Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

69.Принцип плюралізму в історії філософії.

Плюралізм - філософська позиція, згідно з якою існує безліч різних рівноправних, незалежних і несвідомих один до одного форм знання і методологій пізнання (епістемологічний плюралізм) яких форм буття (онтологічний плюралізм). Філософська концепція ідеалістичного течії, за якою все існуюче складається з безлічі самостійних, рівнозначних субстанцій, що не зводяться до єдиного початку, протилежний монізму. Плюралізм займає опонуючих позицію по відношенню до монізму. Термін «плюралізм» був введений на початку XVIII ст. Християном Вольфом, послідовником Лейбніца для опису навчань, що протистоять теорії монад Лейбніца, в першу чергу різних різновидів дуалізму. Прикладом плюралізму можуть служити теорії древніх мислителів, що висували в якості основи всього сущого такі різноманітні початку, як земля, вода, повітря, вогонь і т.д У гносеології плюралізм стоїть на позиціях агностицизму та ірраціоналізму, відстоюючи множинність істини.. Плюралізм поширений і в сучасній соціології, зокрема властивий концепції множинності соціальних факторів мають однакове значення в житті спільноти. В кінці XIX-XX столітті плюралізм набув поширення і розвиток як в андроцентріческіх філософських конценціях, абсолютизує унікальність особистого досвіду (персоналізм, екзистенціалізм), так і в епістемології (прагматизм Вільяма Джеймса, філософія науки Карла Поппера та, особливо, теоретичний плюралізм його послідовника Пауля Фейєрабенда ). Епістемологічний плюралізм як методологічний підхід у науці, підкреслюючи суб'єктивність знання і примат волі в процесі пізнання (Джемс), історичну (Поппер) і соціальну (Фейєрабенд) обумовленість знання, критикує класичну наукову методологію і є однією з посилок ряду антисцієнтистської течій

70.Буття та його основні форми

Буття – філософське поняття, яке позначає існуючий незалежно від сві-домості об’єктивний світ, матерію. Найбільш загальне і абстрактне поня-ття, яке позначає існування що-небудь взагалі.

В основи філософії багатьох мисли-телів, як минулого, так і сучасного покладені системотворчі поняття, до їх числа належить і буття. Філософський смисл поняття буття тісно пов’язаний з поняттями: небут-тя, існування, простору, часу, матерії, становлення, розвитку, якості, кіль-кості, міри та іншими категоріями. Питання про те, як все існує, яке його буття, розглядається в онтоло-гії. Онтологія – це вчення про суще, про першооснови буття: система най-загальніших понять буття, за допомогою яких здійснюється осягне-ння дійсності.

Очевидна необгрунтованість цих точок зору. Буття – це категорія, яка призначена для того, щоб фіксувати всезагальні зв’язки світу, а не кон-кретні ознаки речей. Філ.категорія буття включає в себе не тільки вка-зівку на існування, але й фіксує більш складний комплексний зміст цього іс-нування.

Розрізняються основні форми буття:

1) буття речей (тіл), процесів, які ще поділяються на: буття речей, про-цесів, стан природи, буття природи як цілого; буття речей і процесів, виро-блений людиною;2) буття людини, яке поділяється на буття людини у світі речей і спе-цифічне людське буття; 3) буття духовного (ідеального), яке існує як індивідуальне духовне і об’єктивне (позаіндивідуальне) ду-ховне;4) буття соціального, яке поділя-ється на індивідуальне (буття окремої людини в сусп. та в істор.процесі) і суспільне буття.Головні сфери буття – природі, сус-пільство, свідомість та розмаїття явищ, подій, процесів, які входять у ці сфери, об’єднанні певною загаль-ною основою.

Форми буття мають свої особливості. Буття природи (перша природа), її речі, властивості і відносини, стани і процеси характеризуються тим, що буття природне об'єктивне, первинне і не залежить від свідомості людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]