Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать
  1. Взаємодія природи та суспільства.

Однією з найважливіших проблем соціальної філософії є суперечлива вза­ємодія суспільства й природи. Усебічна оцінка кризових явищ у взаємодії суспільства й природи, теоретичне обґрунтування захо­дів, необхідних для підтримки природи в здоровому стані, — одне з головних завдань соціальної філософії

У філософії поняття «природа» має три основні аспекти ви­значення:

-використовується для позначення походжен­ня предмета, його першопричини, сутності

-цим поняттям послуговуються для позначення форм існування матеріального світу, на противагу духовним явищам і феноменам культури

-природа є об'єктом дослідження природознавства

У кон­тексті соціальної філософії категорія природи віддзеркалює су­купність природних умов існування людини та суспільства.

Взаємодія суспільства і природи має певну історію, позначену складністю, суперечливістю представлених учень, ідей, концеп­цій тощо

Розв'язання проблеми взаємодії природи й суспільства було запропоновано в добу античності. Античні філософи вважали, що сама природа як ідеал досконалості містить Логос — еталон ор­ганізації життя, і тому сприймалась як найкраща форма життя.

У епоху Середньовіччя християнство вважало природу уособ­ленням матеріального («гріховний низ», який протистоїть нема­теріальному духу). Матеріальна природа не вічна, мінлива, над нею стоїть незмінний і вічний дух.

Сучасний світ потребував нових ціннісних настанов у вирі­шенні проблем суперечливої взаємодії суспільства й природи, яка стала наслідком безмежного розширення обсягів використання природи, вивчення природи з метою її прагматичного викорис­тання, інтенсифікації видобутку природних ресурсів, негативного впливу на структуру природного середовища, деструктивної трансформації процесів самовідновлення природи тощо.

107.Поняття цінностей та їх роль у суспільстві.

Поняття цінності зазвичай використовується для позначення процесів, явищ, предметів, які є позитивно значущі для людини й сприяють задоволенню Ті по­треб та інтересів. Вивчення цінностей має давню історію. Філософську дисципліну, яка вивчає цінності, називають аксіологією

Лише з другої половини минулого століття аксіологія як окре­мий філософський напрям отримала новий поштовх у розвитку, конкретизуючи предмет свого наукового дослідження. Предме­том аксіології вважають цінності всіх типів, зв'язок різноманіт­них цінностей із соціальними та культурними чинниками та структурою особи.

Цінність це те, що цінують люди. До цінностей належать предмети, явища соціальної та природної дійсності, людські ідеї, учинки, дії, явища культури тощо. Як нормативна категорія цінність охоплює все, що може бути ідеалом, метою, предметом прагнення та інтересу.

Філософський аспект розуміння цінності передбачає таке:

-цінність за своєю сутністю має соціальний характер

-цінність виникає в процесі діяльності.

-поняття «цінність» відрізняється від поняття «значимість» (Цінність завжди має позитивне значення)

-цінність має дві важливі властивос­ті:

-функціональне значення

-особистісний зміст цінності.

-цінності за своєю природою мають об 'єк-тивний характер і суб 'єктивну форму функціонування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]