидше, хоча об’єктивно час в земних умовах завжди протікає однаково, стабільно.

Такі, найбільш загальні характеристики простору і часу к філософських категорій і як природничо-наукових понять.

73.Рух (основні форми та властивості).

Рух – це найважливіший атрибут матерії, спосіб її існування. Рух включає в себе всі процеси у природі і суспільстві. У загальному випадку рух – це будь-яка зміна, будь – яка взаємодія матеріальних об’єктів, зміна їх станів. У світі немає матерії без руху, як нема і руху без матерії. Тому рух вважається абсолютним, на той час як спокій – відносним: спокій – це лише один із моментів руху.

У філософії розрізняють п’ять основних форм рух матерії: 1)   механічна форма руху 2)   фізична форма руху 3)   хімічна форма руху 4)   біологічна форма руху 5)   соціальна форма руху

Рух матерії відбувається у певному просторі і часі Джерело руху – сама матерія. Матерії притаманна здатність до саморуху. Рух матерії – це процес взаємодії різних протилежностей, які є причиною зміни конкретних якісних станів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]